Pregătirea fizică merge în acelaşi ritm cu inteligenţa

Pregătirea fizică merge în acelaşi ritm cu inteligenţa

Pregătirea fizică merge în acelaşi ritm cu inteligenţa

Campionatul militar de orientare, şah, cros şi minifotbal se apropie cu paşi repezi de final. În cea de-a treia zi de întreceri s-au desfăşurat ultimele probe de şah şi minifotbal, iar cea mai aşteptată a fost cea de orientare individual.

Prima probă a zilei a fost şahul, iar aici s-au desfăşurat ultimele partide dintre elev Augusta Gabriela Moroşanu, din Câmpulung Moldovenesc, şi elev caporal Ioana Dumitraş. Partida a fost rapidă, câştigată în mai puţin de trei minute de eleva din Alba Iulia. La masculin s-au întâlnit elev Răzvan Şuteu, din Câmpulung Moldovenesc, şi elev sergent Mihai Ilie, din Alba Iulia, cel din urmă fiind şi cel care a obţinut victoria în ultima partidă de şah a competiţiei.

Vedeta zilei a fost proba de orientare, care mai este numită şi "sportul pădurilor", pentru că se desfăşoară de obicei în pădure, în teren accidentat, mlaştini etc. şi îmbină pregătirea fizică foarte bună cu inteligenţa.

Pe Dealul Mamut din mărginimea oraşului Alba Iulia, pe un drum bine determinat, sportivii (patru băieţi şi trei fete din fiecare colegiu participant) au parcurs un traseu marcat, având de trecut pe la o serie de posturi (staţii) pe care trebuie să le găsească în ordinea stabilită şi introducând cipul de recunoaştere ca să marcheze trecerea. Parcurgerea traseului în timpul cel mai scurt şi cu toate posturile marcate în ordine stabileşte câştigătorul. Sportivul participant la proba de orientare trebuie să fie inteligent, perspicace, să dea dovadă de curaj, dăruire şi o foarte bună pregătire fizică. La proba de orientare individual băieţi, locul întâi a fost ocupat de elev sergent-major Costin Panait, din Colegiul Naţional Militar (CNM) "Dimitrie Cantemir". Pe locul doi s-a clasat elev sergent-major Ionuţ Mogoşanu, din CNM "Mihai Viteazul", iar pe cel de-al treilea, elev caporal Alexandru Bursuc, din CNM "Ştefan cel Mare". La feminin, primul loc a fost obţinut de către elev sergent-major Andrea Giurescu, din Breaza, locul doi de către elev sergent Andreea Antonie, iar locul trei de către elev sergent Bianca Pop, ambele din Alba Iulia. "Sunt foarte fericit! Sunt campion consecutiv de patru ani şi fac acest sport din primul an de liceu. Traseul nu mi s-a părut foarte dificil din punct de vedere tehnic, dar am fost foarte solicitaţi fizic din cauza terenului accidentat şi a diferenţelor de nivel" - a spus bucuros elev sergent-major Costin Panait, ocupantul primei poziţii la orientare individual masculin. La rândul ei, câştigătoarea primului loc la feminin, elev sergent-major Andreea Giurescu a spus: „Iubesc foarte mult acest sport, îl practic din clasa a noua şi consider că orientarea este un sport al minţii şi al pregătirii fizice, punând valoare pe concentrare şi capacitate fizică".

Tot astăzi a avut loc şi ultima partidă de minifotbal dintre CNM "Dimitrie Cantemir" şi CNM "Ştefan cel Mare". Cei din urmă au deschis scorul, iar până la pauză acesta s-a mutat în favoarea celor din Breaza. După o repriză secundă spectaculoasă, tabela de marcaj s-a înclinat categoric în favoarea  sportivilor din CNM "Dimitrie Cantemir". Scor final 8-1 şi Breaza a obţinut cea de-a doua victorie la minifotbal.

În ultima zi a competiţiei este programată, dis-de-dimineaţă, proba de orientare ştafetă, formată din trei schimburi la fiecare liceu. Timpul cel mai scurt realizat de către cele trei schimburi este cel câştigător. De asemenea, va avea loc şi festivitatea de premiere şi închiderea competiţiei.