PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Festivalul obiceiurilor şi tradiţiilor populare "La oglindă" – ediţia a VII-a • Expoziţie de artă – "Comori năsăudene"
adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 21.07.2016

Joi, 21 iulie, organizatorii celei de a VII-a ediţii a Festivalului obiceiurilor şi tradiţiilor populare "La oglindă" i-au întâmpinat pe oaspeţi la sediul Cercului Militar Bistriţa, în cadrul unei expoziţii de artă cu tema "Comori năsăudene", a cunoscutei artiste plastice Victoria Fătu Nalaţiu.
În această atmosferă, cât se poate de potrivită pentru o manifestare artistică de o asemenea amploare, mesajul gazdelor de bun venit l-a rostit chiar Marcel Avram, şeful Cercului Militar Bistriţa, care a subliniat, printre altele: "Am ajuns la cea de-a VII-a ediţie! Acesta este un festival de folclor autentic, care trebuie să se desfăşoare şi în continuare. Nivelul de participare a crescut an de an, iar acum prezenţa artiştilor din cele douăsprezece Cercuri militare arată interesul deosebit pentru astfel de manifestări culturale".
Ca de fiecare dată, "motorul" festivalului este colonelul (rz.) Florentin Archiudean, care, cu sufletul plin de bucurie, ne-a mărturisit că anul acesta s-a implicat mult mai puţin în organizare, predând ştafeta mai tânărului Marcel Avram: "Este bine că am putut organiza şi în acest an festivalul şi sunt sigur că în cele şase ediţii anterioare şi-a dovedit eficienţa, dovadă fiind faptul că o mare parte din cele douăsprezece Cercuri militare de faţă au o prezenţă constantă. O mare importanţă o are şi faptul că, spre deosebire de primele ediţii, când puţine formaţii participante erau colaboratoare fidele ale Cercurilor militare, acum toate au formaţii artistice cu care desfăşoară activităţi pentru redescoperirea, păstrarea şi cultivarea tradiţiilor populare. Iar acesta este scopul principal al acestui festival."
Expoziţia "Comori năsăudene" a Victoriei Fătu Nalaţiu, ca preambul al festivalului "La oglindă", se înscrie în seria celorlalte activităţi culturale desfăşurate de-a lungul timpului cu acest prilej, aducând laolaltă artişti plastici, scriitori, colecţionari pasionaţi de ceasuri, numismatică sau filatelie. "Din mâna ei au ieşit lucruri valoroase, care fac cinste culturii judeţului Bistriţa-Năsăud, afirma cu convingere profesorul Nicolae Gălăţean privind lucrările expuse. Munca deosebită pe care a depus-o şi tenacitatea cu care a urmărit să realizeze aceste opere de artă s-au adăugat talentului primit încă de la naştere. Ea este portdrapelul artiştilor plastici din judeţul nostru."
În calitate de specialist, etnologul Menut Maximinian a subliniat, la rândul său, că valoarea lucrărilor Victoriei Fătu Nalaţiu a fost recunoscută şi dincolo de graniţele României, cu prilejul unor expoziţii de profil din Paris sau Moscova. "Tradiţiile autentic româneşti se găsesc şi în cărţile ei. Mă bucur să-i fiu nu doar un admirator, ci şi un prieten sincer, fiindcă în ultimii ani am colaborat foarte mult. Expoziţia de faţă ne vorbeşte despre satul tradiţional din Ţara Năsăudului. Atât portretele ţăranilor români, cât şi interioarele caselor de odinioară sunt imagini cât se poate de reprezentative."
Acest colţ de românism a scos în evidenţă faptul că mişcarea culturală din judeţul Bistriţa-Năsăud, în care se înscrie şi Festivalul Popular al Cercurilor Militare "La oglindă", din Ministerul Apărării Naţionale, este puternică, depăşeşte barierele de orice fel – chiar şi pe cele financiare –, are o mare valoare autentică şi este o iniţiativă demnă de urmat.
Comentarii