PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
La start, în Campionatul militar de orientare, cros, şah şi minifotbal
La start, în Campionatul militar de orientare, cros, şah şi minifotbal
Publicat pe 05.04.2016

În perioada 5-8 aprilie se desfăşoară Campionatul militar de orientare, cros, şah şi minifotbal. Gazda competiţiei în acest an este Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul", una dintre instituţiile de elită de pe harta liceelor militare şi civile din România.
"Olimpiada mică", aşa cum i se mai spune în rândul elevilor, i-a adunat în oraşul Marii Uniri pe elevii colegiilor naţionale militare din toată ţara: Alba Iulia (şef de lot plutonier-adjutant Ioan Leterna), Breaza (şef de lot colonel Vasile Godeanu) şi Câmpulung Moldovenesc (şef de lot maistru militar principal Dan Giosan).
La ceremonia de deschidere au participat militari, cadre didactice şi elevi, în frunte cu comandantul colegiului, colonel Marcel Domşa, care le-a vorbit despre beneficiile mişcării, competitivitate şi fairplay. Sportul este confruntarea în care – pe teren, pe pistă sau în sală – tinerii elevi militari îşi pun în valoare, individual şi în echipă, calităţile şi aptitudinile sportive.
Competiţia sportivă cuprinde, pe parcursul a patru zile de întreceri, disciplinele: şah, minifotbal, cros şi orientare. Organizarea, desfăşurarea şi evaluarea probelor se face de către o comisie formată din preşedinte (locotenent-colonel Cristian Grecu) şi următorii arbitrii: locotenent George Dumitraşcu, plutonier-major Gică Putinei, plutonier-major Marinel Dinu, plutonier Paul Brabiescu-Călinescu, caporal Tamaş Bogya, caporal Mihai Ţaţără, caporal Adrian Dumbravă şi caporal Istvan Sebestyen.
Marţi, 5 aprilie, s-au desfăşurat primele partide de şah, feminin şi masculin. Şahul are o istorie lungă şi interesantă. Se spune că a apărut în India, în secolul al IX-lea, în timpul imperiului Gupta. Infanteria, elefantul, cavaleria şi şareta erau piesele iniţiale. Farmecul acestui sport al minţii a fost reliefat astăzi, în faţa tablelor de şah, la partidele care au avut loc, la feminin, între elev fruntaş Larisa Docuz, din Breaza, care participă pentru a doua oară la această competiţie, şi elev Augusta Gabriela Moroşanu, din Câmpulung Moldovenesc, care practică acest sport frumos încă din clasa a doua. La şah masculin lupta dintre regi a fost şi mai înverşunată, victoria fiind a elevului Ioan Valentin Bratu, din Breaza, în faţa elevului Răzvan Şuteu, din Câmpulung, amândoi aflându-se pentru prima dată la o competiţie de acest gen.
În aceeaşi zi a avut loc şi meciul de minifotbal dintre echipele colegiilor naţionale militare din Câmpulung Moldovenesc şi Alba Iulia. După o luptă acerbă şi mai multe răsturnări de situaţie, în ovaţiile şi încurajările micii dar înfocatei galerii, meciul s-a încheiat cu scorul de 4-2 în favoarea echipei din Alba Iulia.
Activitatea fizică este esenţială pentru păstrarea echilibrului dintre corp şi minte. Aşa cum spunea şi Aristotel, "nimic nu-l epuizează şi nu îl ruinează mai mult pe om decât inactivitatea fizică permanentă".
Astfel, s-a dat startul unei frumoase competiţii cu tradiţie în rândul liceelor militare, care va continua mâine cu probele de cros, 2 000 m feminin şi 3 000 m masculin, în şanţurile Cetăţii "Alba Carolina", iar şahul, minifotbalul şi antrenamentele pentru proba de orientare, pe Dealul Mamut.