Interviu, la final de misiune, cu locotenent-colonel Ilie Melinte

Interviu, la final de misiune, cu locotenent-colonel Ilie Melinte

Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 20.08.2019

 

Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" se află la sfârşitul misiunii în Baza Militară Kandahar. În cele peste şase luni de zile, infanteriştii gălăţeni au realizat un parteneriat stabil cu partenerii afgani, au legat o relație de prietenie cu forțele de coaliție şi cu celelalte structuri românești dislocate în Baza Militară Kandahar (Elementul Naţional de Sprijin, detașamentele Forţelor Aeriene, Detașamentul de Poliție Militară, Echipa HUMINT, Echipa TAAC-S, Echipa de legătură a CFÎ).

 

********

 

         - Ne aflăm la finalul misiunii în teatrul de operații Afganistan. Ce a însemnat această misiune pentru dumneavoastră și pentru Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei”?

 

         - Misiunea "Resolute Support" a reprezentat pentru mine o nouă provocare, iar pentru Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" o reconfirmare a faptului că este o unitate pregătită să îndeplinească oricând o astfel de misiune, în condiţii foarte bune. Principala misiune a infanteriştilor din Forţele Terestre a fost aceea de a securiza Baza Militară Kandahar și de a asigura protecția Forței, atât pentru forțele proprii, cât și pentru echipele de consiliere și instruire ale Armatei Naționale Afgane. Principalele tipuri de misiuni executate au fost: patrule de prezență independente sau în comun cu Forțele de Securitate Naționale Afgane (ANDSF) în zona de responsabilitate, în scopul interzicerii atacurilor împotriva Bazei Militare Kandahar şi libertății de mișcare a forțelor insurgente în zonă; patrule pentru descoperirea dispozitivelor explozive improvizate (C-IED); patrule pentru angajarea liderilor locali în scopul culegerii de informații despre situația din zonă și atragerii populației locale către forțele coaliției.

 

Acum suntem la finalul celor șase luni de misiune. Această misiune a însemnat pentru Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" reconfirmarea statutului batalionului pe care-l comand alături de celelalte batalioane de elită din Forțele Terestre Române, o revalidare a profesionalismului infanteriştilor gălăţeni, o încununare a efortului depus de către aceştia în ultimele unsprezece luni, atât pe timpul pregătirii pentru misiune, cât și în cele șase luni petrecute în teatrul de operații. De asemenea, consider că succesul misiunii vine ca o încununare a eforturilor echipei pe care am format-o şi am întărit-o în ultimii trei ani, de când sunt la comanda Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei".

 

            - Care au fost provocările acestei misiuni?

 

        - Provocările au fost multiple, dar cred că cele mai importante au fost reprezentate de complexitatea și incertitudinea acestui mediu operațional. Consider că am reușit să trecem peste toate aceste încercări datorită profesionalismului, dedicației și abnegației militarilor pe care i-am comandat. Am avut în subordine comandanți de companii foarte buni, dedicați misiunii și profesiei pe care o au. Și-au condus plutoanele în condiții excepționale, fapt ce a dus ca, la sfârșitul celor șase luni de misiune, să pot afirma mândru că Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei" și-a îndeplinit misiunea cu succes.

 

            - Nu de puține ori s-a spus despre militarii care vin în teatrul de operații că sunt ambasadori ai României peste hotare. Se confirmă această titulatură în teatrul de operații?

 

          - Pot spune că Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" a clădit relații de parteneriat stabile, atât cu partenerii afgani, cât și cu cei de coaliție. Cu aceștia din urmă am reușit să dezvoltăm, dincolo de relația de parteneriat cred, o legătură de prietenie, iar acest lucru înseamnă foarte mult. Cu structurile românești am colaborat foarte bine și, cu acest prilej, vreau să mulțumesc tuturor comandanților celorlalte structuri dislocate în Baza Militară Kandahar în perioada februarie-august 2019. Am avut o relație foarte bună și cu șefii echipelor HUMINT, TAAC-Sud, Detașamentul de Poliție Militară, detașamentele Forțelor Aeriene, care ne-au sprijinit în îndeplinirea misiunii. Am relaționat strâns cu personalul medical din Spitalul Multinaţional ROL 3, care ne-a sprijinit în instruirea militarilor sanitari, acei combat life savers, care au ieșit în arie zilnic și care și-au dezvoltat nivelul de profesionalism și cu sprijinul acestora.

 

            - Care este rețeta sau secretul pentru ca o misiune să decurgă normal, pentru ca militarii să-și execute misiunile așa cum ar trebui?

 

           - Nu știu dacă este neapărat o rețetă pentru acest lucru, dar totul pleacă de la construcția echipei, de la operaționalizarea structurii. Am avut o perioadă foarte intensă de instruire în vederea operaționalizării Batalionului Protecția Forței. Ne-am constituit, ne-am antrenat, am fost evaluați şi am demonstrat că suntem la nivelul standardelor cerute pentru îndeplinirea acestei misiuni în condiții de excepție. Asta a făcut ca, după șase luni de zile, să pot spune că ne-am îndeplinit misiunea cu succes și că ne întoarcem cu toți militarii la familiile lor. Bineînțeles că meritul este al tuturor, al comandanților de plutoane și de companii și al unui stat major performant, care întotdeauna m-a consiliat să iau cea mai bună decizie pe timpul executării misiunii.

 

            - Cât de importantă este susținerea familiei pentru un militar aflat în teatrul de operații?

 

          - Susținerea familiei devine pentru militarii români aflaţi la peste 4.000 de kilometri depărtare de țară foarte importantă. Ea este cea care ne-a ajutat să trecem mai ușor peste momentele dificile din timpul misiunii, iar cu acest prilej, vreau să mulțumesc tuturor familiilor militarilor din Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" pentru sprijinul necondiționat acordat pe timpul celor șase luni. Știu că nu le-a fost ușor dar, odată întorşi acasă, vom constata cu siguranţă că fiecare dintre noi suntem mai căliţi, mai puternici şi pregătiţi pentru alte provocări ale vieţii.

 

              - Ce mesaj le transmiteți infanteriștilor din Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei"?

 

          - Acum, la sfârșitul celor șase luni, vreau să le mulțumesc pentru efortul și dăruirea cu care și-au îndeplinit misiunea, pentru dedicația și pasiunea cu care au abordat fiecare zi, pentru modul cum au acţionat sub Drapelul de luptă al Batalionului 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei", reprezentând cu succes Forțele Terestre Române și Armata României în teatrul de operaţii Afganistan.

 

         - Ce le transmiteți camarazilor de la Batalionul 495 Parașutiști Căpitan Ștefan Soverth”?

 

         - Aceşti militari sunt bine pregătiți, au o echipă dinamică, profesionistă, și sunt convins că vor performa cel puțin la nivelul la care noi ne-am îndeplinit misiunea. Le doresc succes în noua misiune pe care o au de îndeplinit și să ne revedem sănătoși acasă.

 

          - Un gând, la final de misiune?

 

         - La final de misiune, sunt mândru că am avut șansa și onoarea să comand un batalion cu tradiţii militare precum Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei". Mă bucur că am fost comandantul acestor ofițeri, subofițeri și soldați gradați profesioniști, care și-au îndeplinit misiunea într-un mod exemplar, mă bucur că prin profesionalismul lor am reușit să ne întoarcem cu toții acasă și că, datorită lor, voi putea raporta cu cinste și onoare că Batalionul 300 Protecția Forței "Sfântul Andrei" și-a îndeplinit, din nou, misiunea cu succes. Cred cu tărie că toţi membrii echipei Batalionului 300 Protecţia Forţei trăim sentimente de bucurie pentru misiunea îndeplinită cu bine şi pentru că avem împlinirea de a reveni acasă, fiecare dintre noi într-o variantă îmbunătăţită. Suntem, cu siguranţă, mai pregătiţi pentru orice provocare profesională sau chiar personală. Efortul şi acţiunea în echipă sunt două principii care îmi vor oferi onoarea de a raporta: "Misiune îndeplinită!", în cadrul ceremoniei de repatriere din teatrul de operaţii Afganistan.