Cheia către succesul unei misiuni este pregătirea temeinică a militarilor și coeziunea plutonului

Cheia către succesul unei misiuni este pregătirea temeinică a militarilor și coeziunea plutonului

Căpitan Mariana DINU
Publicat pe 25.06.2020

Sublocotenentul Bogdan Iulian Aioanei este comandant pluton în teatrul de operații din Afganistan, în cadrul Batalionului 21 de Protecția Forței “Viperele  Negre”.

Misiunea plutonului pe care îl conduce este de a securiza o bază militară din Kabul, prin sarcini specifice de control trafic la punctele de acces, observare din pozițiile de apărare, precum și asigurarea forțelor de intervenție imediată, în scopul prevenirii acțiunilor ostile asupra bazei și a accesului neautorizat.

Și-a început cariera militară de la vârsta de 14 ani, când a fost admis la Colegiul Militar Liceal <Dimitrie Cantemir> din Breaza. Își amintește și acum ziua în care a crezut că o carieră militară va fi opțiunea perfectă pentru el: “La sfârșitul primului semestru școlar în clasa a VIII-a, a început <febra>. Fiecare dintre colegii mei de clasă se gândea doar la ce liceu își va continua studiile după absolvirea cursurilor școlii. Într-o zi, în timpul unei ore de matematică, se deschide ușa clasei și o văd pe profesoara noastră zâmbind. A intrat în clasă un reprezentant al Biroului Informare-Recrutare din Galați. L-am urmărit îndeaproape și am început să observ calitățile acestuia. Îmbrăcat într-o ținută militară impecabilă, prestanța dumnealui impunea respect și seriozitate. Cu calm și tact, ne-a prezentat oferta de studiu pentru colegiile militare liceale din țară. Neștiind de acestea până în acel moment, am urmărit cu interes prezentarea și am realizat că aceste licee erau adevărate instituții de elită, iar cariera militară părea o opțiune perfectă pentru mine. În momentul acela am luat decizia de a face toate demersurile de înscriere pentru a-mi putea începe cariera, efectuând studiile liceale în Colegiul Militar Liceal <Dimitrie Cantemir> din Breaza. După absolvirea liceului, am urmat cursurile Academiei Forțelor Terestre <Nicolae Bălcescu> din Sibiu, loc unde m-am definit ca militar al Armatei Române.” - ne-a declarat sublocotenentul Aioanei.

Nu a trecut mult timp, și ambiția l-a determinat să își dorească să fie comandant pluton într-un teatru de operații, pentru a câștiga mai multă experiență și pentru a se dezvolta în continuare ca militar: „Faptul că sunt astăzi aici, în Afganistan, comandant pluton într-un teatru de operații reprezintă pentru mine culminarea anilor de instrucție, a noțiunilor, practicilor și abilităților dobândite la începutul carierei. Prima pregătire a misiunii, prima misiune desfășurată cu colegii și subordonații mei în Afganistan a fost un punct decisiv, care mi-a deschis perspectiva și m-a făcut să realizez un aspect foarte important: cheia către succesul unei misiuni este pregătirea temeinică a militarilor, experiența celor care au participat anterior la alte misiuni externe și, nu în cele din urmă, coeziunea plutonului. Toți acești factori sunt interdependenți, iar cumularea acestora în cadrul acțiunilor militare desfășurate permit executarea misiunii primite în parametri optimi. În viziunea mea, nimic nu este mai important decât să îmi îndeplinesc misiunea în cele mai bune condiții și să mă întorc în țară cu toți membrii plutonului sănătoși.

Subordonații mei sunt oameni desăvârșiți, atât ca militari, cât și ca indivizi în sine. Sunt cei care la desfășurarea fiecărei misiuni aduc cel mai mare aport în asigurarea celor mai înalte standarde de îndeplinire a sarcinilor primite prin intermediul experienței lor, a spiritului colectiv care s-a format la nivelul plutonului și a interesului pe care îl manifestă, de fiecare dată, pentru a duce la bun sfârșit misiunea.

Împreună cu locțiitorul meu pe linie de comandă cunoaștem toate problemele militarilor și încercăm să ne adresăm fiecărei situații în parte. Îmi place să îmi ajut oamenii cu tot ce îmi stă în putință, iar aceștia la rândul lor sunt conștienți că orice problemă survenită ce poate fi rezolvată la nivelul meu, va fi abordată și soluționată în cel mai scurt timp posibil. Același aspect este valabil și dacă situațiile trec de punctul în care le pot rezolva personal - toți oamenii știu că voi face toate demersurile pentru a ajunge la o soluționare optimă.

Consider că există o multitudine de factori care dictează tempo-ul acțional într-un teatru de operații: seriozitatea, rigurozitatea instrucției, cunoașterea misiunii, cunoașterea unei limbi străine pentru cooperarea cu partenerii și aliații prezenți, cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor populației locale și mulți alți factori. Cu toate acestea, coeziunea plutonului în integralitatea sa este cea mai importantă. Totul devine posibil în momentul în care un pluton sau o altă subunitate devine închegată și încrederea reciprocă și cooperarea devin un veritabil <modus operandi> al fiecărui militar în parte.

Această misiune a reprezentat deja până în momentul de față o modalitate de a mă dezvolta multilateral - în lucrul cu oamenii și cu documentele, în perfecționarea abilităților formate și dobândite anterior, în cooperarea cu forțele NATO și factorii locali, precum și în ceea ce ține de modul cum îmi organizez fiecare misiune și fiecare acțiune în parte. Sprijinul primit din partea eșaloanelor superioare, dar mai ales din partea plutonului, mă ajută să îmi îmbunătățesc calitățile mele de ofițer, totodată permițându-mi să manifest valorile pe care le urmăresc de-a lungul vieții și carierei mele: integritatea, respectul, onoarea, curajul, sinceritatea și loialitatea” – a încheiat sublocotenentul Bogdan Iulian Aioanei.