PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Conform Agendei metodice privind activităţile de perfecţionare ale Casei Corpului Didactic Alba pentru anul şcolar curent, în data de 19 noiembrie s-au desfăşurat cercurile pedagogice ale cadrelor didactice.
Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" a găzduit cercurile pedagogice la disciplinele chimie, informatică şi biologie. La chimie, elevii clasei a IX-a E au participat la o lucrare de laborator unde, alături de profesorul Lucian Irimie, au demonstrat variaţia caracterului metalic, exemplificare pentru sodiu, potasiu şi magneziu. În cadrul Cercului de informatică s-a desfăşurat ora deschisă, unde două grupe de elevi din clasa a XI-a, coordonaţi de doamna profesor Luminiţa Marian, şi-au demonstrat cunoştinţele confruntându-se într-o competiţie şi susţinerea referatelor cu tema "Învăţarea prin cooperare", a doamnei profesor Mihaela Florea, şi "Metode de evaluare, de fixare şi sistematizare a cunoştinţelor", a doamnei profesor Maria Teglaş.
Elevii fruntaşi Marcela Lupu, Raluca Avram, Cezar Barbu, Amalia Boboc şi Nicolae Pătroescu au susţinut o scurtă lecţie motivaţională şi inspiraţională. FOTO: Daniela FILIMON |
Profesorii participanţi la Cercul de biologie au asistat la o scurtă lecţie motivaţională şi inspiraţională susţinută de către elevii fruntaşi Marcela Lupu, Raluca Avram, Cezar Barbu, Amalia Boboc şi Nicolae Pătroescu. Prezentarea "Eşarfei relaţionale" a fost, de fapt, argumentarea unor tehnici de comunicare şi a rolului mesajelor în comunicare: "mesajele cadou" hrănesc, dinamizează, amplifică stima de sine, încrederea în sine şi iubirea, fiind energetigene, iar "mesajele toxice" descalifică, rănesc, poluează şi aduc pierderea stimei de sine, îndoiala, pierderea încrederii, fiind energetivore. Aceste două tipuri de mesaje au fost identificate de elevii susţinători ai proiectului din experienţa lor sau a colegilor, dar şi din mesajele primite de la părinţi, prieteni, profesori, cunoştinţe.
Participând la un curs de parenting susţinut de către un formator în domeniu, instruit de J. Salome, am realizat cât de importante sunt cuvintele pe care le adresăm copiilor, elevilor, colegilor şi câtă bucurie se citeşte pe feţele celor ce primesc "mesaje cadou", cum putem, printr-un mesaj verbal sau nonverbal, să motivăm sau demotivăm un elev. Astfel, am considerat că ar fi benefic să transmit aceste informaţii atât colegilor, cât mai ales elevilor care sunt la vârsta formării.
Activitatea a fost apreciată de profesorii participanţi la cerc, fiind un moment de reflecţie pentru toţi. Mesajele transmise au un impact major în creşterea performanţelor şcolare. Mulţumesc pentru colaborare colegei mele, profesor Simina Dura.
Comentarii