ALPINIADA VÂNĂTORILOR DE MUNTE

ALPINIADA VÂNĂTORILOR DE MUNTE

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 09.03.2021

În perioada 1 – 5 martie s-a desfășurat, în garnizoana Predeal, Alpiniada Vânătorilor de Munte, ediția 2021.

La etapa pe Statul Major al Forțelor Terestre au participat loturile Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov, Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal, Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung Muscel, Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada” din Curtea de Argeș, Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” din Vatra Dornei, Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din Sfântu Gheorghe și  Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” din Miercurea Ciuc.

Această competiție este destinată doar "cavalerilor florii de colț" din unitățile și marile unități care poartă cu mândrie bereta verde și se desfășoară, prin alternanță, iarna sau vara, ediția din acest an fiind arondată sezonului alb. Scopul întrecerilor este de a verifica deprinderile militarilor din cadrul acestor structuri pentru îndeplinirea unor misiuni complexe în teren muntos, greu accesibil. Obiectivele vizate sunt următoarele: antrenarea tuturor militarilor din structurile de vânători de munte în practicarea schiului, dezvoltarea calităților generale și specifice, formarea și perfecționarea deprinderilor necesare folosirii în bune condiții a avantajelor oferite de terenul muntos, greu accesibil, a armamentului individual și materialelor specifice din înzestrare, pentru îndeplinirea prin surprindere a misiunilor de luptă primite, dezvoltarea calităților morale, de voință și a spiritului de echipă, dar și generarea celor mai eficiente metode de instruire și antrenament, care să contribuie la ridicarea nivelului instrucției de specialitate a vânătorilor de munte. Probele din cadrul acestei întreceri au fost triatlonul militar (format din proba de slalom uriaș, proba de coborâre și proba de schi fond 10 kilometri clasic) și patrula.

Marți, pe platoul unității predelene a avut loc festivitatea de deschidere a Alpiniadei Vânătorilor de Munte. Cu loturile adunate în formă de careu și respectând distanțarea fizică impusă de perioada pe care o traversează societatea, locotenent-colonelul Luigi Udrea, președintele comitetului de organizare, a primit raportul de la plutonierul-adjutant Daniel Dodan, subofițer specialist cu educația fizică militară în Divizia 2 Infanterie „Getica”. "Astăzi vom stabili detaliile în cadrul ședinței tehnice și programul pentru cele trei zile de concurs. Mult succes tuturor participanților! Declar deschise competițiile din cadrul Alpiniadei Vânătorilor de Munte, ediția 2021, din Predeal!" - a sunat scurt și concis mesajul locotenent-colonelului Udrea, șeful Biroului educație fiziă din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, un militar al practicii, care lasă faptele să vorbească în locul cuvintelor.   

Pentru a înțelege mai bine starea de spirit a celor implicați, am stat de vorbă atât cu militarii care urmau să se întreacă în cadrul probelor, dar și cu instructori din cadrul Centrului de Perfecționare Vânători de Munte „Bucegi”, cei care au fost de un real ajutor și fără de care lucrurile nu s-ar fi putut desfășura la un nivel ridicat.

Maiorul Florin Zbarcea, arbitru în cadrul patrulei, șef de probă la triatlon, dar și fost participant, ne-a declarat: "Noi asigurăm condițiile tehnice pentru buna desfășurare a competiției. Ne asigurăm de respectarea programului și a condițiilor prevăzute în regulament. Este al cincilea an în care iau parte din această poziție la alpiniadă, dar înainte am fost concurent mai mulți ani. Sper ca loturile participante să fi avut parte de o pregătire de durată și consistentă".

Plutonier Mihail Dupu, din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” a detaliat: "Ne pregătim de două săptămâni, dar ne propunem să ajungem pe locurile fruntașe. Eu sunt unul dintre militarii cu experiență, căruia îi plac ambele ediții, și cea de iarnă și cea de vară, dar cred că un pic mai mult farmec are cea pe care o desfășurăm în anotimpul alb".

Plutonier-major Dan Muntean, din Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”: "Sunt component al patrulei, pentru mine fiind a doua participare. Ediția trecută ne-am clasat pe locul al treilea, dar anul acesta sperăm să urcăm pe primul loc. Ne-am pregătit două săptămâni pentru alpiniadă, dar am participat și la concursurile aplicativ-militare de iarnă, faza pe brigadă și pe divizie. În cadrul probei la care voi lua startul, cel mai important aspect este coeziunea echipei. Trebuie să ne coordonăm unul cu celălalt, să ne ajutăm astfel încât să înlăturăm diferențele dintre capacitățiile de efort, care variază de la militar la militar, și să ducem patrula până la capăt cu bine".

Plutonier Iulian Neacșu, din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”: "Particip pentru a cincea oară la Alpiniada Vânătorilor de Munte. Aceste concursuri reprezintă testarea nivelului de instrucție, pentru că aici se vede cu adevărat pregătirea pe care noi o executăm. Anul acesta sperăm să intrăm în primele trei locuri, dar concurența este foarte strânsă, cu toții suntem foarte bine pregătiți. Proba de patrulă are o duritate aparte, cu multe ateliere și momente tactice prin care trebuie să trecem de-a lungul celor aproximativ 15 kilometri și este nevoie de oameni foarte bine pregătiți și puternici, care să facă față unui efort maxim".

Sergent-major Florin Jitaru din Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” a conchis: "Particip la Alpiniada Vânătorilor de Munte din anul 2000 și la edițiile desfășurate iarna am fost mereu pe primul loc. Sunt un sportiv complex, care a participat la spartachiade, alpiniade, pentatlon, menționez că am fost în lotul Ministerului Apărării Naționale la pentatlon, campionate mondiale, două ediții de <Edelweiss Raid> în Austria, unde am ocupat un loc 7 și un loc 10, două concursuri în cadrul Campionatelor Militare de Schi ale Trupelor Alpine CaSTA, în Italia. Am făcut sport de performanță până la vârsta de 18 ani, după care am intrat în armată. Mă pregătesc în fiecare zi în timpul programului, dar mai ales după program. Anul acesta este ultima mea participare în cadrul alpiniadei și îmi doresc ca în palmaresul meu să rămână doar locul I. Îmi fac retragerea din armată și sper să las o imagine bună acum, la sfârșit".

Cu acestea fiind zise, la orele 11:00 se prezentau, pe traseul din cadrul Centrului de Sporturi Montane „Bucegi”, la startul primei probe din cadrul triatlonului militar - schiul fond - 24 de concurenți, reprezentând cele opt loturi participante. După parcurgerea traseului aproape umăr la umăr, fruntașul Alin Șupială, din Batalionul 21 Vânători de Munte, s-a desprins pe ultimii zeci de metri de plutonierul Bogdan Damian, din lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte. Pe locul al treilea a sosit sergent-major Florin Jitaru, completând astfel podiumul primei zile.

Miercuri, pe pârtia Clăbucet din Predeal au fost programate și celelalte două probe: coborârea și slalomul uriaș. Aici lucrurile au stat diferit în ceea ce privește raportul de forțe, iar la sfârșitul celor două probe, primii trei clasați au fost și la slalomul uriaș și la coborâre aceiași. Locul I: fruntaș Dan Pogoreanu, din Batalionul 17 Vânători de Munte; locul II: fruntaș Alin Șupială; locul III: sergent-major Florin Jitaru (ultimii doi din Batalionul 21 Vânători de Munte).

Cu rezultatele contabilizate după cele trei probe, clasamentul final la triatlon arăta astfel: locul I - fruntaș Alin Șupială, locul II - sergent-major Florin Jitaru și locul III - fruntaș Dan Pogoreanu.

La general pe echipe, lotul Batalionului 21 Vânători de Munte era urmat de lotul Batalionului 17 Vânători de Munte și de lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte. Dar toate calculele aveau să se facă după proba regină: patrula. Aceasta s-a desfășurat pe un itinerariu de munte având lungimea de aproximativ 15 kilometri, cu o diferență de nivel în jurul a 1.000 de metri, un traseu de creastă, cu imagini spectaculoase, de care însă militarii nu prea au avut timp să se bucure, deoarece întrecerea a fost una acerbă. Executată într-o situație tactică, toți militarii din echipă au fost obligați să facă deplasarea pe schiuri în teren muntos, să tragă la distanța de 100 de metri în ținta-piept numărul 6 fixă, dispusă sub un unghi de teren mai mare de -15 grade, să arunce trei grenade de mână ofensive de exercițiu la un cerc cu diametrul de 3 metri, la distanța de 25 de metri, să traverseze o porțiune de teren contaminat cu lungimea de 400 de metri purtând masca contra gazelor, să acorde primul ajutor unui militar accidentat pe pârtie, să execute căutarea în avalanşă, unde vânătorii de munte au trebuit să descopere un rucsac îngropat în zăpadă la o adâncime de peste un metru și, în cadrul atelierului de topografie, o echipă din cadrul fiecărei patrule să recunoască coordonatele unui punct dat din teren, având la dispoziție harta, busola și binoclul, în încercarea de a determina azimutul locului și distanța până la acesta, în timp ce cea de-a doua echipă, care avea în compunere și pe comandantul patrulei, să determine coordonatele locului de stație.

Joi dimineața, militarii din cele opt patrule ale loturilor participante făceau ultimele pregătiri pentru a lua startul în această probă de anduranță. Atât favoriții, cât și cei care sperau să ocupe un loc cât mai în față și să producă surpriza erau nerăbdători să dea piept cu muntele, un adversar demn de respect și care trebuia îmblânzit. Și cum nu există concurs fără surprize, rezultatele schimbându-se dintr-un moment în altul, și acum lucrurile au dansat după această regie. Dacă patrula condusă de maiorul Costel Mânzatu, din care au mai făcut parte locotenent Ionuț Manea, plutonier Damian Bogdan, sergent-major Ionuț Macovei, sergent Dragoș Andrei, caporal Gheorghiță Rus și fruntaș Gabriel Tudosă, reprezentând Brigada 2 Vânători de Munte, a câștigat proba, numărându-se printre favorite, marea surpriză a fost produsă de patrula Brigăzii 61 Vânători de Munte, condusă de colonelul Adrian Tînjală (57 de ani), care a terminat pe locul doi, în fața Batalionului 21 Vânători de Munte și a Batalionului 17 Vânători de Munte, acolo unde șeful echipei de patrulă a fost chiar comandantul unității, locotenent-colonelul Silviu-Stelian Borșa.

Având în vedere că discuțiile pe surse spun că de anul viitor patrulele din cadrul concursului vor avea în componență minimum un militar de gen feminin, poate că aceste echipe ar trebui conduse, în cadrul alpiniadelor, de înşiși comandanții de batalion, iar loturile brigăzilor participante de șeful operațiilor și instrucției, așa cum s-a întâmplat cu lotul Batalionului 17 Vânători de Munte și cu lotul Brigăzii 61 Vânători de Munte, care sunt exemple demne de urmat.

La finalul probei, colonelul Adrian Tînjală, debordând de modestie, a declarat: "Sunt la final de traseu, unul frumos, diferit de ceea ce a fost până acum, care ne-a costat un consum mare de energie. Mi-a plăcut că a fost într-o zonă alpină despădurită, unde am fost obligați să adoptăm toate stilurile de schiat. Am avut parte de o tragere de vânători de munte, de sus în jos, lucru care nu se întâmplă frecvent, pentru că, de regulă, poligoanele noastre sunt pe orizontală, și probabil că asta va face diferența în clasamentul final al probei. Cred că sunt decanul de vârstă dintre concurenți și mai cred că m-am descurcat onorabil pe acest traseu. Voi întreba și colegii de patrulă dacă au fost mulțumiți de mine, dar timpul de traseu ne va spune multe. Am participat la această probă pentru că, din păcate, a fost o necesitate. Nu stăm prea bine la categoria ofițeri tineri și atunci eu am fost improvizația. Cumva, m-au avantajat și concursurile la care am mai participat când eram mai tânăr, pentru că m-au ajutat să intru foarte ușor în atmosfera de competiție și în ritmul cursei. Ce-i drept, este și un hobby de-al meu, atât schiul de tură, cât și de pârtie. Am avut și o scurtă perioadă de pregătire, de trei zile, în care m-am familiarizat cu schiurile, dar toate astea s-au sedimentat de-a lungul timpului și mi-am intrat în ritm binișor. Cred că am rămas ultimul mohican al generației vechi. Până la urmă, poate fi și aceasta un exemplu de longevitate în sport, de determinare. Mi-aș dori ca tinerii să adopte niște modele sănătoase, pentru a reuși să obțină unele performanțe individuale sau de echipă. Lucrurile acestea pot fi urmărite și la armatele străine. Noi concurăm între noi, dar ar trebui să ne uităm și la armatele străine, să vedem în comparație cu ele pe unde ne situăm. Este foarte important acest aspect, pentru că s-ar putea să cădem într-o capcană a automulțumirii și, în momentul în care dai piept cu alții, este posibil să constați că ești foarte departe de ei".

După ce s-au adunat penalizările de la tragere  (2 minute/cartuș ratat), de la grenade (1 minut/grenadă ratată) și de la topografie, cum bine a anticipat colonelul Tînjeală, diferența s-a făcut în poligon, acolo unde tragerea mai bună (22 de lovituri în țintă ale vânătorilor de munte ai brigăzii ciucane, versus 10 ale celor din Predeal) a permis patrulei pe care a comandat-o, față de competitorii direcți, care au avut o deplasare superioară pe schiuri, să termine pe poziția secundă și să obțină și locul III la general.   

Vineri, în prezența şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Iulian Berdilă, la sediul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal a avut loc ceremonia de închidere a Alpiniadei Vânătorilor de Munte, ediţia 2021. Generalul-maior Iulian Berdilă a felicitat organizatorii şi participanţii la aceste manifestări pentru efortul depus în desfăşurarea acestei competiţii, subliniind, totodată, faptul că, întrucât performanţa, responsabilitatea, deprinderile şi realizările acestora sunt mereu o certitudine, revenirea la vânătorii de munte este de fiecare dată o bucurie. „Sunteţi elita vânătorilor de munte, care demonstraţi întotdeauna, prin rezultatele obţinute şi în ciuda restricţiilor impuse din ultimul an, că nimic nu este imposibil. Deşi vânătorii de munte sunt distribuiţi pe întreg teritoriul României, aţi reuşit, de fiecare dată, să demonstraţi că puteţi forma un tot unitar şi că dispuneţi de necesarul de caracter pentru acoperirea unei largi game de misiuni. Perfecţionarea şi rafinarea resursei umane sunt elemente definitorii pentru îmbunătăţirea şi consolidarea capacităţii de luptă a structurilor din Forţele Terestre. Nu pierdeţi din vedere aceste competiţii benefice pentru menţinerea calităţilor şi deprinderilor acumulate şi demonstraţi, în continuare, că puteţi fi din ce în ce mai buni!” - a concluzionat şeful Forţelor Terestre Române.

 

CLASAMENT FINAL

Clasament individual - Triatlon:

Locul I: fruntaș Alin Șupială - Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”;

Locul II: sergent-major Florin Jitaru - Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”;

Locul III: fruntaș Dan Pogoreanu - Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”.

 

Clasament pe echipe  - Triatlon:

Locul I: lotul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”;

Locul II: lotul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”;

Locul III: lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

 

Clasament pe echipe – Patrulă:

Locul I: lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”;

Locul II: lotul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

Locul III: lotul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”.

 

Clasament general, pe echipe:

Locul I: lotul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”;

Locul II: lotul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”;

Locul III: lotul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

Locul IV: lotul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”;

Locul V: lotul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”;

Locul VI: lotul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”;

Locul VII: lotul Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”;

Locul VIII: lotul Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”.