Cercetaşii Diviziei 2 Infanterie “Getica”, la competiţia militară “Roza Cercetaşilor”

Cercetaşii Diviziei 2 Infanterie “Getica”, la competiţia militară “Roza Cercetaşilor”

Nicoleta PANĂ
Publicat pe 01.02.2023

Cercetaşii Diviziei 2 Infanterie “Getica”, la competiţia militară “Roza Cercetaşilor”

Munţii Leaota din Carpaţii Meridionali au reprezentat arealul montan cel mai potrivit pentru ediţia din acest an a competiţiei militare “Roza Cercetaşilor”, faza de iarnă, etapa pe Divizia 2 Infanterie “Getica”.

La startul competiţiei s-au aliniat opt loturi, şapte reprezentative pentru structurile de cercetare aparţinând diviziei şi, în premieră, o echipă a Batalionului 1-502 Infanterie aparţinând Diviziei 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii.

Prima zi a competiţiei a fost reprezentată de cea mai dificilă probă, cea de patrulă. Cele opt echipe înscrise la start au trebuit să parcurgă un traseu de 28 kilometri, cu o diferenţă totală de nivel de 1200 metri, în cel mai scurt timp, trecând totodată prin şapte puncte obligatorii de verificare a cunoştinţelor specifice structurilor şi elementelor de cercetare, de la verificarea noţiunilor de topografie, trecerea printr-un culoar contaminat chimic, identificarea pericolelor dintr-un sector minat, acordarea primului ajutor unui membru al echipei, până la executarea tragerilor asupra unor ţinte dispuse la diferite distanţe, în condiţii de efort susţinut.

Ştafeta a reprezentat cea mai dinamică dintre cele două probe ale competiţiei “Roza Cercetaşilor” şi a avut loc în cea de-a doua zi a concursului. De această dată, distanţa lungă şi dificilă a patrulei a fost înlocuită cu viteza de alergare şi precizia militarilor la aruncarea grenadelor de exerciţiu din cele patru schimburi ale probei.

Fiecare alergător, din echipa de câte patru membri a fiecărui lot reprezentativ, a trebuit să parcurgă o distanţă de 800 de metri, să arunce grenade defensive de exerciţiu la distanţă şi grenade ofensive la precizie, toate în cel mai scurt timp posibil pentru a preda ştafeta colegului său care aştepta la linia de start.

La finalul competiţiei şi după calcularea tuturor penalizărilor aplicate pe timpul celor două probe de concurs, comisia de organizare a stabilit câştigătorii cupei transmisibile “Roza Cercetaşilor” şi a locurilor de pe podium, astfel:

Locul I: Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” din Braşov;
Locul II: Regimentul 528 ISR “Vlad Ţepeş” din Brăila;
Locul III: Brigada 282 Blindată “Unirea Principatelor” din Focşani;
Locul IV: Batalionul 3 Geniu “General Constantin Poenaru” din Buzău;
Locul V: Batalionul 202 Apărare CBRN “General Gheorghe Teleman” din Huşi;
Locul VI: Regimentul 61 Rachete Antiaeriene “Pelendava” din Craiova;
Locul VII: Batalionul 1 / Regimentul 502 Infanterie / Divizia 101 Aeropurtată din Statele Unite ale Americii;
Locul VIII: Batalionul 49 Apărare CBRN “Argeş” din Piteşti.

Festivitatea de închidere a competiţiei militare “Roza Cercetaşilor”, faza de iarnă, s-a desfăşurat la sediul Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” din localitatea Câmpulung. Premierea câştigătorilor şi a participanţilor a fost făcută de şeful de stat major al Diviziei 2 Infanterie “Getica”, colonelul Ştefan Claudiu Topor, care, cu această ocazie, a oferit diplome individuale militarilor care au obţinut cele mai bune rezultate, atât la proba de patrulă, cât şi la cea de ştafetă.