„Roza cercetașilor”, la final

„Roza cercetașilor”, la final

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 07.10.2019

În perioada 30.09. - 04.10.2019 s-a desfășurat, în garnizoana Buzău, ediția de vară a competiției militar-aplicative „Roza cercetașilor”, faza pe Divizia 2 Infanterie „Getica”.

Aproape 120 de militari, constituiți în nouă loturi, din cadrul marilor unități și unități din compunerea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, au participat la o nouă ediție a concursului dedicat militarilor din structurile de cercetare. Concurenții  au avut de înfruntat, pe parcursul deja bine cunoscutelor probe de patrulă și ștafetă, un teren mediu spre greu frământat și o vreme relativ bună, dar totuși capricioasă.

Competiția, reprezentativă deja pentru structurile cu specific de cercetare din armată, valorifică și dezvoltă spiritul de echipă, camaraderia și deprinderile specifice de militar ale participanților, oferind constant, pe lângă activitățile de instruire ale fiecărei structuri, prilejul evaluării și autoevaluării nivelului de pregătire al militarilor și echipelor din unitățile și marile unități militare ale diviziei.

După o săptămână de foc, dar și de apă, atât la propriu, cât și la figurat, militarii loturilor participante au primit rezultatele efortului lor, în cadrul ceremoniei de premiere și de închidere a acestei ediții. Premierea s-a desfășurat în prezența locțiitorului comandantului Diviziei 2 Infanterie, general de brigadă Claudiu-Mihail Sava, cel care a și înmânat premiile și diplomele câștigătorilor.

Clasamentul general se prezintă astfel: locul I a fost ocupat de lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte, locul II de cel al Brigăzii 282 Blindate, iar pe locul III s-a  clasat lotul Regimentului 528 ISR.

Au mai fost acordate diplome de excelență pentru: participare constantă, căpitanului Bogdan Odobescu, de la Batalionul 202 Apărare CBRN și Intervenție la Dezastre; fair-play, locotenentului Ionuț Banu, de la Batalionul 49 Apărare CBRN; cel mai bun timp la ștafetă, maistrului militar Liviu-Marius Cioc, de la Regimentul 53 Apărare Antiaeriană și sergentului Dragoș Andrei, de la Brigada 2 Vânători de Munte; cel mai bun punctaj la aruncarea grenadelor, sergentului Cătălin Iordăcheanu, de la Regimentul 53 Apărare Antiaeriană și caporalului Octavian-Marius Tudor, de la Batalionul 49 Apărare CBRN; cel mai bun punctaj la tragerea cu armamentul de infanterie, sergentului Alin Petric, de la Brigada 2 Vânători de Munte, dar și diplome de participare.

Apreciem atât felul în care s-au prezentat echipele în concurs, nivelul de pregătire, efortul și spiritul de fair-play al acestora, cât și modul de organizare a acestei ediții, rodul unei echipe coordonate de locotenent-colonelul Liviu-Costin Bălăceanu, dar și implicarea colegilor săi din cadrul modulului G-2 Informații al comandamentului diviziei, precum și al militarilor din cadrul batalioanelor 200 Sprijin, 3 Geniu și 47 Comunicații și Informatică, ce au asigurat buna desfășurare a activităților.