Alpiniada Vânătorilor de Munte „Sarmizegetusa -100”

Alpiniada Vânătorilor de Munte „Sarmizegetusa -100”

Căpitan Gabriel CONSTANTIN
Publicat pe 13.03.2023

Alpiniada Vânătorilor de Munte „Sarmizegetusa -100”

Una dintre cele mai grele competiții aplicativ-militare este Alpiniada Vânătorilor de Munte care, în acest an, a primit denumirea „Sarmizegetusa -100”, onorând aniversarea a 100 de ani de la înființarea Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

În perioada 6-10 martie, opt loturi reprezentative ale comandamentelor de brigadă și batalioanelor de vânători de munte din Armata Română s-au întrecut în probe din ce în ce mai solicitante și mai dificile, în încercarea de a dovedi care dintre cele opt structuri este mai rapidă, precisă și capabilă să acționeze în cele mai grele condiții corespunzătoare mediului operațional alpin.

Prima zi a concursului a fost marcată atât de festivitatea de deschidere a competiției, cât și de proba de ștafetă pe schiuri 4x2.200 metri, organizată și desfășurată în apropierea Cabanei militare Diham. Cele opt echipe, alcătuite din câte patru militari, au înfruntat urcări abrupte, la capătul cărora au fost verificați la precizia aruncării grenadelor de exercițiu și, ulterior, la acuratețea executării tragerilor în poligon.

Cea de-a doua zi a fost probabil cea mai dinamică și mai „rapidă” din calendarul competițional al Alpiniadei de iarnă. La cota 2.000, în Munții Bucegi, pe un vânt tăios, s-a desfășurat proba de triatlon. Prima etapă a probei de triatlon a fost cea de schi de tură, cu plecarea de la Cabana Babele și sosirea la Vârful Furnica (2.100 m). A doua și a treia etapă au fost de slalom, etape ce au presupus coborârea unei pante abrupte prin ocolirea unor porți plasate la distanțe egale una față de cealaltă, și de coborâre a unei porțiuni dificile de pârtie, în viteza cea mai mare.

În ultima zi de competiție, vânătorii de munte au luat startul la cea mai dificilă dintre toate probele Alpiniadei Vânătorilor de Munte „Sarmizegetusa -100”. Combinata alpină (patrulă) a reprezentat apogeul solicitării fizice și psihice a echipelor înscrise în concurs. Pe timpul desfășurării acesteia, pe o distanță de 20 de kilometri, cu o diferență considerabilă de nivel, loturile reprezentative ale brigăzilor și batalioanelor de vânători de munte au fost evaluate la cinci elemente specifice de ducere a acțiunilor militare în teren muntos, precum:

- traversarea unui raion contaminat CBRN cu masca de protecție în poziție de luptă;

- determinarea unui azimut față de un reper din teren, distanța până la acel reper, altitudinea și locul pe hartă unde se desfășura evaluarea;

- căutarea unei victime surprinse de avalanșă, cu ajutorul dispozitivelor de căutare în avalanșă (DVA);

- aruncarea grenadelor de mână la precizie, la distanța de 25 de metri;

- acordarea primului ajutor și executarea unui amaraj (cu ajutorul schiurilor) pentru lansarea salvatorului și ulterior elevarea victimei.

După trei zile de probe din ce în ce mai dificile, desfășurate în perioada 7-9 martie în Munții Bucegi, a sosit momentul așteptat de toți participanții la competiția aplicativ-militară Alpiniada Vânătorilor de Munte ”Sarmizegetusa - 100”: festivitatea de premiere și înmânarea cupelor și medaliilor.

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a avut plăcerea de a-i avea alături pe timpul festivității de premiere pe comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, generalul-maior Ciprian Marin, pe comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonelul Nicolae Oros, și pe locotenent-colonelul Camelia Potec, campioană olimpică și vicepreședinte al comitetului executiv al COSR (Comitetul Olimpic și Sportiv Român).

În semn de apreciere pentru întreaga carieră sportivă, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a înmânat doamnei Camelia Potec un tablou cu flori de colț, simbol etern al trupelor alpine.

La festivitatea de premiere au fost invitate familiile și prietenii celor care au luat parte la Alpiniadă.

În urma celor trei zile de competiție, clasamentul general s-a prezentat astfel:

Locul 1: Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”;

Locul 2: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”;

Locul 3: Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”;

Locul 4: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”;

Locul 5: Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”;

Locul 6: Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”;

Locul 7: Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”;

Locul 8: Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”.

Felicitări tuturor vânătorilor de munte care au luat parte la cea mai grea competiție aplicativ-militară din Armata României, Alpiniada Vânătorilor de Munte ”Sarmizegetusa - 100”!