PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Rezerviştii prahoveni s-au întâlnit cu comanda garnizoanei Ploieşti
Rezerviştii prahoveni s-au întâlnit cu comanda garnizoanei Ploieşti

Cercul Militar Ploieşti a fost gazda întâlnirii bianuale a reprezentanţilor asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi a veteranilor de război cu comandantul garnizoanei Ploieşti şi cu comandantul Centrului Militar Judeţean Prahova.
Reprezentanţii filialelor prahovene ale Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” s-au întâlnit cu conducerea garnizoanei Ploieşti la cercul militar din localitate, pe 30 martie a.c. Scopul acestei activităţi bianuale este de a informa aceste categorii de militari în legătură cu noutăţile legislative care privesc armata, în general, şi în special acelea care-i afectează direct. Cu această ocazie, reprezentanţii structurilor asociative mai sus amintite au adus la cunoştinţă unele probleme cu care se confruntă în cadrul filialelor pe care le reprezintă.
Referitor la această activitate, comandantul Bazei 2 Logistice Sud „Valahia”, colonelul ing. Sorin Mimiligă, care este şi comandantul garnizoanei Ploieşti, relata: „Noi le asigurăm tot sprijinul necesar pentru desfăşurarea activităţilor în cadrul organizaţiilor din care fac parte, le asigurăm spaţiile, le punem la dispoziţie utilităţile de care au nevoie şi, în acelaşi timp, îi sprijinim informaţional în privinţa noutăţilor care apar la nivelul Ministerului Apărării Naţionale din zona dumnealor de interes”.
În privinţa solicitărilor pe care militarii din structurile asociative mai sus menţionate le fac, colonelul Mimiligă ne-a declarat că majoritatea se referă la modul de calculare a pensiilor militare şi de diminuare a discrepanţelor între pensiile personalului militar care a trecut în rezervă, în diferite perioade de timp, la probleme legate de asistenţa medicală, de folosirea aplicaţiei informatice INFOCAZARE pentru obţinerea de locuri în spaţii de cazare din căminele şi hotelurile militare sau spaţii de odihnă şi tratament.
Comandantul Centrului Militar Judeţean Prahova, locotenent-colonelul Leonard-Constantin Pescaru, a detaliat obiectivele care se doresc a fi atinse în cadrul acestor întâlniri bianuale. În afară de sprijinul acordat în rezolvarea unor probleme şi informarea cu noutăţile legislative de interes, în partea a doua a acestor întâlniri, conducerea garnizoanei ascultă problemele şi propunerile pe care le prezintă reprezentanţii filialelor, solicitând sprijinul eşaloanelor superioare, atunci când este necesar, pentru rezolvarea lor.
Fiind o perioadă de pandemie, explică locotenent-colonelul Pescaru, şi avându-se în vedere restricţiile impuse, aceste întâlniri s-au desfăşurat în format restrâns, cu câte trei reprezentanţi din fiecare structură asociativă din judeţ. Începând din acest an însă, datorită ridicării majorităţii restricţiilor, la aceste întâlniri pot participa, din nou, toţi membrii asociaţiilor care doresc acest lucru. „Începând cu luna septembrie – activitatea având periodicitate bianuală – sperăm că vom avea din nou sala plină şi, împreună cu doamna căpitan Cristina Şaramet, să putem răspunde la mult mai multe întrebări venite din partea membrilor asociaţiilor”.
Solicitările venite din partea filialei prahovene a ANVR se referă, în principal, la sprijinul veteranilor de război aflaţi la o vârstă înaintată şi de cele mai multe ori singuri, ori pentru sprijinul urmaşilor acestora. „În judeţul Prahova mai sunt în viaţă, din păcate, numai patruzeci şi şapte de veterani de război, iar urmaşi ai veteranilor de război sunt în număr de peste o mie de persoane. Anul trecut am avut o activitate prin care, cu sprijinul unităţilor militare, am distribuit pachete de Ziua Veteranilor de război”. În afara acestei activităţi la nivel naţional, Centrul Militar Judeţean Prahova, împreună cu militarii ploieşteni din Baza 2 Logistică „Valahia” au mers la veteranii care au trecut pragul celor 100 de ani cu cadouri pentru ziua de naştere, ocazie cu care sărbătoriţii au apărut şi în presa locală sau naţională. „Avem nişte veterani care «se ţin bine» şi vorbesc cu o oarecare nostalgie despre participarea la cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru noi, sunt acele ocazii rare când putem privi evenimentele de-acum aproape un veac prin ochii celor care le-au trăit. Din păcate, numărul lor se micşorează în fiecare an – vârsta nu iartă pe nimeni – iar în ultimele şase luni s-au mai stins încă trei veterani de război”.