În pași rapizi, spre linia de finish

În pași rapizi, spre linia de finish

Căpitan Narcis RĂDUCU
Publicat pe 08.06.2021

Peste 60 de militari aparținâd loturilor marilor unități din Statul Major al Forțelor Terestre au luat startul în probele Campionatului militar de cros pentru unități de instrucție, desfășurat joi, 03.06.2021, în Parcul Monument din municipiul Brăila.

Deși la prima vedere nu ar părea nimic complicat sau care să pună dificultăți militarilor, știut fiind faptul că pregătirea fizică este o componentă importantă a fiecărui om care îmbracă haina militară, concursul de la Brăila s-a dovedit a fi o încercare temerară pentru cei care s-au prezentat la startul competiției, și asta pentru că nivelul la care s-a alergat a fost unul extrem de ridicat.

Activitatea a început pe platoul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, acolo unde militarii din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor”, Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Brigăzii Multinaționale Sud-Est, Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, Brigăzii 8 ROT (Rachete Operativ Tactice), Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” și Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica”, participanți la probele de cros feminin (6.000 m) și cros masculin (10.000 m) așteptau cu nerăbdare momentul în care „vor da piept" cu linia de start.

Președintele comitetului de organizare, locotenent-colonelul Luigi Udrea, a primit raportul de la căpitanul Mihaela Călinescu și a ținut un mic discurs motivațional în fața participanților. Din comitetul de organizare au mai făcut parte locotenentul Cătălin Dobrovici și plutonierul-adjutant Gică Putinei. Începutul întrecerilor a fost marcat onofic prin ridicarea drapelului Consiliului Internațional al Sportului Militar și prin intonarea imnului acestuia. A urmat apoi deplasarea în parc și recunoașterea traseului (o tură cu distanța de 2.000 de metri).

Primele la linia de start s-au așezat concurentele la proba de cros feminin, care pe parcursul celor trei ture pe care le-au avut de acoperit au purtat o luptă aprigă, nu neapărat pentru locul I, acolo unde favorita, soldat Ionela Puia, campionă națională la maraton în anul 2019, din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, s-a impus fără prea mari probleme, cât mai ales o dispută interioară, cu propriile limite și cu timpul. Tind să cred că în astfel de curse, în care se pleacă lansat încă din primele sute de metri, principala adversară pentru fiecare dintre combatante a fost chiar ea însăși. 

La sfârșitul celor trei ture, parcurse mai mult cu zâmbetul pe buze în 22:02, la peste două minute de următoarea clasată, am cules primele cuvinte din partea câștigătoarei, curios să aflu care au fost detaliile ce au făcut ca proba să pară „floare la ureche” pentru Ionela:

„În pofida victoriei mele detașate, a fost un traseu destul de greu, cu multe curbe care mi-au încetinit din ritmul pe care mi l-am setat înainte de cursă, dar mă bucur că, deși nu am fost în forma mea cea mai bună, m-am descurcat. Am alergat cu 3'48"/km, un timp destul de slab pentru mine, eu fiind obișnuită să alerg cu 3'30"/km. Sper ca la faza pe Statul Major al Apărării, care va avea loc pe 10 iunie la Pitești, să cobor sub 20 de minute. Acesta este obiectivul pe care mi-l impun încă de pe acum. Pentru acest concurs m-am pregătit cam o lună de zile, dar menționez faptul că eu fac antrenamente zilnic. La mijlocul lunii aprilie, am participat la Campionatul Național de UltraAlergare pe șosea, proba de 50 de kilometri, unde am terminat pe locul secund (3:35:44) și m-am calificat astfel la Campionatul Mondial 50 km, care va avea loc la Taipei în Taiwan (Republica Chineză), la sfârșitul lui octombrie”.

Odată proba de cros feminin încheiată, și-au făcut apariția băieții, care au avut de străbătut cinci tururi, însumând 10.000 de metri. Nici aici nu a fost loc de surprize, favoritul, fruntașul Marius Bușcă, din Brigada Multinațională Sud-Est, impunându-se, dar într-o luptă mai strânsă, cu ocupantul locului secund, soldatul Ionuț Zincă, din Brigada 8 ROT (Rachete Operativ Tactice), multiplu campion național la orientare și alergare montană.

Și pentru că după ce a terminat proba a continuat cu o alergare de revenire a corpului din efort, pe câștigător l-am prins la un scurt interviu abia a doua zi dimineața, înaintea festivității de premiere: „Sunt foarte mulțumit de rezultatul meu și, până la urmă, ca în fiecare competiție, pregătirea își spune cuvântul. Eu particip și la competiții civile. Chiar acum două săptămâni am luat startul la un campionat național de 5k & 10k, unde am obținut, de asemenea, rezultate foarte bune. De  fiecare dată încerc să mă mențin la înălțime.

Din punct de vedere al traseului, ne-ar fi ajutat mai mult dacă avea o formă mai rotundă, pentru a putea lua curbele mai larg. Fiind aproape pătrat, ne-a afectat destul de mult; eu, spre exemplu, la trei ore după terminarea probei, am început să resimt dureri la un tendon. Una peste alta, am prins o zi cât de cât frumoasă, date fiind condițiile meteo din ultima vreme. A fost, într-adevăr,  și ceva vânt, dar s-a arătat și soarele la un moment dat. Până la urmă, cred că ne-am bucurat cu toții de această alergare.

Față de alți ani, emulația din partea celorlalte loturi participante a fost mai crescută. Acest aspect nu poate decât să mă bucure, pentru că eu sunt un om căruia îi place concurența și lupta pentru locul I. Prefer să alerg într-o cursă strânsă, decât să fiu departe de cei din spate. Trebuie să menționez și faptul că, de șapte ani de când am îmbrăcat haina militară, brigada de la Craiova a dominat întrecerea, iar eu am ajuns la cinci campionate militare de cros câștigate.

Acum, rămâne ca până pe 10 iunie să mă pregătesc pentru etapa pe Statul Major al Apărării, care se va ține la Pitești, acolo unde voi avea doi-trei concurenți din celelalte categorii de forțe, care ar putea să îmi pună ceva probleme, dar aștept cu nerăbdare să aflu deznodământul. Tot timpul caut să mă autodepășesc; chiar dacă nu mai sunt la prima tinerețe, mă consider tânăr și acum. Atât timp cât sunt sănătos și îmi place să fac mișcare, să promovez sportul ca un mediu sănătos pentru viața cotidiană, voi încerca să rămân un exemplu pentru colegii mei mai tineri. Orice medalie pe care o câștig îmi aduce mulțumire sufletească și mentală, şi asta mă face să continui pe acest drum, pe care am pornit în urmă cu aproape 30 de ani” - a concluzionat fruntașul Marius Bușcă, un militar cu un caracter aparte și un model pentru tinerele generații.

Vineri, la festivitatea de premiere a participat și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, care a premiat câștigătorii și a felicitat toți militarii participanți: „Nu este un lucru ușor, având în vedere exercițiile naționale și multinaționale pe care le desfășurăm noi, Forțele Terestre, să vii la o asemenea competiție și să te bucuri că aduci pentru echipă o valoare adăugată. Este important să câștigați de fiecare dată ca echipă, chiar dacă de la an la an, podiumul se mai schimbă. Acest aspect vă leagă și ca grup al unităților din care veniți, și ca indivizi. Este actul vostru de voință să vă antrenați pentru astfel de competiții, și este și o bucurie aparte să vă revedeți. Să nu uitați că asemenea deprinderi în competiții vă creează și elementele necesare îndeplinirii atribuțiilor. Să nu le vedeți separat de ceea ce faceți în unitățile militare și întotdeauna să purtați cu mândrie ceea ce ați obținut. În fiecare an apare o șansă pentru toată lumea să primească o medalie sau o cupă. Celor tineri vă transmit să analizați de ce veniți aici și să purtați în continuare torța pe care v-au lăsat-o cei care au deschis drumurile în unitățile din care proveniți. Nu degeaba ați demostrat că aveți capacități fizice, și sunt convins că și intelectuale, pentru a putea concura. De aceea, trebuie să vă țineți <cu dinții> de ceea ce faceți și mai ales de ceea ce reprezentați. Mergeți acasă cu mândrie, eu mă bucur să văd că avem o asemenea resursă de militari, pentru astfel de competiții. Declar închis Campionatul militar de cros pentru unități de instrucție, etapa finală pe Forțele Terestre, ediția Brăila 2021”.

În urma desfășurării concursului, cei mai buni sportivi au fost selecționați pentru a face parte din lotul Statului Major al Forțelor Terestre care va participa la Campionatul militar de cros, faza pe Statul Major al Apărării, în perioada 9-11 iunie, în garnizoana Pitești.

 

CLASAMENT CROS INDIVIDUAL FEMININ:

Locul I: soldat Ionela Puia, Brigada Multinațională Sud-Est;

Locul II: caporal Mona-Maria Gabor, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

Locul III: fruntaș Dana Răzvanță, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

 

CLASAMENT CROS INDIVIDUAL MASCULIN:

Locul I: fruntaș Marius Bușcă, Brigada Multinațională Sud-Est;

Locul II: soldat Ionuț Zincă, Brigada 8 ROT (Rachete Operativ Tactice);

Locul III: fruntaș Ionuț Betej, Brigada Multinațională Sud-Est.

 

CLASAMENT CROS ECHIPE FEMININ:

Locul I: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

Locul II: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”;

Locul III: Brigada Multinațională Sud-Est.

 

CLASAMENT CROS ECHIPE MASCULIN:

Locul I: Brigada Multinațională Sud-Est;

Locul II: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

Locul III: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

 

CLASAMENT GENERAL:

Locul I: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

Locul II: Brigada Multinațională Sud-Est;

Locul III: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”;

Locul IV: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

Locul V: Brigada 8 ROT (Rachete Operativ Tactice);

Locul VI: Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”;

Locul VII: Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”;

Locul VIII: Brigada 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”;

Locul IX: Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”.