PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Interviu cu general-maior Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre
Interviu cu general-maior Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre

- Anul 2021 s-a așezat în fața noastră plin de proiecte, dar și unele provocări. Care sunt obiectivele pe care le-ați stabilit la nivelul comenzii Forțelor Terestre pentru anul următor? Cum au fost planificate activitățile, în condițiile în care este posibil ca pandemia să mai dureze?
- Pentru anul 2021 Forțele Terestre și-au stabilit o serie de obiective prioritare, dintre care enumăr: asigurarea unui nivel ridicat al capacității de reacție, consolidarea capacității de luptă a structurilor din cadrul Forțelor Terestre pentru asigurarea descurajării și eficienței defensive, dezvoltarea capabilităților necesare și relevante pentru îndeplinirea misiunilor și, nu în ultimul rând, dezvoltarea nivelului de pregătire a personalului și forțelor prin perfecționarea continuă, educație, instruire aplicată, atât în cadrul instituțiilor militare de învățământ, cât și în marile unități și unități militare, prin exerciții naționale și multinaționale, în cadru inter-instituțional, cu asimilarea progresului tehnologic și a dezvoltării abordărilor inovatoare.
Planificarea activităților a fost realizată într-un mod flexibil, fiind adaptabilă la situația actuală, influențată de pandemia cu care ne confruntăm în această perioadă. Ca urmare a situației generate de COVID-19 toate activitățile planificate în anul 2021 se vor desfășura cu respectarea strictă a măsurilor stabilite pentru limitarea răspândirii și infectării cu virusul SARS-CoV-2. Din experiența anului 2020, este de presupus că și în anul 2021 toate activitățile se vor desfășura conform planificării.
- Învățământul românesc la ora actuală funcționează în sistem online. Cum s-au adaptat unitățile de învățământ din Forțele Terestre?
- Într-adevăr, la această dată, cursurile în unitățile și instituțiile de învățământ din Forțele Terestre funcționează în mediul online - pentru formarea inițială și la distanță - pentru formarea continuă. Încă din anul trecut de învățământ, mai precis începând cu luna ianuarie 2020, la nivelul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” a fost înființată o bibliotecă virtuală. Aici profesorii au încărcat prezentări, fișe de lucru și teste, mai ales la disciplinele necesare examenului de Bacalaureat și admitere la instituțiile de învățământ universitar militar, în funcție de parcurgerea programelor școlare. Totodată, au fost distribuite tablete și a fost proiectată o infrastructură de comunicații și informatică, inclusiv rețeaua e-learning. Cadrele didactice și instructorii militari din cadrul colegiului au participat la instruirea de pe platforma educațională RoArmy, iar elevi înmatriculați în cadrul colegiului desfășoară activități educaționale online, conform orarului colegiului, utilizând platforme precum Zoom, WhatsApp, GoogleMeet și RoArmy-ILIAS. Ulterior acestui demers, s-au înființat biblioteci virtuale și la nivelul învățământului militar postliceal - la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” și la nivelul învățământului de formare continuă - la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Terestre „Mihai Viteazul”.
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, prin programele derulate de-a lungul anilor, este un real centru de e-learning și dispune de condițiile tehnice necesare susținerii învățământului în format online. Totodată, pentru desfășurarea cursurilor, seminariilor, laboratoarelor și evaluărilor pe platforma e-learning MOODLE, instituția a pus la dispoziția fiecărui student un laptop cu dispozitiv de internet mobil.
O misiune specială în condițiile actuale rămâne și derularea programelor de formare continuă, prin desfășurarea cursurilor de carieră, perfecționare ori specializare, unde activitățile practice reprezintă 70-80% din întregul plan de instruire. Astfel, la Școala de Instruire Interarme a Forțelor Terestre „Mihai Viteazul” și la centrele de perfecționare ale armelor din subordine, fiecare zi reprezintă o nouă angajare pentru instructorii militari, deoarece pregătesc personalul pentru operarea și mentenanța noilor sisteme de armament, tehnică și echipamente militare, care au intrat sau urmează să ajungă în înzestrarea Forțele Terestre.
- La începutul anului viitor urmează să receptionăm primul sistem de rachete sol-sol M142 High Mobility Artilery Rocket System (HIMARS). În noiembrie, ați luat parte la exercițiul bilateral RAPID FALCON, din Capu Midia și Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Acolo, alături de militarii din Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, s-au executat trageri împreună cu militarii americani din Batalionul 1 al Regimentului 77 Field Artilery din Brigada 41 Field Artilery a SUA. Ce ne puteți spune despre modul în care s-a defășurat acest exercțiu?
- Modul de desfășurare al exercițiului RAPID FALCON a demonstrat dorința dar și capacitatea militarilor din cele două unități de a acționa împreună pentru exersarea conceptelor de exercițiu cu termen scurt de notificare. Colaborarea a fost una excelentă, atât pe timpul planificării, cât și pe timpul execuției. De altfel, RAPID FALCON s-a desfășurat în două etape, una de recepție și integrare a capabilităților HIMARS cu unitățile de manevră românești, care a avut loc la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, iar cea de a doua, de executare a tragerilor propriu-zise, în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia.
- Primul lot de transportoare blindate 8×8 „Piranha V” a ajuns la militarii Batalionului 26 Infanterie din Craiova. „Scorpionii Roșii”, cum sunt cunoscuți aceștia, au verificat în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” funcționarea sistemelor de armament și a turelei telecomandate a transportoarelor blindate pentru trupe TBT 8×8 „Piranha V”. Știu că lucrurile sunt la început și aceasta a fost o etapă preliminară. Cum s-au descurcat militarii craioveni?
- Primul lot de TBT 8X8 – PIRANHA V, constând în 30 de transportoare și șase puncte de comandă, a fost distribuit Batalionului 26 Infanterie. În perioada 03-04.11.2020 s-a executat verificarea funțională a sistemelor de armament și a turelelor telecomandate în poligonul de tragere al Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu. Au fost executate, în condiții speciale, o serie de ședințe de tragere atât ziua, cât și noaptea, asupra țintelor dispuse la distanțe cuprinse între 800 și 3000 de metri, unul dintre obiectivele principale fiind verificarea funcționării tunului calibru 30 mm, a mitralierei cal 7,62 mm și a mitralierei cal. 12,7 mm. Militarii care au participat la exercițiul de verificare prin trageri a armamentului au experiența utilizării transportoarelor blindate pentru trupe 8x8 PIRANHA III. Consider că transferul cunoștințelor acumulate pe timpul acestei activități către toți militarii batalionului este o cerință esențială, care va fi în atenția comandanților de grupe, plutoane și companii, pentru operaționalizarea Batalionului 26 Infanterie.
- Domnule general-maior, în final, vă rog să le transmiteţi, prin intermediul „Revistei Forțelor Terestre”, câteva cuvinte, la sfârșit de an, militarilor din Forțele Terestre.
- Sărbătorile Crăciunului și Anului Nou sunt două momente de ecou spiritual și apreciere a valorilor noastre. Ele reprezintă o bună oportunitate pentru analiza rezultatelor obținute în anul 2020, dar și pentru proiectele din anul 2021. Din această perspectivă, putem aprecia că acest an a însemnat pentru Forțele Terestre un parcurs deosebit de consistent. Prin modul în care și-au îndeplinit misiunile în teatrele de operații, militarii și-au păstrat renumele „de cei mai buni ambasadori” ai României, acționând întotdeauna cu profesionalism, devotament și mult curaj. Apreciez că eforturile investite de fiecare dintre noi pentru atingerea dezideratelor s-au tradus prin câștigarea unui plus de modernizare și relevanță a capabilităților, care ne vor fi de folos în abordarea cu încredere a viitoarelor proiecte pe care viața ni le scoate în cale.
În această perioadă, un sprijin esențial în contextul efortului național de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, militarii continuă, alături celelalte instituții ale sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, la punerea în aplicare a măsurilor stabilite la nivel național. Rămâne o misiune complexă, dar știm că suntem pregătiți să o putem duce la bun sfârșit și am convingerea că în perioada următoare vom fi la fel de consecvenți și în permanență la datorie.
La hotarul dintre ani, adresez întregului personal al Forțelor Terestre, familiilor acestora, celor care le sunt alături zi de zi, la bine și la greu, mulțumirile conducerii Statului Major al Forțelor Terestre pentru seriozitatea, profesionalismul și eforturile depuse, multă sănătate, fericire și încredere că anul 2021 va fi unul mai bun! Sărbători Fericite și La Mulți Ani!