Atelierele de creaţie literar-artistică - ediţia a XII-a, a doua zi

După o primă zi plină de activităţi, a XII-a ediţie a manifestării culturale „Atelierele de creaţie literar-artistică” a continuat şi duminică, 16 aprilie, în acelaşi ton de bună dispoziţie, cultura fiind – aşa cum ne spune Constantin Noica – „singura sursă certă a unei bucurii permanente”.

Prima parte a zilei a fost dedicată ultimelor două spectacole prezentate cu atâta pasiune de frumoşii şi talentaţii tineri.

Primii care au urcat pe scenă au fost studenţii de la Academia Forţelor Aeriene (AFA) din Braşov. Este prima dată când cei de la AFA participă la o astfel de activitate, iar din acest motiv emoţiile apariţiei pe scenă s-au dublat, mai ales că publicul aştepta cu nerăbdare să-i vadă la „la lucru”.  Aplauzele din timpul spectacolului, provocate de câte o replică sau de câte un gest, au făcut ca tensiunea din debut să se risipească şi totul să decurgă ca la repetiţii, iar la final, instructorul lor, Vicenzio Berchiu, cel mai emoţionat dintre ei, a răsuflat uşurat. Singurul din trupă care era obişnuit cu scena şi s-a manifestat dezinvolt a fost Eugen Mortoiu, un ex-cantemirist, care impresionează la fiecare apariţie a sa pe scenă. Ropote de aplauze s-au auzit şi de această dată, căci interpretarea a fost de excepţie.

Ultimul spectacol din ediţia a XII-a a Atelierelor de creaţie literar-artistică a fost cel al Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” şi s-a dorit a fi ca o invitaţie la ediţia următoare, ce se va desfăşura la ei acasă, în Cetatea Alba Iulia. Muzică uşoară, rock sau populară, momente umoristice, dansuri de societate, moderne, ţigăneşti sau populare s-au îmbinat într-o armonie perfectă, sub generosul semn al artei. Dar nu ştiu cum se face că de fiecare dată muzica populară îi animă în mod deosebit pe tineri, iar de data aceasta tânărul student Radu Ghişoiu din trupa celor de la Academia Tehnică Militară nu a mai rezistat să stea deoparte şi a urcat pe scenă alături de colegii lui de la Alba, pentru un duet de zile mari, în compania lui Paul Roxin. A fost încă o dovadă că arta îi uneşte pe toţi, depăşind graniţe şi bariere de orice natură ar fi ele.

Desigur că fiecare activitate de acest gen necesită efort din mai multe puncte de vedere, dar de fiecare dată rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor, căci Atelierele de creaţie literar-artistică, ca act de cultură, nu reprezintă o competiţie între instituţiile militare ci, dacă îmi este permis să-l parafrazez tot pe Noica, locul unde libertatea e la ea acasă, chiar şi în mediul cazon.

A devenit deja  tradiţie ca în  cadrul Atelierelor să se organizeze şi o scurtă excursie la câte un obiectiv turistic din apropierea colegiului-gazdă. Anul acesta participanţii au mers la Mânăstirea Putna, prima şi cea mai importantă ctitorie a lui Ştefan cel Mare.

Nu ştiu cum se face că de fiecare dată ce este frumos se termină repede, iar Atelierele de creaţie literar-artistică nu au făcut excepţie nici de această dată. Au fost două zile de cultură la superlativ, în care tinerii plini de entuziasm şi măiestrie artistică ne-au demonstrat, încă o dată, că disciplina cazonă şi creaţia nu se exclud, ci dimpotrivă, sunt complementare şi se sprijină reciproc.

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Câștigător în campania ,,#WeAreNATO”
Publicat pe: 22-01-2021
Afişări: 114

Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 482
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORIC "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 748
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 791
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 600

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 1,009

Două inimi, sub o țară
Publicat pe: 29-01-2020
Afişări: 646
Existența - prin ochii cărților
EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR
Publicat pe: 28-11-2019
Afişări: 1,713

Citeşte şi:

Comentarii