Data publicarii: 
01.03.2015
Autorul: 
Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte

Cuprinsul

• Ofiţeri la "baza" munţilor Făgăraş şi a carierei militare p.3

• Liderul p.5

• Participarea unităţilor din forţele terestre la operaţia tip coaliţie din Afganistan p.7

• Evoluţii şi tendinţe privind protecţia infrastructurilor critice în spaţiul euroatlantic p.11

• Managementul crizelor şi prevenirea conflictelor în viziunea Uniunii Europene (UE) p.13

• Infanteria, arma de baza în acţiunile militare p.15

• Batalionul 20 Infanterie "Dolj" p.17

• Noua generaţie de ofiţeri de infanterie p.19

• Misiune îndeplinită p.39

• "Cercetaşii Scorpioni" în tabără la Muntele Mic p.21

• Exerciţiu româno-american la Dej – Marines & "Dragonii Transilvani" p.23

• Analiza post acţiune pe înţelesul tuturor p.27

• Pregăatirea specifică pentru participarea la misiune p.33

• Mereu gata pentru o nouă misiune p.35

• Viteza de reacţie în sprijinul manevrei p.37

• Misiune îndeplinită p.39

• Mărturii americane despre militarii din Banat p.41

• Batalionul 812 Infanterie "Bistriţa" Afganistan 2014 p.41

• Afganistan 43

• Scorpionii Galbeni – profesionalism în Teatrul de Operaţii Afganistan p.45

• Sfântul Constantin Brâncoveanu p.47

Acum, la 300 de ani de la martirizarea lui Constantin Brâncoveanu, purtând chiar denumirea onorifică "Constantin Brâncoveanu – 300", o nouă generaţie de ofiţeri de infanterie şi poliţie militară a definitivat perioada de pregătire în devenirea lor profesională aici la poalele munţilor Făgăraş.

Păşind sfioşi pe porţile Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte, deşi nu pentru prima dată, doar că de data aceasta cu gradele de ofiţer şi atitudine aparent mai hotarâtă, sublocotenenţii de la cursul de bază au venit cu speranţa ca dupa şase luni de instruire intensivă vor fi acei "specialişti capabili să-şi exercite cu responsabilitate atribuţiile primei funcţii încadrate după absolvire".

E foarte importantă calitatea resursei umane, nivelul de pregătire generală, gradul de integrare în societate, dar miza perioadelor de pregătire de specialitate în Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte este dată de faptul ca aceşti tineri ofiţeri trebuie să fie profesionişti în domeniul organizaţiei militare şi au nevoie să se dezvolte în direcţia abilităţilor practice necesare pentru integrarea în subunităţi de luptatori şi, foarte important, în conducerea acestora.

La absolvirea studiilor universitare de licenţă, ofiţerul ar trebui să fie în măsură, ca în timp de pace să organizeze, conducă şi evalueze instrucţia la nivel grupă, iar, la război şi în situaţii de criză să conducă acţiunile acesteia, urmând ca aici la noi, în centrul de instruire, să-şi formeze competenţele necesare comandantului de pluton.

Este cursul reprezentativ şi cu durata cea mai mare şi nu greşim dacă afirmăm că acesta presupune chiar o relaţionare empatică a instructorului cu participanţii, plecând de la considerentul că sunt aceiaşi cursanţi care în anul II au parcurs modulul Bazele tehnice ale armei iar în anul III modulul Bazele tactice ale armei.

Din experienţa noastră, pe masură ce creşte cantitatea şi calitatea informaţiei, în procesul de învăţare, nevoile sunt altele. Dacă pentru studentul aflat în Academia Fortelor Terestre – AFT o parte a informaţiei putea fi obţinută şi prin intermediul Internetului (ca informaţie prelucrată şi oferită direct) pentru cursantul absolvent de facultate aflat la Făgăraş deosebit de important este dialogul, schimbul de opinii, de informaţii, dezbaterile, opiniile personale şi argumentate care implică dialogul. Instruirea capătă valenţe noi, e o situaţie provocatoare şi pentru cursanţi şi pentru instructori. La acest curs "eul" ofiţerului încă se luptă cu cel al elevului. Aici, cu aceşti cursanţi trebuie să gestionăm un fenomen dinamic care implică o transformare, de statut social a tânărului ofiţer.

Deşi activităţile desfăşurate de ofiţerii Cursului de bază sunt complexe, cu grad ridicat de risc şi o desfăşurare foarte alertă, avem atuul unei experienţe de peste o sută de ani, o bază de antrenament şi logistică didactică corespunzătoare şi continuu îmbunătăţită, o zonă parcă făcută pentru infanterie şi, nu în ultimul rând, posibilitatea colaborării cu Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre – CIL-FT Cincu.

Baza de antrenament şi instructie Bucium permite materializarea actiunilor militare pâna la nivel companie, exercitii de conducere a masinilor de lupta şi ofera toate facilitatile pentru organizarea taberelor de instructie. De altfel, taberele de instructie reprezinta o caracteristica a instruirii în cele doua arme.

Săli de specialitate, cum ar fi sala C-IED amenajată cu o contribuţie consistentă a promoţiei 2013 a Cursului de bază, prin materializarea de către aceştia a dispozitivelor explozive improvizate, şi sala de Poliţie Militară, vin în sprijinul creşterii calităţii procesului instructiv educativ.

Colaborarea cu CIL-FT Cincu a facut ca pentru prima dată în pregătirea acestor ofiţeri, în perioada 03-13.12.2013, acestia să-şi poată verifica deprinderile de a comanda plutonul în cadrul unui exerciţiu de tip SIMFTX, utilizând sistemul de simulare VBS-2. De sprijinul cu personal şi logistica pentru exerciţii de simulare oferit de către CIL-FT Cincu beneficiem pentru toate cursurile care fac obiectul acestui tip de instruire.

Şi  pentru că infanteristul şi poliţistul militar trebuie să fie trăgători şi luptători de elită, şedinţele de tragere sunt presărate pe toată perioada instruirii: de la şedinţe de verificare a armamentului, şedinţe de tragere individuale cu armamentul din dotare, la trageri cu AG-9, Ar 82, mitralierele de pe maşinile de luptă – TAB şi bineînţeles STX – exerciţii situaţionale LFX – exerciţii tactice cu trageri de luptă cu echipa şi grupa.

Aceste şedinţe nu presupun doar obţinerea calificativelor pozitive ci urmărim la tinerii ofiţeri formarea şi dezvoltarea abilităţilor de planificare şi organizare a acestor activitati, cunoaşterea conţinutului documentelor specifice şi a responsabilităţilor ce decurg din diferite funcţii în care pot fi numiţi.

Le cerem să participe activ la activităţi, ne străduim să le transmitem dorinţa de a învăţa şi a gândi din perspectiva unui comandant de pluton, deşi obsesia normală a notelor pentru repartiţie limitează efortul nostru de a-i face să lucreze în echipă şi pentru echipă.

Acum toate acestea par sarcini în plus, presupun un efort mai mare dar, chiar dacă pentru cursanţi, indiferent de grad, uneori sunt mai importante învoirile, permisiile, facilităţile administrative, utilitatea efortului suplimentar se va vedea în fruntea subunităţii pe care o vor comanda. În acest scop folosim fiecare secundă şi orice efort pentru ca cei care doresc să înveţe să o poată face.

Dincolo de toate acestea, trebuie să existe cineva care să le pună în valoare. Acela este instructorul. Din această perspectivă suntem cel mai bine pregătiţi: avem instructori tineri, experimentaţi, cu misiuni externe, oameni care nu se văd şi probabil nu vor fi avea şansa "să câştige vreun razboi" şi pentru care e suficientă recompensa unui telefon cu urări de sărbători de la cursanţii care au trecut pe aici.

Din păcate, perioada stabilită pentru acest curs, atât din punct de vedere calendaristic dar şi ca durată, nu ne este aliat dar mizăm pe abilitatea instructorilor de a alege cel mai potrivit stil de organizare şi conducere.

Tocmai de aceea, aşa cum spuneam mai sus, consider că este foarte importantă capacitatea instructorilor de a relaţiona empatic cu participanţii: să cunoască cine sunt şi ce asteaptă, de ce se tem sau ce anticipează. Funcţie de asta, corespunzător diferitelor necesităţi ale situaţiei, să stabilească experienţele care vor fi utilizate, conţinuturile de prezentat şi organizarea temporală a secvenţelor de instruire.

Ar fi nedrept să nu le spunem numele celor care au pus atâta suflet în munca lor şi datorită cărora Armata României va avea comandanti de plutoane specialişti în arma infanterie şi în arma poliţie militară. Sunt maiorii Cristian Tănasă şi Cosmin Sîrb. Şi vă garantez că veti mai auzi de ei, chiar dacă eu, cu o umbră de tristeţe în suflet, sper eu, ca nu pentru mulţi ani în calitatea de instructor, pentru că trebuie să recunosc faptul că un instructor din învăţământul nonuniversitar are cariera limitată în cel mai fericit caz, pâna la gradul de locotenent-colonel.

Cu instructori ca ei, cu muncă multă, cu un efort pentru asigurarea tehnicii noi şi a muniţiei necesare instrucţiei putem raporta: "MISIUNE ÎNDEPLINITĂ!".

Şi pentru că suntem la poalele munţilor Făgăraş, aşa cum din sălile de specialitate se văd semeţ pe timp frumos, cele mai înalte vârfuri din munţii României, vf. Moldoveanu şi vf. Negoiul, aşa le dorim tinerilor ofiţeri să ajungă în vârful carierei militare şi doar pe timp frumos, de pace!

Şi nu s-a terminat aici… vă aşteptăm la Făgăraş!

 


NOTĂ:

Articolul "Ofiţeri la «baza» munţilor Făgăraş şi a carierei militare" semnat de locotenet colonel Daniel Găbureanu.

Fisier atasat

Citeşte şi:

În luna aprilie a anului 2015 a debutat la Sibiu programul "Promovarea culturii sibiene în mediul rural", iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru...