Festivalul “La Oglindă” – Parada portului popular

 

A doua zi a Festivalului cântecului şi dansului popular"La oglindă", al Cercurilor militare din Ministerul Apărării Naţionale, a debutat, ca şi în ediţiile precedente, cu parada Cercurilor militare participante, de-a lungul pietonalului "Liviu Rebreanu" din municipiul Bistriţa, în acordurile de fanfară ale Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa.

Pietonalul "Liviu Rebreanu" a răsunat din nou de frumoasele cântece populare din mai multe zone folclorice, iar deosebitele costume populare ale reprezentanţilor celor treisprezece cercuri militare participante au încântat privirile publicului prezent. Punctul terminus al traseului a fost statuia marelui poet George Coşbuc din Parcul Central. Acolo, în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa, participanţii au cântat, împreună cu spectatorii de ocazie, "La oglindă" – binecunoscutul  imn al festivalului.

Deschiderea oficială a manifestărilor de vineri, 22 iulie, la care au participat reprezentanţii structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, a avut loc în prezenţa comandantului Brigăzii 81 Mecanizate "General Grigore Bălan", colonelul Iulian Berdilă, care, în alocuţiunea sa, a ţinut să precizeze, printre altele: "Faptul că acest festival se desfăşoară în municipiul Bistriţa, una dintre capitalele folclorului românesc,  şi într-o instituţie militară prestigioasă, aşa cum este Cercul Militar Bistriţa, este o recunoaştere deplină a contribuţiei pe care Armata României o aduce actului de cultură pe plan naţional şi local. Trebuie să mulţumim, de asemenea, familiei Archiudean, pentru tot ce a făcut în scopul asigurării continuităţii acestui festival."

Demnă de remarcat este şi prezenţa preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Folclor – profesorul Dorel Cosma, precum şi a renumitului interpret de muzică populară Alexandru Pugna.

"Este o bucurie pentru orice cetăţean al municipiului nostru să vadă astăzi atâta culoare în Parcul Central, sub privirile blânde ale lui Coşbuc – îşi începea discursul profesorul Dorel Cosma. Iată încă o dovadă a preocupării armatei pentru frumuseţea artei româneşti şi a artei în general. […] La Bistriţa există o comuniune strânsă între militari şi populaţia civilă. Artiştii, aici de faţă, contribuie la viaţa artistică a municipiului, a României şi a lumii […]".

În continuare, prestaţiile interpreţilor i-a unit pe toţi participanţii – tineri şi bătrâni, militari şi civili – într-o imensă horă a bucuriei. 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Câștigător în campania ,,#WeAreNATO”
Publicat pe: 22-01-2021
Afişări: 112

Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 481
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORIC "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 748
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 789
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 599

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 1,006

Două inimi, sub o țară
Publicat pe: 29-01-2020
Afişări: 645
Existența - prin ochii cărților
EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR
Publicat pe: 28-11-2019
Afişări: 1,712

Citeşte şi:

Comentarii