Academia Forţelor Terestre a deschis anul universitar 2015-2016

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 01.10.2015

Studenţi din anul III, pe timpul desfăşurării ceremoniei militare şi religioase organizate cu ocazia deschiderii noului an universitar

Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu a deschis anul universitar 2015-2016 cu o ceremonie militară şi religioasă desfăşurată pe platoul din incinta cazărmii instituţiei.

Ceremonia a fost onorată de prezenţa secretarului de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ, a şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, a  reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene, cărora s-au alăturat şi alte personalităţi militare invitate să participe la festivitate.

Ceremonia a avut un caracter mai cazon, deoarece în după-amiaza acestei zile, în Piaţa Mare din Sibiu va avea loc deschiderea în mod festiv a anului universitar de către toate universităţile burgului ardelean.

Serviciul religios a fost oficiat de către Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, împreună cu un sobor de preoţi. La sfârşitul slujbei, înaltpreasfinţia sa s-a adresat celor prezenţi cu cuvinte de apreciere la adresa instituţiei militare sibiene şi a prestigiului pe care aceasta a dobândit-o în mediul universitar sibian şi naţional: "Le spuneam studenţilor mei teologi despre vocaţia pentru preoţie, despre chemarea spre această slujire. Acelaşi lucru vi-l spun şi dumneavoastră, pentru că nu există militar care să nu fie atras spre această meserie de către ceva dinlăuntru, şi aceasta este tocmai vocaţia de a fi apărători ai ţării şi apărători ai libertăţii şi drepturilor cetăţenilor ţării noastre".

Studentul Alin Cosma s-a adresat celor prezenţi în numele studenţilor din anul I. Responsabilitatea de a-şi reprezenta congenerii i-a amplificat emoţiile, iar acestea au făcut ca mesajul său să fie receptat cu simpatie. "Această zi reprezintă mai mult decât începerea anului universitar. Nu pot decât să constat, cu satisfacţie şi cu mândrie – aşa cum se întâmplă cu toţi colegii mei din anul I – că tot efortul depus la examenul de admitere a fost un succes. Strădaniile noastre au fost răsplătite şi, de astăzi, suntem studenţi ai Academiei Forţelor Terestre, membri ai unui cerc elitist al excelenţei academice de cel mai înalt nivel." Studentul Cosma a afirmat, în numele colegilor săi, că vor depune toată strădania de a-şi însuşi cunoştinţele necesare pentru a deveni "liderii militari de mâine".

Rectorul şi comandantul academiei, general de brigadă prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, a prezentat performanţele academiei, locul instituţiei în cadrul învăţământului universitar local şi naţional, colaborările internaţionale pe care le-a desfăşurat sau sunt în desfăşurare, precum şi facultăţile care funcţionează în academia militară sibiană: "Începem acest nou an universitar având suportul unei noi structuri organizatorice, în care găsim Facultatea de management militar şi Centrul de pregătire militară, dar şi nou înfiinţata Facultate de ştiinţe militare. Această nouă organizare am convingerea că ne va permite să menţinem traseul ascendent urmat de instituţia noastră în ultimii ani, atât în ceea ce priveşte domeniile educaţiei şi cercetării, dar şi colaborarea cu partenerii noştri naţionali şi internaţionali. Pentru studenţii din anul doi şi trei de studii, anul universitar 2015-2016 reprezintă o continuare firească şi cursivă a activităţii desfăşurate până în prezent, dar şi o sarcină suplimentară: aceea de a contribui la integrarea noilor veniţi în mediul academic militar."

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Constantin Şovăială, este absolvent al Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza şi al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Infanterie din Sibiu, actuala Academie a Forţelor Terestre. "Cunosc că ne reprezentaţi cu cinste la antrenamentele de parteneriat, în teatrele de operaţii unde se desfăşoară operaţiuni pentru menţinerea păcii şi vreau să vă spun că sunteţi un simbol pentru noi, sibienii, întrucât Academia Forţelor Terestre este o unitate de elită, de prestigiu, a sibienilor şi a ţării noastre. În încheiere, vă urez multă sănătate şi vă felicit pentru drumul pe care l-aţi ales în viaţă. Nu este uşor, este caracterizat prin rigurozitate, disciplină, efort fizic şi psihic. Dumnezeu să vă ajute!".

"Misiunea oricărei instituţii de învăţământ superior este aceea de a pregăti studentul pentru viitoarea profesie: medic, profesor, inginer, avocat şi aşa mai departe. Toate foarte importante în economia societăţii şi ţării noastre – şi-a început discursul viceprimarul Sibiului, Cătălina Bokor. Este bine să avem profesionişti în toate domeniile. Învăţământul superior militar face parte dintr-o categorie ce trece pragul de carieră, de profesie. Vă aflaţi aici pentru că v-aţi asumat o misiune mai dificilă decât o carieră civilă: aceea de a servi ţara în cadrul unei armate române profesioniste. Este o misiune, nu o carieră, şi solicită dedicare 24 de ore din 24. Nu este o activitate de la ora 9 la ora 17. Iată de ce spun, fără a deveni clişeu, că <v-aţi îmbarcat> într-o misiune dificilă şi că Academia Forţelor Terestre vă pregăteşte – cel puţin pe unii dintre dumneavoastră, care veţi alege activitatea militară propriu-zisă – pentru activitatea fizică a misiunilor internaţionale, pentru teatrele de operaţii şi pentru situaţii-limită".

Ceremonia deschiderii anului universitar 2015-2016 s-a încheiat cu defilarea efectivului academiei. În după-amiaza aceleiaşi zile, începând cu orele 17:00, studenţii militari vor lua parte la o altă ceremonie, organizată de municipalitate în Piaţa Mare a Sibiului, în care anul universitar va fi deschis festiv de către toate universităţile sibiene.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Suflarea academică militară sibiană a sărbătorit, în data de 12 iunie, 20 de ani de la transformarea instituţiei din institut militar în academie...

Comentarii