PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

Cuprinsul
• Secunda verba pro domo (2) p.1
• Corelaţia "apărare naţională - apărare colectivă" p.2
• Editorial p.5
• Centrul de Instruire pentru Operaţii Speciale, între convenţional şi neconvenţional p.6
• Conventional and unconventional approaches in counterinsurgency p.11
• Lecţii învăţate în teatrul de operaţii din Afganistan. Raportul privind activitatea comandă-control a structurilor de informaţii militare ale SUA în teatrul de operaţii din Afganistan, ianuarie 2010 p.14
• Studiu de caz. Capturarea lui Ussama ben Laden la Abbottabad p.18
• Sistemul C4ISR al forţelor terestre p.22
• Forţele NATO pentru operaţii speciale – o soluţie eficientă pentru continuarea procesului de stabilizare a conflictului din Afganistan p.26
• Salt în istorie. 1953: trupele de desant aerian ale SUA p.30
• Salvaţi în ultima clipă p.33
• Chimia dependenţei de zbor p.34
• Binecuvântaţi paraşutiştii militari p.36
• Hipercolesteromia – o problemă a vieţii cotidiene
• Un om al faptelor, un campion exemplar – Dacian Ciorgovean p.40
• La limita extremei extremelor p.41
• Si vis pacem, para bellum p.42
• Un gând p.44
Iată că după o absenţă, care sperăm să fie şi ultima, reuşim să venim în faţa dumneavoastră cu un produs de tradiţie şi de suflet al celor ce trăiesc şi se instruiesc sub cupolele magice - revista "Paraşutiştii". Sperăm ca această apariţie să fie o ieşire din tunelul în care ne-a aruncat această criză care a măturat totul în calea ei şi să reuşim să ne reinventăm, în special cu ajutorul dumneavoastră.
Încercăm prin articolele din revistă să deschidem o poartă către toţi cei care iubesc zborul şi saltul cu paraşuta, fie că provin din mediul militar sau civil, pentru că suntem uniţi de un crez şi o dragoste comună, paraşutismul. Este, vorba reclamei, o formă de rebranding sau de reaşezare a formatului revistei şi dorim să fie prezenţi în paginile revistei cât mai mulţi dintre cei ce simt că au de spus ceva despre acest minunat domeniu, care pentru foarte mulţi dintre noi reprezintă un mod de viaţă.
Implicarea activă a membrilor Centrului de instruire pentru operaţii speciale "General-maior Grigore Baştan" (CIOS) a dus la un consum ridicat de resurse umane şi materiale, dar şi rezultatele au fost pe măsură, concretizându-se în numeroase activităţi de pregătire a cursanţilor proveniţi din diverse structuri ale Sistemului Naţional de Apărare, participarea la activităţi de cooperare militară internaţională, stagii de pregătire în comun cu partenerul american, unul dintre ele finalizat cu succes chiar aici, în cazarma ce şi-a câştigat renumele de "leagăn al paraşutismului românesc", misiuni în teatrele de operaţii sub egida coaliţiei din Afganistan sau a ONU.
De asemenea, colaborarea cu societatea civilă a fost intensificată prin numeroasele acţiuni de promovare a instituţiei militare, în special în mediul liceal, şi ţin să remarc aici colaborarea foarte bună pe care am avut-o cu Liceul CFR, ai cărui elevi, sub îndrumarea inimoasei şi incisivei profesoare Doina Furtună, au vizitat facilităţile oferite de CIOS şi şi-au făcut o imagine, cât mai realistă sperăm noi, despre ceea ce înseamnă cariera militară.
Un mare imbold în activitatea de promovare a imaginii luptătorilor paraşutişti, dincolo de hotarele cazărmilor şi aerodromurilor, l-a dat colaborarea cu Fundaţia "General Grigore Baştan", condusă cu profesionalism, inteligenţă, dăruire şi mult, mult suflet de către doamna Valentina Baştan. Exemplul de dăruire, tenacitate, pragmatism şi eleganţă de care aceasta a dat dovadă, a adus un plus de armonie într-o lume poate uneori prea exclusivistă a bărbaţilor.
Datorită eforturilor şi tenacităţii doamnei Baştan dar şi a colaborării foarte bune cu conducerea CIOS, s-a reuşit atât organizarea concursului "Memorial Grigore Baştan" cât şi desfăşurarea, pentru prima dată, a festivităţilor de premiere în centrul municipiului Buzău, conferindu-i concursului expunerea şi importanţa de care merită să se bucure. Vă rog, dragi cititori, să ne trimiteţi opiniile dumneavoastră. Avem nevoie de ele. Fie că ne lăudaţi, fie că ne criticaţi constructiv, vă asigur că opiniile dumneavoastră vor fi luate în considerare şi ne vor ajuta să ne îmbunătăţim produsul editorial.
Şi, nu în ultimul rând, aş vrea să evoc în acest spaţiu personalitatea celui care a fost colonelul (r) Gogan Drăgan, un caracter deosebit, un făuritor de paraşutişti şi de destine, un senior al paraşutismului, care a condus cu pricepere, dăruire şi profesionalism, ani de zile, Asociaţia paraşutiştilor "Şoimii", una dintre cele mai importante asociaţii ale paraşutiştilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace, să ne vegheze de acolo de sus şi să ne ajute să greşim cât mai puţin.
Cu speranţa că ceea ce veţi găsi în paginile revistei noastre vă va îndemna să ne scrieţi şi vă va consolida sentimentul apartenenţei la o meserie nobilă, vă adresez un călduros "La mulţi ani!", succes în tot ceea ce întreprindeţi şi sănătate deplină.
NOTE:
Editorial semnat de locotenent-colonel Dragoş Axinia