Zăpadă puțină, veverițe multe

Zăpadă puțină, veverițe multe

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 03.03.2020

În perioada 17 – 21.02.2020 s-a desfășurat, în garnizoana Vatra Dornei și în poligonul Roșu, etapa finală pe Statul Major al Forțelor Terestre a concursului aplicativ-militar de iarnă pentru unitățile de instrucție. Acest concurs a avut drept scop stimularea activității sportive în forțele terestre, valorificarea potențialului motric al militarilor obținut în urma desfășurării procesului de instruire și antrenament și, de asemenea, a reprezentat oportunitatea de selecționare a celor mai buni sportivi militari pentru constituirea lotului Statului Major al Forțelor Terestre în vederea participării la Campionatul de schi al trupelor alpine – Ca.A.S.T.A. 2020, la Sestriere, în Italia.

Pe durata celor cinci zile de competiție au fost programate patru probe de concurs, vineri ținându-se festivitatea de premiere, momentul în care câștigătorii își încununează munca depusă, truda și seriozitatea din pregătire, primind totodată felicitările, medaliile și diplomele care le certifică meritele.

Luni seara, după ce toate loturile participante au ajuns și s-au instalat, a avut loc întrunirea membrilor comitetului de organizare, urmată de o scurtă ședință cu șefii și reprezentanții celor trei loturi sportive participante. S-au pus la punct detaliile organizatorice de ultimă oră, s-a tras la sorți ordinea de intrare în concurs a sportivilor și s-a luat la cunoștință regulamentul și desfășurarea probelor pe zile.

Marți, festivitatea de deschidere a coincis cu Ziua Consiliului Internațional al Sportului Militar, creându-se astfel contextul perfect pentru competiția care stătea să înceapă. După o succintă recunoaștere a itinerariului de concurs, au luat startul militarii de la probele de biatlon feminin și masculin; pe un traseu unde zăpada era sporadică, iar gheața împăna anumite porțiuni, veverițele se plimbau neperturbate de încurajările rostite cu voci puternice pentru gladiatorii pe schiuri în căutarea gloriei, preocupate fiind de găsirea nucilor.

Amfitrionilor concursurilor aplicativ-militare de iarnă, fie că este vorba de o etapă pe divizie, pe categorie de forțe sau pe instituții de învățământ, le-au pus mari probleme condițiile meteo din ultimii ani, schimbările climatice ducând la dereglări ale calendarului sportiv în această parte de sezon. Cu greu se mai găsește un traseu unde neaua să nu își schimbe starea de agregare într-o mare măsură, la jumătatea lunii februarie.

Balul a fost deschis de către reprezentantele sexului frumos, astfel că au plecat, pe rând, în ordinea numerelor de concurs, componentele loturilor Brigăzii Multinaționale, Diviziei 2 Infanterie „Getica” și Diviziei  4 Infanterie „Gemina”, startul dându-se din minut în minut. Cursa a fost câștigată de către sergent Diana Salman, urmată de fruntaș Dănuța Ciurea și de fruntaș Dana Răzvanță. Din păcate, fetele de la Brigada Multinațională au abandonat, mărturisind după probă că au încălțat pentru prima dată clăparii-ghete pentru schiul de fond și că excelează la cu totul alt sport, dar din lipsă de personal au luat startul într-o probă mult prea dificilă pentru cei neinițiați. Este de la sine înțeles că pregătirea pentru concurs desfășurând-o pe plan local, la Craiova, fără nicio urmă de omăt sau măcar de amintire a lui, le-a pus în fața faptului împlinit, lucru care până la urmă a dus la forfait-ul acestora, nivelul fiind unul destul de ridicat. 

La masculin, cursa nu a avut istoric, favoritul impunându-se fără prea mari probleme, clasamentul primilor trei arătând astfel: locul I - caporal Sorin Ilie, locul II - caporal Gheorghe Vrăjmaș și locul III - sergent Alin Petric.

După prima zi, lucrurile erau destul de clare și calculele hârtiei au rămas respectate, nefiind loc de surprize: Divizia 4 Infanterie - pe primul loc, Divizia 2 Infanterie - pe locul al doilea și Brigada Multinațională - pe locul al treilea.

Cu lucrurile lămurite până în orele prânzului, sportivii s-au retras, urmând ca după-amiază să se desfășoare antrenamentele pentru proba de slalom, introdusă din nou în programul tehnic, după o pauză destul de lungă.

A doua zi a avut loc poate cea mai spectaculoasă probă: ștafeta. Pe același traseu, dar mai scurtă cu câțiva kilometri, proba reprezintă o îmbinare a vitezei de deplasare pe schiuri cu tragerea, rezistența și nivelul la care se află fiecare membru al echipei.  După primul schimb de ștafetă, zarurile erau deja aruncate, urmând o luptă a Diviziei 4 Infanterie cu ea însăși și cu secundele, ordinea de sosire rămânând neschimbată și coincizând cu cea în care s-au terminat lucrurile cu o zi în urmă. În echipa de patru a Diviziei 2 Infanterie și-a făcut loc și câștigătoarea de la proba de biatlon feminin, demonstrând că, într-o competiție în care bărbații se întrec între ei, o femeie militar a reușit să țină pasul cu aceștia.

A urmat, în noctură pe pârtia „Veverița” din Vatra Dornei, proba de slalom, aceasta având două etape, pe un traseu cu 50 de porți, bine pus la punct de către organizatori, respectând toate cerințele unei competiții la nivel înalt. Și aici lucrurile au mers pe un făgaș normal, favoriții de la bara de start respectându-și statutul și creionându-și victoria încă de la sfârșitul primei manșe. Clasamentul consemna următoarele rezultate la final: în proba de schi alpin masculin, locul I - plutonier-adjutant Emanuel Rusu-Oltean, locul II - plutonier-major Adrian Boantă și locul III - caporal Dan Pogoreanu; în proba de schi alpin feminin: locul I - soldat Lenuța Ștef, locul II - fruntaș Dănuța Ciurea și locul III - fruntaș Dana Răzvanță, Divizia 4 Infanterie dominând autoritar și această probă și ocupând toate locurile de pe podium.

În a treia zi de concurs a fost consemnată regina probelor, și anume patrula, pe cât de dificilă, grea și selectivă, pe atât de frumoasă, și spun asta pentru că nu există militar care să fi terminat o astfel de cursă de anduranță și să fie mândru rezultatul obținut. Nu te întreci neapărat cu celelalte echipe cât te supui rigorilor și limitelor propriului corp, căci această încercare trece drept experiență de viață.

La fel ca pe câmpul de luptă, și aici logistica are un cuvânt greu de spus, și afirm asta pentru că echipați cu doage (schiuri militare, de lemn), fără clăpari, care se prind direct de bocanci, militarii din Brigada Multinațională nu s-au putut ține de celelalte două echipe încălțate cu schiuri de tură cu piele de focă, un sistem aderent, care lipit pe talpa schiurilor, permite avansarea pe zăpadă. În condițiile date, lupta pentru victorie a rămas între patrulele celor două divizii, în stabilirea câștigătorilor contând destul de mult faptul că Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, principalul furnizor de sportivi pentru lotul Diviziei 2 Infanterie, execută o misiune în teatrul de operații Afganistan, astfel că Divizia 4 Infanterie a câștigat și această probă.

Vineri, la sediul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” a avut loc premierea loturilor participante şi festivitatea de închidere. Premierea a fost făcută de către colonelul Sorin Ștefan, șeful Serviciului Personal din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, locotenent-colonel Luigi Udrea, șeful Biroului Educație Fizică al Statului Major al Forțelor Terestre, și locotenent-colonel Iuliu-Ilie Cristian Arsene, comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte.

CLASAMENT FINAL

Clasament individual masculin – Biatlon:
Locul I: caporal Sorin Ilie - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”;
Locul II: caporal Gheorghe Vrăjmaș - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”;
Locul III: sergent Alin Petric - Brigada 2 Vânători de Munte ,,Sarmisegetusa”.

Clasament individual feminin – Biatlon:
Locul I: sergent Diana Salman - Brigada 2 Vânători de Munte ,,Sarmisegetusa;
Locul II: fruntaș Dănuța Ciurea - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”;
Locul III: fruntaș Dana Răzvanță - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”.

Clasament pe echipe masculin – Biatlon:
Locul I: lotul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”;
Locul II: lotul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”;
Locul III: lotul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Clasament individual masculin – Schi alpin:
Locul I: plutonier-adjutant Emanuel Rusu-Oltean - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”;
Locul II: plutonier-major Adrian Boantă - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”;
Locul III: caporal Dan Pogoreanu - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”.

Clasament individual feminin - Schi alpin:
Locul I: soldat Lenuța Ștef - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”;
Locul II: fruntaș Dănuța Ciurea - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” ;
Locul III: fruntaș Dana Răzvanță - Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”.

Clasament pe echipe masculin – Schi alpin:
Locul I: lotul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”;
Locul II: lotul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”;
Locul III: lotul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Clasament pe echipe feminin – Schi alpin:
Locul I: lotul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”;
Locul II: lotul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”;
Locul III: lotul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Clasament pe echipe – Ștafetă:
Locul I: lotul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”;
Locul II: lotul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”;
Locul III: lotul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Clasament pe echipe – Patrulă:
Locul I: lotul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”;
Locul II: lotul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”;
Locul III: lotul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.

Clasament general pe echipe:
Locul I: lotul Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”;
Locul II: lotul Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”;
Locul III: lotul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.