PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Atelierele de creaţie literar-artistică - ediţia a XII-a, prima zi
adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 16.04.2016

În perioada 15-16 aprilie, Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc găzduieşte cea de-a XII-a ediţie a frumoasei manifestări culturale intitulată Atelierele de creaţie literar-artistică.
Deschiderea oficială a avut loc în dimineaţa zilei de 15 aprilie, de către inspectorul din cadrul secţiei Învăţământ a Statului Major al Forţelor Terestre, profesor dr. Georgiana Mândrilă.
După un scurt moment organizatoric, cei 140 de participanţi, elevi şi studenţi militari, erau deja împărţiţi pe ateliere: creaţie literară, artă dramatică, creaţie şi interpretare muzicală sau dans.
Prima zi s-a dovedit a fi încărcată de activităţi, toate foarte interesante şi atractive, încât îţi era greu să renunţi la una în favoarea alteia. Cert este un singur lucru: tinerii noştri sunt foarte talentaţi şi atunci când sunt lăsaţi să se exprime liber, sunt uimitori! Acest lucru l-am simţit din plin la atelierul de artă dramatică, acolo unde, sub coordonarea profesorilor Adina Butnaru şi Dana Drehluţă, au scris scenariul unei scurte piese inspirată din viaţa de elev militar. "De obicei, aveam câte un invitat, regizor sau actor, dar anul acesta am mers pe ideea de a lăsa libertate elevilor să improvizeze pe o temă aleasă chiar de ei" – ne-a spus, la finalul activităţii, doamna Adina Butnaru. "A fost o muncă în echipă foarte interesantă, şi-au scris scenariul şi regia, şi-au stabilit apoi interpreţii. Toată activitatea s-a concretizat într-un scurt film. Am fost impresionată în mod plăcut că, din primul moment, participanţii la acest atelier s-au înţeles foarte bine. A fost o comunicare deosebită din partea lor, iar noi, profesorii coordonatori, nu am intervenit prea mult."
Ca de fiecare dată când Atelierele de creaţie literar-artistică se desfăşoară la Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare", biblioteca este locul de întâlnire al celor pasionaţi de literatură, dornici să se revadă în cadrul atelierului de creaţie literară. Moderatorii din acest an au fost profesoarele Mihaela Pintilei şi Mariana Romaga. "Am urmărit să implicăm în activitate pe toţi participanţii şi, din acest motiv, am început cu o activitate de «spargere a gheţii». Fiecare elev sau student a primit câte un cuvânt de la vecin. Acest cuvânt a fost folosit într-un vers pe care, mai departe, l-am pus într-o poezie. În cea de-a doua parte, am avut un invitat special, Sebastian Crăciun, un copil minunat, în vârstă de doisprezece ani, care, în ciuda problemelor medicale majore pe care le are, a reuşit să ne imprime un entuziasm deosebit şi ideea că viaţa e o luptă. Scrie poezii încă din clasa a doua şi a publicat deja trei cărţi. Timpul petrecut prin spitale l-a făcut să se maturizeze şi să ia viaţa în piept de mic. Este un copil profund, care îşi exprimă sentimentele în poezie, dar şi în proză. În dialogul pe care l-a purtat cu elevii şi studenţii, s-a dovedit a fi fenomenal". Este de admirat dorinţa lui Sebastian de a pătrunde în esenţa lucrurilor şi capacitatea lui de a da putere şi altora. Iar în privinţa lansării cărţii cu numărul patru, pe care o va publica imediat după sărbătoarea Sfintelor Paşti, s-a stabilit deja locul. Acesta va fi biblioteca din Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare". Versurile recitate cu deosebit talent de tinerii artişti au fost acompaniate de trei chitarişti: Cristian Andronache, Valentin Anica şi Eusebiu Spînu, cărora li s-a alăturat violonistul Mihail Munteanu.
A doua parte a zilei a fost dedicată spectacolelor oferite din suflet de frumoşii şi talentaţii tineri.
Aşa cum era şi firesc, în deschidere au urcat pe scenă gazdele, urmate de studenţii Academiei Tehnice Militare. Ultimul spectacol din prima zi a fost cel al cantemiriştilor. Pe cât de diferite, pe atât de frumoase au fost toate trei spectacolele. Fiecare prestaţie de pe scenă a avut un farmec aparte şi o culoare deosebită.
Cele trei ore petrecute în Sala de spectacole a colegiului au trecut ca o adiere de vânt, iar ropotele de aplauze cu care au fost răsplătiţi artiştii sunt garanţia calităţii actului de cultură de înaltă valoare artistică, de care s-au bucurat cu toţii.
În a doua zi a manifestării, sâmbătă, 16 aprilie, sunt aşteptaţi pe scenă studenţii de la Academia Forţelor Aeriene şi elevii de la Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul".
Comentarii