Mereu la datorie

Mereu la datorie

Locotenent Gina-Maria OLTEAN
Publicat pe 22.10.2021

Oricine a cunoscut-o pe căpitan Marinela Elena Piringiu poate afirma cu tărie că este un ofițer de nădejde, devotat și cu un simț al datoriei rar întâlnit, pentru care grija față de oameni a fost, este și va rămâne întotdeauna o prioritate.

Căpitan Piringiu și-a început cariera de ofițer în anul 2010 când, în urma absolvirii Cursului de Bază pentru Ofițeri la Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș, a primit cu mândrie gradul de sublocotenent.

Tot atunci a început și povestea ofițerului care nu se dă bătut în momente de cumpănă, povestea omului care pune oamenii pe primul loc, povestea datoriei față de valorile naționale - o poveste încununată cu satisfacții și provocări, despre care ne povestește chiar ea: „Cariera mea de tânăr sublocotenent a început la Timișoara, la Batalionul 32 Infanterie <Mircea>, unde am fost comandant de pluton”. Timișoara i-a fost casă timp de cinci ani, iar unitatea din care a făcut parte a fost locul unde a crescut și s-a desăvârșit ca tânăr comandant.

În perioada în care a fost la Batalionul 32 Infanterie, a participat împreună cu batalionul la o misiune în Afganistan, despre care își amintește ca fiind „cea mai mare împlinire profesională de până acum”. „Am fost comandant de pluton și am executat, zi de zi, misiuni de patrulare în aria de responsabilitate, iar fiecare zi era diferită” - spune căpitanul. De la ieșirea din bază și până la întoarcere puteau apărea tot felul de schimbări de plan, dar asta nu a descurajat-o niciodată.

Afganistanul, în ciuda dificultăților impuse de misiunile de patrulare și a riscurilor cu care s-a confruntat, îi stârnește amintiri plăcute atât despre locurile și oamenii de acolo, cât și despre camarazii cu care a împărțit greutățile timp de șase luni. Ce a impresionat-o cel mai mult au fost oamenii din Afganistan, care, deși aveau un mod de viață simplu, deși au trăit în război an după an, găseau mereu puterea să se bucure de cele mai mărunte lucruri. Ofițerul își amintește cu drag de copiii cu care ocazional a vorbit când trecea cu patrula prin satele din aria de responsabilitate. I-a rămas în suflet o fetiță care, în semn de recunoștință pentru o sticlă de apă primită, i-a dăruit atunci o pereche de cercei. „Îi păstrez și astăzi cu drag”. La întoarcerea în țară, comandantul de patrulă a raportat cu mândrie: „Misiune îndeplinită!”, aducând acasă subunitatea cu efectiv complet.

Din 2015 căpitanul Piringiu s-a întors acasă, la Craiova, și s-a alăturat Batalionului 20 Infanterie „Dolj”, pe funcția de locțiitor comandant companie, ocupând ulterior o funcție de ofițer în Biroul Informații. În prezent este comandant companie în Compania Sprijin, unde în continuare grija față de oameni rămâne prioritatea ei ca și comandant de subunitate. „Pe parcursul anilor petrecuți la Batalionul 20 am continuat pregătirea mea ca ofițer, iar perioada în care am lucrat în Biroul Informații a contribuit semnificativ la dezvoltarea mea profesională” - ne mărturisește cu mândrie, „dar lucrul cu oamenii mi-a adus întotdeauna satisfacția cea mai mare”, motiv pentru care și-a dorit să se întoarcă la subunități.

Întrebată de unde izvorăsc devotamentul și simțul datoriei de care dă dovadă de fiecare dată, căpitanul a răspuns: „Din recunoștință; recunoștința că mi-am împlinit visul de a-mi servi țara”. Pentru ea totul a început cu un vis ce avea la bază nimic mai mult decât dragostea de țară, credința în valorile naționale și respectul față de înaintașii noștri, ce și-au vărsat sângele pentru libertatea neamului românesc. Să devină ofițer, să poarte uniforma militară și să își reprezinte țara sub arme au fost visul ei și este mândră că a reușit.

Căpitanul Piringiu este un ofițer sobru, care respectă cu strictețe regulile și conduita militară. Rigoarea și disciplina însă au reprezentat-o încă dinainte de a deveni ofițer și au ghidat-o pe parcursul îndelungatei cariere sportive, obținând performanțe impresionante. Se știe că orice sportiv de performanță are disciplina în sânge, iar ea nu face excepție în această privință.

Deși iubește sportul, nu a lăsat niciodată ca acesta să interfere cu îndatoririle ei în cadrul unității din care a făcut parte. În schimb, și-a dedicat timpul liber sportului pentru a face performanță, iar atunci când i s-a cerut să reprezinte unitatea în competiții sportive militare, a făcut-o cu mândrie, obținând mereu rezultate excepționale, nu doar la etapa pe divizie, ci și la etapa pe minister.

Despre activitățile sportive pe care le practică, ofițerul ne-a explicat: „Practic cu plăcere de mai bine de 20 de ani orientare sportivă de performanță, însă am practicat și atletism, și fotbal de masă”. Întrebată despre rezultatele obținute în toți acești ani, ne-a mărturisit că la orientare sportivă deține titlul de vice-campioană balcanică, multiplu campioană națională și multiplu medaliată la Campionatele Balcanice. Dintre competițiile militare la care a participat, de remarcat sunt Campionatele Mondiale Militare de Orientare în Austria, Lituania și Danemarca, precum și Jocurile Mondiale Militare din China, unde a reprezentat cu cinste Armata României.

În perioada 23-24 ianuarie 2021, căpitan Piringiu a participat la Campionatele Naționale de Orientare Schi, obținând locul 3 la proba de lungă distanță, și locul 3, la Cupa României. Mai recent, în 16 octombrie, căpitanul și-a făcut cadou de ziua ei, ca în fiecare an, o participare la o competiție sportivă sau, cum spune ea, „o luptă cu mine însămi”. Anul acesta lupta cu ea însăși a fost participarea la Semimaratonul de alergare montană „Hercules”, desfășurat prin zone pitorești, cu panorame spectaculoase spre Valea Cernei, Munții Mehedinți și abrupturile stâncoase ale Cheilor Prisăcinei. La finalul competiției, căpitan Piringiu s-a clasat pe locul 3 la categoria ei de vârstă.

„Armata mi-a oferit șansa să văd locuri frumoase atât în țară, cât și în străinătate, să învăț lucruri noi și să cunosc oameni care mi-au rămas prieteni buni și astăzi” - afirmă cu recunoștință Marinela Piringiu, amintindu-și de Cursul Avansat pentru Ofițeri pe care l-a urmat la Centrul de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte „Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș, în 2014. „A fost unul din cursurile unde am învățat foarte mult, în special lucrul cu hărți, ce s-a dovedit extrem de util mai târziu, când am ocupat o funcție în comandament” - ne spune căpitanul, evidențiind faptul că „totul e mai ușor când ești într-un colectiv bun, unde unii camarazi de studiu devin prieteni pe viață”, prieteni cu care uneori merge la pescuit.

În încheiere, îi dorim mult succes în cariera militară și în cea sportivă și rămânem cu certitudinea că, indiferent dacă va fi chemată la datorie în țară sau în afara granițelor țării, va răspunde mereu afirmativ, reprezentând cu cinste și onoare unitatea din care face parte.

La mulți ani, căpitan Marinela Elena Piringiu!