Visul american al unui vânător de munte

Visul american al unui vânător de munte

Lucian LICHE
Publicat pe 10.01.2023

Visul american al unui vânător de munte

În cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala de Consiliu a Primăriei din localitatea bucovineană Pojorâta, în data de 9 ianuarie 2023, caporalului clasa a III-a Emanuel Leuştean, din Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă”, i-a fost acordat titlul de “Cetăţean de Onoare” al acestei comune din judeţul Suceava, în semn de recunoaştere pentru rezultatele meritorii obţinute în 2022: locul 1 şi titlul de “Soldatul Anului” – etapa pe Statul Major al Forţelor Terestre, dar şi locul 1 la competiţia “Cel mai bun luptător” (“Best WarriorCompetition”), organizată de Garda Naţională a statului Alabama în Fort McClellan, Alabama, Statele Unite ale Americii.

Titlul de “Cetăţean de Onoare” reprezintă cea mai înaltă distincţie a localităţii Pojorâta ce poate fi acordată în semn de recunoştinţă şi apreciere acelor persoane care prin activitatea lor au dobândit o recunoaştere notorie a activităţii lor pe plan local, judeţean, naţional sau internaţional.

Expresia visul american are acelaşi înţeles în orice colţ al lumii. Împlinire, reuşită, izbândă, succes, sinonimele sunt strânse într-un mănunchi sub forma visului american, care îţi oferă totul în schimbul unui preţ: muncă, muncă, muncă! La sfârşit de an 2022, a venit şi rândul unui vânător de munte din mândra şi frumoasă Bucovină, militar al Batalionului 17 Vânători deMunte “Dragoş Vodă”, să încerce să trăiască şi să-şi împlinească visul american. Caporalul clasa a III-a Emanuel Leuştean a pornit la drum către acest vis, nu ca pionierii de odinioară în căutarea aurului, ci ca un militar bine pregătit, în căutarea succesului deplin, a performanţei supreme.În perioada 1-13 decembrie 2022, în Fort McClellan a avut loc competiţia “Cel mai bun luptător” (“Best Warrior Competition”), organizată de Garda Naţională a statului Alabama (SUA), unde a fost invitat să participe – în baza parteneriatului dintre delegaţia de subofiţeri de comandă şi Armata României.

Obiectivul principal al acestor acţiuni este menţinerea contactului permanent cu partenerul strategicamerican în domeniul instruirii, în vederea asigurării interoperabilităţii pe acest domeniu.Invitaţia a fost posibilă datorită faptului că vânătorul de munte bucovinean a fost desemnat câştigător al etapei finale pe Forţele Terestre a concursului “Soldatul Anului”, ediţia 2022.

Cu o ambiţie de fier, cu o tenacitate şi forţă remarcabile, Emanuel Leuştean a câştigat succesiv toate etapele concursului, respectiv etapa pe batalion, pe Brigada 61 Vânători de Munte “General Virgil Bădulescu”, pe Divizia 4 Infanterie “Gemina” şi, în final, etapa pe Forţele Terestre, egalând în acest fel performanţa colegei plutonier Silvana Miron, care a câştigat concursul “Subofiţerul Anului în Forţele Terestre”, ediţia 2021, primul militar femeie câştigător al acestei competiţii.

După o perioadă de pregătire cu militarii din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, vânătorul de munte s-a prezentat la concursul din SUA, dominat fiind de mentalitatea de învingător, cu dorinţa fermă de a demonstra că este capabil să participe la un concurs de o asemenea anvergură, alături de militarii americani. Rezultatele deja obţinute, dar şi faptul că în acest concurs urma să reprezinte Armata României au constituit reperele motivaţionale de bază care i-au asigurat un comportament de excepţie pe timpul probelor şi, în final, câştigarea competiţiei “Cel mai bun luptător”, visul americandevenind astfel realitate!România, Armata română, Forţele Terestre Române, vânătorii de munte, dar şi cetăţenii comunităţii din care face parte au fost reprezentaţi cu cinste şi onoare de acest militar.

Reuşita sa a fost apreciată cum se cuvine de toţi cei pe care i-a reprezentat cu cinste. Astfel, în cadrul unei ceremonii militare organizată în Batalionul 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă”, caporalului clasa a III-a Emanuel Leuştean i s-au oferit plachete cu însemne heraldice de către comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, general de brigadă Bogdan Cernat, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte “General Virgil Bădulescu”, colonel Nicolae Gabriel Oros, comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă”, locotenent-colonel Silviu-Stelian Borşa şi “Emblema de Onoare” a Forţelor Terestre. Caporalul clasa a III-a Emanuel Leuştean scrie astfel în “cartea de aur” a Batalionului 17 Vânători de Munte “Dragoş Vodă” încă o filă a performanţei, care va rămâne ca exemplu pentru generaţiile viitoare. Un argument în plus ca deviza batalionului să fie pe deplin meritată: “Semper Invicta!”(“Mereu învingători!”).