INVICTUS

Invictus

Cristina MIIA
Publicat pe 26.10.2022

Invictus

 

Idealurile comune ne unesc, aşa cum obstacolele nu vor putea, niciodată, să ne despartă!

A fi învingător înseamnă mai mult decât să ajungi primul la linia de finish sau să ocupi un loc pe podium. Fie că vorbim de o competiţie sportivă sau de un maraton al vieţii, spiritul de învingător este al celor care au, în primul rând, curajul de a se înscrie la start şi mai apoi, găsesc puterea – singuri sau cu sprijinul celor din jur, de a înfrunta, cu stoicism, toate provocările la care sunt supuşi, iar atunci când simt că le este cel mai greu, nu renunţă. Îngenunchiaţi de greutăţi, epuizaţi de obstacole, cu răni care dor, se ridică şi continuă să lupte. Pentru supravieţuire, pentru un ideal, pentru apărarea unor valori comune sau, poate, pentru a construi un exemplu care să inspire, să întărească, să educe. Un exemplu de Invictus.

Povestea “Invictus” a început în anul 2014, ca un proiect de educaţie care promovează valorile militare şi naţionale, dar, totodată, contribuie la sensibilizarea societăţii civile asupra recunoştinţei şi respectului care se cuvin camarazilor răniţi în acţiuni militare, exprimate prin intermediul sportului. De atunci, an de an, s-a consolidat puntea de legătură între armată şi societatea civilă, prin diverse activităţi sportive, precum “Ştafeta Veteranilor” şi “Duatlonul Regal”, organizate cu scopul de a aminti de spiritul “Invictus”, acela care ar trebui să ne unească pe toţi în jurul veteranilor.

 “Ştafeta Veteranilor Invictus” – 3 trasee, 3 culori, 3 mii de kilometri, un singur ideal

Timp de 20 de zile, militari şi civili deopotrivă, sportivi de performanţă sau amatori şi chiar militari răniţi au participat la cea de-a IX-a ediţie a “Ştafetei Veteranilor Invictus”. Activitatea a debutat pe 5 octombrie în Bucureşti şi a presupus purtarea unei ştafete, reprezentată de către una din culorile Drapelului naţional, pe trei trasee, care au însumat peste 3.300 kilometri.

Devenit deja o tradiţie, evenimentul are scopul de a cultiva simbolul absolut al curajului, devotamentului, patriotismului, spiritului de sacrificiu, respectului faţă de eroii neamului şi al dragostei nemărginite faţă de ţară. Voluntarii “Invictus” au demonstrat, zi de zi, că şi prin sport ne putem manifesta respectul faţă de eroii neamului. În alergare sau pe biciclete, prin soare, vânt sau ploaie, şi-au continuat drumul, până când obiectivul a fost atins, iar ştafeta pe care au purtat-o, pe fiecare tronson, a ajuns la următoarea destinaţie. Au predat, simbolic, un obiect, dar în realitate, au predat responsabilitatea de a îndeplini un ideal comun: întregirea Drapelului naţional, de Ziua Armatei României, pe 25 Octombrie, la Monumentul Ostaşului Român din Carei, din respect pentru înaintaşii noştri, din recunoştinţă pentru veteranii de război care încă rostesc povestea sacrificiului suprem, dar şi pentru cei plecaţi dintre noi, a căror lecţie de patriotism stă scrisă în inima fiecăruia!

1600 kilometri, în 19 zile, parcurşi pe bicicletă

Roxana Bontaş este unul din voluntarii “Invictus”, convinşi că implicarea în proiecte destinate unor cauze nobile este recompensată prin satisfacţie sufletească, pe măsura muncii depuse. Cu mult curaj şi determinare, s-a înscris la “Ştafeta Veteranilor”, într-o cursă de 1.600 km, parcurgând, pe bicicletă, distanţa de la Bucureşti până la Carei, în 19 zile.

 “Ştafeta Veteranilor a fost pentru mine un bun prilej de a le aduce respect şi recunoştinţă tuturor eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă, dar şi gândul meu de mulţumire pentru toţi militarii răniţi din teatrele de operaţii, pentru care mereu voi înclina genunchii sufletului, în semn de apreciere! Eroilor de ieri şi de astăzi le voi păstra mereu în memorie exemplul de dăruire, iar sacrificiul acestora îmi impune respect pentru totdeauna! Istoria, eroii neamului – le păstrez cu sfinţenie în gând şi inimă, dar prezentul şi viitorul le trăiesc cu responsabilitate!”.

Ca militar, sergentul-major Roxana Bontaş a purtat cu cinste şi mândrie steagul Batalionului 335 Artilerie “Alexandru cel Bun” din Botoşani, în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea, reprezentându-şi camarazii cu onoare, pe întreg traseul roşu. “Nu a fost o misiune uşoară, dar însemnătatea activităţii la care luam parte m-a determinat să pot duce până la capăt cursa, iar, la Carei, cu lacrimi de bucurie în ochi, am spus: GLORIE ŞI ONOARE EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC! SERVESC PATRIA! Mulţumesc celor care au crezut în mine, celor care mi-au fost alături, celor care mi-au deschis uşa casei pentru a poposi peste noapte, făcându-mă să mă simt ca acasă, celor care m-au purtat pe braţe de rugăciune spre a putea rezista până la capăt, celor care au plâns şi au râs alături de mine, celor care ştiu că oricât de greu îmi este, zâmbesc şi lupt pentru împlinirea fiecărui vis! Nu uitaţi că suntem trecători prin lume, dar ce lăsăm în urmă rămâne pentru eternitate! GO INVICTUS! SEMPER INVICTUS!” – îşi încheie Roxana Bontaş mărturisirea despre participarea la cea de-a IX-a ediţie a “Ştafetei Veteranilor”.

 “Duatlonul Regal Invictus” – ecou al camaraderiei, voluntariatului şi forţei

Zâmbet, camaraderie, sport, copii fericiţi, militari răniţi, Invictus. Sunt doar câteva dintre cuvintele-cheie care ne duc cu gândul la cea de-a IV-a ediţie a “Duatlonului Regal Invictus”, eveniment desfăşurat în data de 12 noiembrie, la Curtea de Argeş. Competiţia sportivă a fost organizată de către Batalionul 33 Vânători de Munte “Posada”, în colaborare cu “Invictus România”, Asociaţia Sportivă “Vânătorii Posadei” şi Primăria Curtea de Argeş. Peste 500 de participanţi – copii şi adulţi, veniţi din toate colţurile ţării, s-au întrecut în cadrul probelor de duatlon şi cros. De asemenea, pentru că alături de “Invictus” nimeni nu rămâne în urmă, a avut loc şi o probă specială, destinată persoanelor cu dizabilităţi. Chiar dacă evenimentul a presupus urcarea pe podium a primilor ajunşi la linia de finish, fiecare participant a fost tratat ca un învingător şi medaliat, pentru curajul de a se fi înscris în cursă şi pentru dorinţa de a se alătura unui eveniment menit să aducă un omagiu, prin intermediul sportului, veteranilor din teatrele de operaţii. Fiecare ediţie a “Duatlonului Regal” este un ecou al spiritului “Invictus”, al camaraderiei, voluntariatului, al promovării valorilor naţionale şi forţei cu care militarii răniţi în teatrele de operaţii s-au ridicat şi au luptat în continuare, cu ajutorul sportului.

“Pentru orice, în viaţă este necesar să înţelegi direcţia şi importanţa. Pentru militarii răniţi în teatrele de operaţii, direcţia recuperării prin sport este reprezentată de normalitatea unei vieţi fără apăsarea suplimentară a handicapului fizic. Importanţa mişcării pentru sănătate este dată inclusiv de evoluţia umanităţii; suntem făcuţi astfel încât să funcţionăm optim, doar dacă ne mişcăm. De asemenea, un rol important este reprezentat şi de starea emoţională, care este de multe ori precară în urma unor traume. Aici un rol decisiv îl are familia, prietenii şi toţi cei care vin în susţinerea ta, prin încurajări sau implicare directă” – relatează militarul rănit, plutonier-adjutant principal (rz.) Eugen Mănăilă.

S-au mai scris câteva file, dar povestea invictuşilor continuă. Pe un alt front, în alte lupte, cu alte arme, dar uniţi de idealuri comune şi sprijiniţi de “o armată de luptători în slujba binelui”.

Nu poate destinul construi greutăţi atât de mari, cât putem noi duce. Ce nu putem învinge singuri, învingem ÎMPREUNĂ!

Militarii răniţi participă la o serie de competiţii interne şi internaţionale; iar din doi în doi ani, aceştia reprezintă România la “Invictus Games” – jocurile sportive dedicate militarilor răniţi din întreaga lume. În 2023, din cei 47 de militari răniţi, aflaţi momentan în programul de recuperare fizică şi psihică prin sport “Invictus”, 20 se vor alinia la linia de start a “Jocurilor Invictus”, încercând să-şi depăşească din nou limitele şi să-şi recapete încrederea în forţele proprii.