Data publicarii: 
01.03.2015
Autorul: 
Sorin Liviu DAMEAN

[*]Cartea pe care avem deosebita onoare de a o prefaţa este scrisă de un împătimit şi energic păstrător şi valorificator al istoriei, tradiţiilor şi culturii de pe meleagurile vâlcene, domnul Eugen Petrescu, pe care am avut fericitul prilej de a-l cunoaşte mai îndeaproape în împrejurări deloc întâmplătoare. Pasionat de trecutul neamului şi semnificaţia istorică a plaiurilor oltene, domnul Eugen Petrescu a dorit, în pofida formaţiei sale profesionale anterioare, să dobândească, acum la vârsta creativităţii depline, şi studii de specialitate în domeniu, astfel că, în calitatea mea de profesor de istorie la Universitatea din Craiova, l-am descoperit în anii din urmă, sârguincios şi mereu preocupat de descoperirea adevărului istoric, pe băncile studenţiei.

Fără a constitui pentru mine o surpriză, lucrarea de faţă se înscrie în seria preocupărilor Domniei sale de a transmite posterităţii amintirea acelor personalităţi care şi-au pus amprenta şi au jucat un rol deosebit pe scena culturală vâlceană. Este vorba, de această dată, de un amplu studiu documentar biobibliografic dedicat generalului în retragere Nicolae Mazilu, militar de carieră, un memorialist cu reale talente de povestitor, un publicist prodigios, autor de versuri umoristice şi, prin forţa împrejurărilor, a capacităţilor şi aptitudinilor sale, personalitate distinctă în peisajul vâlcean. Nicolae Mazilu nu a fost un martor tăcut al evenimentelor, ci un participant activ, un om, care prin natura profesiei şi preocupărilor sale, a contribuit la modelarea unor caractere, la insuflarea spiritului de onoare, corectitudine şi disciplină. Aflat mereu în vâltoarea vremurilor, Nicolae Mazilu a reuşit nu numai să supravieţuiască, ci să-şi construiască o carieră încununată de succes şi o familie împlinită.

Ca o dovadă a recunoaşterii meritelor sale de către comunitatea în cadrul căreia şi-a desfăşurat activitatea, a fost recompensat cu diferite titluri şi distincţii, printre care amintim titlul de "Erou al muncii socialiste" şi ordinul "Steaua Republicii Socialiste România", dar a fost ales şi în numeroase asociaţii şi societăţi profesionale naţionale sau locale.

Numele său va fi legat de construirea Transfăgărăşanului, unul din cele mai ambiţioase proiecte de infrastructură din timpul regimului comunist, Domnia sa îndeplinind atunci funcţia de comandant al Regimentului 52 Geniu din Alba-Iulia, implicat în lucrările din sectorul nordic al şantierului. De asemenea, îşi va încheia cariera militară în anii 1976-1982 în calitate de comandant al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate şi al Garnizoanei Râmnicu-Vâlcea, constituind pentru tinerii ostaşi un exemplu demn de urmat. După pensionare, se va consacra îndeosebi memorialisticii şi preocupărilor culturale, fiind una dintre cele mai active personalităţi ale oraşului Râmnicu-Vâlcea.

Domnul Eugen Petrescu reuşeşte, prin îmbinarea armonioasă a propriilor opinii, bazate pe investigaţie şi analiză, cu fragmente din memorialistica eroului cărţii, să reconstituie crâmpeie din viaţa unui om devotat carierei militare, cu momente plăcute sau mai puţin plăcute, cu personaje pozitive sau negative care i-au influenţat parcursul. Avem astfel, în faţa ochilor, o lectură plăcută, captivantă, o veritabilă mărturie a epocii şi a oamenilor ei pe care o recomandăm cu căldură cititorilor.

 


NOTE: *Extras din prefaţa volumului

Fisier atasat

Citeşte şi:

Soldaţii profesionişti care au început pregătirea în Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă depun Jurământul Militar
Publicat pe 18.12.2015
Vineri, 18 decembrie, cel mai tânăr contingent de militari care, în luna octombrie, a trecut pragul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră...
Doamna Maria Barb, o femeie care în cei peste 100 de ani a fost şi este un model de viaţă
Publicat pe 08.03.2016
Luni, 7 martie, doamnele şi domnişoarele Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" au avut parte de momente frumoase, specifice începutului de...