Sibiul a deschis noul an universitar în Piaţa Mare

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 03.10.2015

Studenţi din Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" şi din Universitatea "Lucian Blaga" au fost prezenţi în Piaţa Mare a Sibiului la deschiderea anului universitar 2015-2016

Cele două instituţii de învăţământ superior de stat din Sibiu, Universitatea "Lucian Blaga" şi Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", au deschis, în mod festiv, anul universitar 2015-2016.

De câţiva ani încoace, Sibiul face un eveniment media din deschiderea anului de învăţământ universitar. Această iniţiativă, repetată cu stricteţe, "riscă" să se transforme în tradiţie. Şi la acest început de octombrie, Piaţa Mare a burgului a fost animată de tinereţea protagoniştilor, studenţii din universităţile sibiene. De data aceasta, organizatorii au deschis altfel festivitatea, cu un flash mob ad-hoc prezentat pe scenă de către studenţii Facultăţii de litere şi artă dramatică din Universitatea "Lucian Blaga". Acest spectacol, nu mai lung de 10 minute, s-a dorit a fi o invitaţie la microstagiunea şcolii de teatru sibiene desfăşurată în perioada 5-11 octombrie, sub numele "Studenţii sibieni cuceresc oraşul".

În Piaţa Mare, alături de studenţi au fost prezenţi: ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, ministrul educaţiei şi cercetării, Dorin Mihai Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Chindrea, primarul interimar al municipiului Sibiu, Astride Fodor, Înaltpreasfinţia sa Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, rectorii universităţilor de la Arad şi Târgovişte, precum şi rectorul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" din Bucureşti.

Universitatea "Lucian Blaga" şi Academia Forţelor Terestre – motor de dezvoltare al Sibiului

Rectorii celor două instituţii sibiene de învăţământ universitar, prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea şi general de brigadă prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, s-au adresat celor prezenţi la festivitate, felicitându-i pe studenţi pentru facultăţile pe care le-au ales, relevând faptul că în cele două instituţii de învăţământ au cele mai bune condiţii de studiu şi de cercetare ştiinţifică. "Suntem la început de an universitar la Sibiu, în care spun că acest parteneriat al Universităţii «Lucian Blaga» cu Academia Forţelor Terestre continuă – afirma rectorul Ioan Bondrea. Continuă şi se dezvoltă pentru a arăta nu numai Sibiului, dar şi lumii academice din România că, într-o perioadă în care este mai mult monolog şi mai puţină comunicare, există la Sibiu o platformă colaborativă acadmică şi ştiinţifică, o platformă care îşi asumă rolul de motor de dezvoltare a Sibiului". Rectorul Universităţii "Lucian Blaga" a făcut referire la parteneriatele pe care universitatea sibiană le are cu comunitatea locală, cu companiile din Sibiu; acestea vor fi de durată şi, de asemenea, vor fi benefice de ambele părţi.

Rectorul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", general de brigadă prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, a apreciat calitatea specialiştilor formaţi în instituţiile sibiene de învăţământ superior: "De pe băncile facultăţilor din Sibiu ies specialişti de care ţara are nevoie. Poate că în aceasta universităţile din Sibiu sunt puternice astăzi. Dacă Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu poate fi evaluată şi prin gradul de absorbţie a forţei de muncă – şi un exemplu de bună practică aici îl reprezintă parteneriatul cu firmele de pe platforma industrială –, certificarea procesului educaţional din Academia Forţelor Terestre se face în cele mai complexe laboratoare din lume: teatrele de operaţii". Generalul Bârsan a mai adăugat că vizibilitatea celor două instituţii sibiene de învăţământ universitar se datorează proiectelor de cercetare şi parteneriatelor pe care le au pe plan naţional şi internaţional.

Andreea Ştefan şi Ştefan Vâlcea au fost studenţii care au vorbit în numele colegilor de la Universitatea "Lucian Blaga", respectiv Academia Forţelor Terestre. Cei doi au menţionat, în discursurile lor, trecerea în noua etapă din procesul lor de formare, aceea de student, lăsând în urmă, cu nostalgie, anii de liceu şi privind cu încredere către anii studenţiei. "Dragi colegi, îndrăzniţi să visaţi – s-a adresat Andreea Ştefan «bobocilor» –, să vă urmaţi, cu tenacitate, idealurile! Să găsiţi curajul de a înfrunta toate acele temeri care vă pot împiedica în a deveni ceea ce puteţi fi!". "Privim acest început ca pe o provocare – le-a spus colegilor săi, studentul Ştefan Vâlcea. Un traseu educaţional care, în drumul său spre desăvârşirea academică, traversează una dintre cele mai frumoase şi fermecătoare perioade în evoluţia unui intelectual. Această perioadă este menită să ne determine să ne depăşim mereu instinctele şi să ne găsim, constant, motivaţia, curajul şi perseverenţa pentru atingerea obiectivului propus: să devenim liderii zilei de mâine."

Dacă discursurile reprezentanţilor Universităţii "Lucian Blaga" şi Academiei Forţelor Terestre au fost deschise cu flash mob-ul studenţilor de la actorie, încheierea şi, totodată, trecerea către discursurile invitaţilor a fost punctată de către studenţii militari şi Muzica Militară a garnizoanei Sibiu, care au interpretat, în premieră, Imnul Academiei Forţelor Terestre.

Ministrul educaţiei şi cercetării: "...am fost plăcut impresionat să aflu că şi la Academia Forţelor Terestre există această preocupare [...] a parteneriatelor internaţionale"

Pe scena din Piaţa Mare a Sibiului a urcat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, prof.univ. Ioan Cindrea, urmat de primarul interimar al municipiului Sibiu, doamna Astrid Fodor. Cei doi i-au felicitat pe "boboci" pentru că au ales să studieze în cele două instituţii de învăţământ superior sibian, aducând în atenţie gradul ridicat de absorbţie pe piaţa de muncă a absolvenţilor sibieni, dar şi faptul că numărul mare al studenţilor din universitatea de stat sibiană – în condiţile în care, la nivel naţional, universităţile de stat sau private se confruntă cu o "criză" a studenţilor – relevă calitatea şi seriozitatea cu care se desfăşoară  învăţământul universitar în burgul de pe malul Cibinului. În plus, primarul interimar al municipiului Sibiu, doamna Astrid Fodor, i-a îndemnat pe studenţi să profite de faptul că Sibiul, în calitate de capitală culturală europeană, are mult de oferit, atât din punct de vedere cultural, turistic, cât şi din punct de vedere al petrecerii timpului liber.

"Spunea domnul profesor Bondrea că universităţile sunt un motor de dezvoltare. Aşa este! Nu există investitor care să caute această  zonă ca să investească  şi să nu ne întrebe unde vor pregăti viitoarea forţă de muncă, mai cu seamă cea de nivel universitar. Prezenţa dumneavoastră dă garanţie dezvoltării viitoare a judeţului Sibiu, sudului Transilvaniei,  acestei zone" - a declarat Ioan Cindrea.

La festivitatea de deschidere a anului universitar sibian au fost prezenţi, în Piaţa Mare, ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa. S-a făcut referire la locul învăţământului universitar civil şi militar sibian în cadrul sistemului naţional de educaţie şi a fost scos în evidenţă gradul mare de absorbţie a studenţilor sibieni pe piaţa forţei de muncă, unde "angajabilitatea absolvenţilor este mult peste media naţională" şi parteneriatele pe care cele două instituţii universitare le au pe plan extern. "Dacă la universitatea din Sibiu era de aşteptat să fie preocupări deosebite pentru internaţionalizarea activităţii ca factor estenţial pentru dezvoltarea învăţământului universitar, am fost plăcut impresionat să aflu că şi la Academia Forţelor Terestre există această preocupare de consolidare şi dezvoltare a parteneriatelor internaţionale" - a declarat ministrul Cîmpeanu, anunţând, în încheierea discursului, că Universitatea "Lucian Blaga" beneficiază, începând cu acest an universitar, de domeniul de doctorat "Teatru şi artele spectacolului".

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a precizat că încă de la jumătatea secolului al XIX-lea intelectualii în uniformă şi-au adus contribuţia la viaţa spirituală, academică şi ştiinţifică a urbei. "Anul acesta, în instituţiile de învăţământ universitar militar se pregătesc peste 5.500 de tineri. Sunt bucuros să constat că foarte mulţi tineri se îndreaptă către instituţiile militare de învăţământ, îşi doresc această carieră dificilă dar frumoasă, cea de militar. De asemenea, sunt bucuros să constat că în instituţiile noastre de învăţământ militar studenţii sunt pregătiţi la nivelul cerut de către organismele internaţionale de apărare şi că militarii pregătiţi în toate instituţiile noastre de învăţământ superior au un nivel de pregătire foarte ridicat, astfel că atunci când se află în teatrele de operaţii – unde luptă cot la cot cu militari din Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie – fac faţă misiunilor pe care le au de îndeplinit şi sunt foarte apreciaţi de către militarii cu care suntem parteneri" - a declarat presei sibiene ministrul Mircea Duşa.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

În luna aprilie a anului 2015 a debutat la Sibiu programul "Promovarea culturii sibiene în mediul rural", iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru...

Comentarii