SURPRIZE PE FRONTUL ALB

SURPRIZE PE FRONTUL ALB

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 02.03.2021

În perioada 22 – 26 februarie, în garnizoana Vatra Dornei s-a desfășurat concursul aplicativ-militar de iarnă, faza pe Statul Major al Forțelor Terestre, ediția 2021.

La startul competiției s-au aliniat sportivi din patru loturi, reprezentând Divizia 2 Infanterie „Getica”, Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Brigada Multinațională Sud-Est și Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

 

Luni seara, după un lung drum spre localitatea bucovineană, a avut loc prezentarea loturilor și o scurtă ședință prezidată de locotenent-colonelul Luigi Udrea, președintele comitetului de organizare, unde s-au stabilit detaliile organizatorice care țin de partea administrativă, cum ar fi cazarea militarilor și depozitarea armamentului folosit în timpul competițiilor, dar și câteva măsuri ce țin de protecția participanților în această perioadă de pandemie, astfel încât să nu fie afectată activitatea, iar la sfârșit, fiecare să se poată întoarce acasă în condiții de siguranță.

 

Marți dimineață, cu loturile adunate pe platoul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” a avut loc festivitatea de deschidere a concursului. Astfel, locotenent-colonelul Udrea a primit raportul de la maiorul Mihaela Botezan, șef compartiment Educație fizică în secția Instrucție, din comandamentul Diviziei 4 Infanterie, și a trecut în revistă formația constituită. După intonarea Imnului de stat al României, președintele comitetului de organizare a luat cuvântul preț de câteva secunde: "Țin să transmit mult succes combatanților, mare parte din ei veterani ai acestei întreceri, iar la sfârșitul concursului, cei mai buni să câștige! Acestea fiind zise, declar deschise Jocurile aplicativ-militare de iarnă, faza pe Statul Major al Forțelor Terestre!".   

 

Imnul Consiliului Internațional al Sportului Militar (CISM) a răsunat în aerul rece de munte, militarii fiind dornici să dovedească pentru încă un an care este cel mai bun, care pregătire a fost mai eficientă și mai ales să câștige lupta cu cronometrul și cu adversarii.

 

          A urmat recunoașterea traseelor celor două probe, biatlon și patrulă, după care șefii de lot și membrii comitetului de organizare, din care au făcut parte locotenent-colonel Luigi Udrea, maior Mihaela Botezan, plutonier-adjutant Marinel Dinu, plutonier-adjutant Daniel Dodan, plutonier-adjutant Gică Putinei și caporal Adrian Dumbravă au consfințit la ședința tehnică ultimele detalii pentru zilele de concurs care vor urma. De asemenea, a fost trasă la sorți ordinea intrării militarilor pe traseu, pentru fiecare probă în parte.

 

Miercuri, startul biatlonului a fost dat la ora 09.00, ordinea fiind: Divizia 2 Infanterie, Brigada Multinațională Sud-Est, Divizia 4 Infanterie și Brigada 10 Geniu. Rând pe rând, cei patru sportivi ai fiecărui lot s-au succedat și au făcut cunoștință cu traseul. Temperaturile care nu au permis ca zăpada să rămână prin aceste locuri au fost cele care au mutat proba și au făcut ca tragerile din picioare și din culcat, momente esențiale în condițiile în care diferențele dintre participanți au fost destul de mici, să se desfășoare abia după ce s-au terminat turele din traseul amenajat în parc. În cele cinci ture intense de la biatlon masculin și trei de la biatlon feminin, cronometrul a oscilat în funcție de valoarea și pregătirea fiecăruia.

 

La masculin, după terminarea traseului, pe primul loc se găsea caporalul Sorin Ilie din Divizia 4 Infanterie, urmat la trei secunde de coechipierul său, caporalul Dumitru Moișan, pe locul trei situându-se caporalul Ionel Hogiu, și el tot component al Diviziei 4 Infanterie. Dar, cum de multe ori zeița Fortuna le zâmbește celor care cred și speră până în ultima clipă, rezultatul final avea să fie consfințit în urma tragerilor din poligon, acolo unde fiecare cartuș ratat înseamnă un minut de penalizare. Într-un format inedit, sportivii au fost nevoiți să alerge pe jos pentru că schiurile nu puteau fi folosite (reamintesc lipsa zăpezii). Astfel, au simulat efortul dinaintea tragerilor, timp contabilizat și acesta. Surpriza s-a produs, dar nu la locul 1, acolo unde caporalul Ilie Sorin, cu opt cartușe din zece și-a păstrat neatins locul, câștigând la fel ca anul trecut proba de biatlon masculin. Cu o tragere mai puțin bună, șase din zece, caporalul Dumitru Moișan a căzut de pe poziția secundă până pe locul patru. De acest lucru a profitat caporalul Ioan Hogiu, care a urcat o poziție, și sergentul Alin Petric, din Divizia 2 Infanterie, care a recuperat cele două minute pierdute la deplasarea pe schiuri în fața lui Moișan și a terminat la egalitate cu acesta, departajarea locurilor fiind făcută de numărul mai mare de cartușe care au atins ținta: opt ale sergentului Alin Petric, față de șase ale caporalului Dumitru Moișan.

 

          Dacă la masculin, primele două locuri au fost ocupate de militarii Diviziei 4 Infanterie, care au și dominat proba, la feminin, lucrurile au stat exact invers. Fetele din Divizia 2 Infanterie au fost cele care și-au antamat primele locuri, impunându-se atât la deplasarea pe schiuri, cât și la cele două trageri din poligon. Sergent Diana Salman a terminat cele trei tururi, de circa 1.300 metri fiecare, în 14:06, iar la tragere a lovit ținta de nouă ori (cea mai bună tragere a zilei), victoria ei fiind incontestabilă, chiar dacă fruntașul Alina Pop a avut aceeași tragere, pe schiuri a pierdut 30 de secunde în fața colegei sale. Pe locul trei a terminat fruntaș Dana Răzvanță, din Divizia 4 Infanterie, spălând astfel din imaginea ștearsă a colegelor ei. De remarcat și faptul că fetele din Brigada Multinațională Sud-Est au abandonat toate, la fel ca anul trecut, ceea ce pune un semn de întrebare în ceea ce privește participarea lor în cadrul acestui concurs, dar și faptul că Brigada 10 Geniu s-a prezentat la concursul aplicativ-militar de iarnă fără echipă feminină.

 

                                                                                               ***

La sfârșitul zilei, am lăsat cuvântul campionilor, pentru a afla cum au trăit ei această zi:

"Pot spune că niciun concurs nu este ușor, dar cu o pregătire bună, ajungi pe primele locuri. Traseul mi-a fost familiar pentru că am mai concurat aici și anul trecut, unde, de asemenea, am terminat pe primul loc. Un mare adversar, să spun așa, a fost pentru mine gheața de pe anumite porțiuni, căci o clipă de neatenție te poate costa mult, de la victorie până la o accidentare mai gravă. În asemenea condiții, deplasarea pe schiuri se realizează cu dificultate, dar pregătirea fizică m-a ajutat să îmi păstrez titlul de cea mai bună biatlonistă. Tind să cred că diferența față de celelalte competitoare s-a produs atât în poligon, cât și la deplasarea pe schiuri, iar cei 14 ani în care am făcut biatlon au fost cel mai mare atu al meu. În fiecare an îmi propun să fiu cea mai bună, să ocup locul întâi, indiferent de condițiile în care concurez" - a spus, vizibil emoționată, sergent Diana Salman.

 

"În general, concursurile aplicativ-militare pentru mine și pentru colegii mei înseamnă pregătire fizică, personală și psihică. Chiar dacă zăpada a fost puțină, noi suntem pregătiți pentru orice tip de vreme. În aceste competiții ne arătăm valoarea, atât individuală, cât și ca echipă. Diferențele în acest sport sunt mici, de nivelul secundelor, tragerea fiind cea care de multe ori stabilește cine câștigă. Militarii care depun mult efort în pregătirea lor, care iubesc sportul, care muncesc și în afara orelor de program, sunt în general oameni dedicați sportului. Dacă vrei să ajungi sus, dar mai ales să te menții acolo, trebuie să lucrezi în plus față de ce se face în cadrul unităților militare, să te antrenezi și separat, <să rupi> din timpul tău liber. Eu mă bucur că am ajuns să concurez și la vârsta asta (48 de ani), să îi întrec pe cei tineri, deși cred că nu există vârstă și toți suntem, în primul rând, militari" - a spus și caporalul Sorin Ilie.

 

 Ziua de joi a fost rezervată probei de patrulă, și cine spune că tactica nu este un factor important, se înșeală. Astfel, alegând să parcurgă traseul pe schiuri militare de lemn – doage – fără clăpari, care se prind direct de bocanci, în detrimentul  schiurilor de tură, marea favorită, patrula Diviziei 4 Infanterie, alcătuită din militari ai Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” a făcut o alegere mai mult decât neinspirată, care la final i-a făcut să piardă locul I, în favoarea marilor rivali, echipa Diviziei 2 Infanterie, alcătuită din militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. Astfel, patrula compusă din: maior Costel Mânzatu, locotenent Răzvan Fedorca, plutonier Bogdan Damian, sergent-major Florin Jitaru (aflat la ultimul concurs din carieră), sergent-major Gabriel Duță, sergent Alin Petric și fruntaș Alin Șupială, care au optat pentru a concura pe schiurile de tură cu pieile de focă, un sistem aderent care, lipit pe talpa schiurilor, permite avansarea pe zăpadă mai ușor, au reușit, într-un concurs în care secundele fac diferența, să câștige cu un avans de 30 de minute, în fața ocupantei locului secund. Cu o așa deplasare pe schiuri, momentele tactice de aruncare a grenadelor de mână la precizie și tragerea cu armamentul individual nu au mai contat. Totuși, aduc în atenție că militarii Diviziei 2 Infanterie au aruncat 14 din 21 de grenade, cea mai bună performanță, iar militarii Diviziei 4 Infanterie au avut cea mai bună tragere, cu 28 de cartușe din 35.

 

Pe locul al treilea au sosit militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est, care au concurat pe doage, neavând însă altă opțiune, la 30 de minute de locul II și la o oră de câștigătorii patrulei. Reprezentanţilor Brigăzii 10 Geniu nu le-a rămas decât ultimul loc, deși au venit la concurs cu gândul de a termina pe locul III, fiind totuși foarte departe de acest obiectiv îndrăzneț.

 

Din partea câștigătorilor, comandantul patrulei, maior Costel Mânzatu, a declarat: "Spre bucuria noastră, a vânătorilor de munte, am reușit să câștigăm această probă după multă vreme, chiar în fieful rivalilor. Concursurile aplicativ-militare de iarnă s-au ținut de regulă aici și, fără a părea subiectiv, dacă de fiecare dată concurezi acasă, ajungi să câștigi mai ușor. Ca în orice sport, se ajunge la finețuri care contează foarte mult, fiecare bucățică din traseu, fiecare unghi din poligon sau de la grenade are însemnătate și capătă un avantaj de-a lungul timpului. Doar printr-o pregătire foarte bună am reușit să închegăm echipa câștigătoare de anul acesta. De asemenea, conducerea Brigăzii 2 Vânători de Munte ne-a ajutat mult și ne-a sprijinit să ne putem antrena și să avem condiții bune de pregătire. Pe parcursul a două luni am organizat probe pentru a putea selecta componența patrulei, pe care eu o consider unul dintre cele mai reale teste care se pot da în  armata română astăzi. Am avut de parcurs un teren contaminat chimic, de aruncat grenade și de tras în poligon, toate aceste momente după o deplasare pe schiuri de aproximativ 14 kilometri, cu 10 kilograme în raniță și tot echipamentul pe noi, pe un traseu foarte dificil. Este un test pe care ar trebui să-l parcurgă cât mai mulți militari.

 

La recunoașterea traseului am văzut că zăpada lipsește de pe anumite porțiuni și a trebuit să optăm pentru cele mai bune materiale pentru condițiile din teren, lucru care până la urmă a făcut diferența în această probă de anduranță. Orice amănunt contează și totul trebuie calculat. Cu o seară înainte ne-am adunat toți componenții patrulei; plutonierul Bogdan Damian ne-a coordonat, am planificat toată etapa și am calculat-o pas cu pas, de la trezire, luat masa, la momentul când ne-am oprit și ne-am reașezat materialele. Dacă vrei să ai rezultate, nu lași nimic la voia întâmplării. Bineînțeles că au mai fost și mici probleme, dar le-am gestionat foarte bine, ne-am regrupat, am dus ritmul pe care trebuia să îl avem în baremul pe care ni l-am stabilit la fiecare kilometru. Am căutat oameni noi, tineri, pentru că suntem militari cu experiență, dar care avem o vârstă (39 de ani). Am observat în toate loturile că sunt mulţi veterani ai concursurilor acestora și din spate nu vine nimeni, nu mai există atracție către sport, și ăsta este un fenomen național. Ar fi ideal ca orice militar să își dorească să ajungă aici".

 

Dacă în lotul Diviziei 4 Infanterie era supărare mare, militarii craioveni s-au declarat mulțumiți de locul ocupat. Primele impresii după proba de patrulă le-am cules de la sergentul Cristinel Enescu (44 de ani), component de bază al patrulei Brigăzii Multinaționale Sud-Est: "Am avut parte de un traseu frumos dar foarte dificil, cu 11 kilometri de urcare și aproximativ 4 de coborâre, cu o diferență de nivel de 600 de metri. Noi, cei de la Craiova, nu ne putem plânge de lipsa zăpezii, pentru că oricum o vedem cam rar și nu prea ne putem pregăti pe schiuri, dar experiența pe care o avem ne ajută de fiecare dată să terminăm această probă cu capul sus, chiar dacă efortul fizic este imens și intens. Toate acestea reușesc să ne unească ca grup, iar trecerea liniei de finiș este cea mai importantă răsplată.

 

Astăzi, diferența a fost făcută de schiurile pe care s-a concurat, căci în poligon și la grenade diferențele au fost foarte mici. Noi avem o pregătire fizică bună, dar nu putem întrece o patrulă care a plecat la start pe schiuri de tură, cât timp noi suntem pe doage. Locul trei a fost targetul nostru, și l-am atins. Acum sperăm ca pe viitor să putem conta pe schiuri mai bune, astfel încât să emitem pretenții mai mari. Până atunci, însă, acest obiectiv nu este realizabil, oricât de temeinic ne-am pregăti noi, la Craiova".

 

Cu clasamentul "bătut în cuie" ca urmare a contabilizării tuturor rezultatelor, locotenent-colonelul Luigi Udrea, președintele comitetului de organizare, un ofițer cu o vastă experiență în zona sportului militar, a tras concluziile celor două zile de concurs: "În urma desfășurării concursurilor aplicativ-militare de iarnă, faza pe Statul Major al Forțelor Terestre, care a cuprins probele de biatlon masculin, biatlon feminin și proba de patrulă, s-au consemnat următoarele rezultate: la Biatlon masculin, locul I: Divizia 4 Infanterie, locul II: Divizia 2 Infanterie, locul III: Brigada Multinațională Sud-Est; la Biatlon feminin, locul I: Divizia 2 Infanterie, locul II: Divizia 4 Infanterie și locul III: Brigada Multinațională Sud-Est; la Patrulă, locul I: Divizia 2 Infanterie, locul II: Divizia 4 Infanterie, locul III: Brigada Multinațională Sud-Est. Clasamentul final este următorul: locul I - Divizia 2 Infanterie, locul II - Divizia 4 Infanterie, locul III - Brigada Multinațională Sud-Est și locul IV- Brigada 10 Geniu. Au fost condiții destul de grele, din cauza temperaturilor ridicate care au facilitat topirea zăpezii. De asemenea, proba de patrulă, care a însumat aproximativ 15 kilometri, a pus destule dificultăți particularităților, dar cum bine se știe, aceasta este cea mai grea și cea mai lungă probă din concurs. Vreau să precizez că la proba de patrulă startul s-a dat în condiții nefavorabile, ceața densă punând la încercare capacitatea de orientare a militarilor. Toate loturile s-au descurcat și nu am înregistrat abateri de la traseu și, de asemenea, nu am avut accidente nefericite sau accidentări pe timpul deplasării pe schiuri ori în poligon. Le transmit tuturor participanților să se pregătească în continuare, important este că au participat, că au luat parte la aceste întreceri și că au văzut care sunt rigorile și condițiile deplasării pe schiuri, pe timp de iarnă. În calendarul competițional al Statului Major al Forțelor Terestre, următorul concurs este programat în perioada 1 – 5 martie, în garnizoana Predeal; vorbesc aici, bineînțeles, de Alpiniada Vânătorilor de Munte".

 

Vineri, 26 februarie, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, a avut loc ceremonia de premiere a celor mai merituoși militari care s-au întrecut în spiritul fair-play-ului la probele concursului aplicativ-militar de iarnă, ediția 2021. Rând pe rând, au urcat pe podiumul de premiere, fiind distinși cu diplome, medalii, cupe și, poate cel mai important, cu aplauze, pentru efortul pe care l-au depus de-a lungul întregii săptămâni, dar mai ales al lunilor și anilor de pregătire ce stau în spatele acestor rezultate. Munca, dăruirea, spiritul de competiție, sutele de ore de antrenament sunt argumentele cu care au ieșit în față laureații zilei. Pentru ceilalți, ei reprezintă modele demne de urmat, dar mai ales repere de atins, astfel încât să devină din ce în ce mai buni.

 

 La sfârșitul activității, generalul-maior Iulian Berdilă a luat cuvântul și s-a adresat celor prezenți: "Doresc să felicit concurenții pentru efortul depus și pentru dăruirea cu care, de fiecare dată, participă la asemenea competiții. Ele au fost organizate în primul rând pentru dumneavoastră, pentru calitățile pe care le aveți individual și colectiv. Sunteți reprezentanți ai unităților și marilor unități din forțele terestre, care împreună reușesc să facă un tot unitar, chiar și în competițiile sportive. Vă suntem recunoscători că participați și vă asumați acest set de deprinderi. Ceea ce faceți dumneavoastră nu este ușor, nu este un mediu lipsit de provocări, dar ați dovedit de fiecare dată că vă puteți regenera și că puteți menține o anumită competitivitate. Asta nu poate fi decât o dovadă clară de profesionalism. De la an la an, trebuie să atrageți resursa nouă și tânără, care să fie dedicată unor asemenea manifestări. Competițiile vă dau energia necesară de a reveni și de a vă antrena în condiții grele sau ușoare, care întotdeauna vă aduc împreună, așa cum ar trebui să fiți de fiecare dată: o echipă unită, nu numai în competițiile sportive, ci și în misiunile pe care le primiți și pe care le duceți la bun sfârșit. Nu în ultimul rând, aș vrea să mulțumesc gazdelor noastre de la Batalionul 17 Vânători de Munte, care au făcut ca o asemenea competiție să rămână la un grad înalt de calitate și de performanță, asigurându-vă condițiile necesare pentru desfășurarea concursului. Declar închise competițiile aplicativ-militare de iarnă, faza pe Statul Major al Forțelor Terestre, ediția 2021".

 

Imnul CISM s-a auzit din nou pe platoul unității dornene, iar steagul CISM a fost coborât, marcând astfel sfârșitul concursului.

 

 

 CLASAMENT FINAL

CLASAMENT INDIVIDUAL, BIATLON MASCULIN:

LOCUL I: caporal Sorin ILIE – Divizia 4 Infanterie „Gemina”;

LOCUL II: caporal Ionel HOGIU – Divizia 4 Infanterie „Gemina”;

LOCUL III: sergent Alin PETRIC – Divizia 2 Infanterie „Getica”.

 

CLASAMENT INDIVIDUAL, BIATLON FEMININ:

LOCUL I: sergent Diana SALMAN – Divizia 2 Infanterie „Getica”;

LOCUL II: fruntaș Alina POP – Divizia 2 Infanterie „Getica”;

LOCUL III: fruntaș Dana RĂZVANȚĂ – Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

 

CLASAMENT PE ECHIPE, BIATLON MASCULIN:

LOCUL I: Divizia 4 Infanterie „Gemina”;

LOCUL II: Divizia 2 Infanterie „Getica”;

LOCUL III: Brigada Multinațională Sud-Est.

 

CLASAMENT PE ECHIPE, BIATLON FEMININ:

LOCUL I: Divizia 2 Infanterie „Getica”;

LOCUL II: Divizia 4 Infanterie „Gemina”;

LOCUL III: Brigada Multinațională Sud-Est.

 

CLASAMENT PE ECHIPE, PATRULĂ:

LOCUL I: Divizia 2 Infanterie „Getica”

LOCUL II: Divizia 4 Infanterie „Gemina”

LOCUL III: Brigada Multinațională Sud-Est.

 

CLASAMENT GENERAL, PE ECHIPE:

LOCUL I: Divizia 2 Infanterie „Getica”;

LOCUL II: Divizia 4 Infanterie „Gemina”;

LOCUL III: Brigada Multinațională Sud-Est;

LOCUL IV: Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.