“Limita dintre dezordine şi ordine se află în logistică”- Sun Tzu

“Limita dintre dezordine şi ordine se află în logistică”- Sun Tzu

Căpitan Andrei VICOL
Publicat pe 16.05.2023

Un rol esenţial în desfăşurarea exerciţiului “Anakonda 23” îl au logisticienii ieşeni. Cu toţii ştim faptul că în spatele oricărei misiuni îndeplinite se află o echipă puternică, iar camarazii noştri dovedesc din plin acest lucru. De la planificarea de dinaintea dislocării, la nevoile de bază ale fiecărui militar şi până la autovehiculele cu care executăm misiunile, nimic nu s-ar putea concretiza fără sprijinul specialiştilor logisticieni.

În Polonia, echipa modulului logistic a “Lupilor Negri” depune zilnic un efort susţinut în ceea ce priveşte organizarea şi buna desfăşurare a exerciţiului de aici. Ei sunt cei care planifică minuţios fiecare detaliu referitor la coordonarea mişcării tehnicii militare, transport, hrană, precum şi condiţiile de cazare. Astfel, fiecare militar prezent aici beneficiază de condiţii adaptate mediului operaţional, iar randamentul este pe măsură.

“Anakonda 23” reprezintă cea mai complexă activitate la care am participat de când sunt la batalion. Rolul meu este să coordonez tot ceea ce înseamnă mişcarea, transportul şi relaţionarea pe această linie cu partenerul polonez. Pregătirea pentru exerciţiu a început încă din luna decembrie a anului trecut, iar până acum totul a decurs normal. Nu au fost probleme majore nici pe timpul dislocării şi nici pe timpul executării marşurilor tactice. Cea mai mare provocare pentru mine a fost constituirea coloanelor de deplasare, în care să fie integrate toate forţele participante, respectând totodată legislaţia ţării gazdă”, ne-a spus locţiitorul tehnic, plutonierul-major Cristi Mirăuţă.

“La acest exerciţiu m-am ocupat de coordonarea echipelor de mentenanţă, ce asigură sprijinul fiecărui mijloc tehnic de aici. Este destul de important ca fiecare structură să beneficieze de specialişti care să asigure eficient mentenanţa echipamentelor. Până acum, tehnica a funcţionat în parametri, iar acest lucru se datorează, în primul rând, echipei de mentenanţă şi operatorilor, care s-au preocupat în permanenţă de menţinerea stării de operativitate a acesteia”, ne-a povestit plutonierul Vasile Trifan, specialist în managementul şi ciclul de viaţă al echipamentelor.

“Subunitatea pe care o conduc depune, zi de zi, un efort considerabil pentru a asigura condiţiile necesare desfăşurării operaţiilor din Polonia. În cadrul acestui exerciţiu, fiecare militar are nevoie de hrană, apă, spaţii şi utilităţi pentru igiena personală. Mai mult de atât, compania logistică asigură transportul armamentului, muniţiei, carburantului, echipamentelor, raniţelor, dar şi a pieselor de schimb pentru tehnica noastră. La final pot afirma că militarii au avut parte de o structură logistică adaptată condiţiilor de desfăşurare a exerciţiului, cu o contribuţie esenţială la performanţa pe care subunităţile luptătoare au atins-o aici”, sunt cuvintele locotenentului Adrian Fîşic, comandantul companiei sprijin logistic.