PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Festivalul “La oglindă” – Regal folcloric bistriţean
adrian.curiman@forter.ro
Publicat pe 26.07.2016

Ediţia a VII-a a Festivalului Cântecului şi Dansului Popular –"La oglindă", al Cercurilor militare din Ministerul Apărării Naţionale, s-a încheiat în seara zilei de vineri, 22 iulie, cu un adevărat show folcloric, în Grădina de Vară a Cercului Militar din garnizoana Bistriţa.
Spectacolul, anunţat cu atâta căldură de colonelul (rz.) Florentin Archiudean, s-a dovedit a fi o gală a folclorului românesc autentic: "Am satisfacţia că în cei şapte ani am avut posibilitatea să primim între o sută şi două sute de artişti de la Cercuri militare de pe tot cuprinsul ţării. Am pornit acest festival după modelul Bistriţei, unde exista un ansamblu folcloric cu şaizeci de copii, cu gândul ca la fiecare Cerc militar să se înfiinţeze un astfel de nucleu cu solişti, dansatori, instrumentişti, care să cultive tradiţiile populare autentice, specifice zonelor folclorice în care se află. Dacă la început Cercurile militare au participat cu artişti împrumutaţi de la alte ansambluri din zonele de responsabilitate, acum lucrurile stau cu totul altfel. Sunt deja mai multe garnizoane cu ansambluri proprii. Iaşi, Galaţi, Curtea de Argeş, Buzău, Oradea, Brad sunt doar câteva exemple, iar lista poate să continue. Sub impulsul activităţilor desfăşurate aici au apărut noi ansambluri, mulţi solişti au debutat chiar pe această scenă. Sper ca şi pe viitor, structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale să sprijine astfel de manifestări cultural-artistice."
Artiştii, mici şi mari, cu experienţă sau debutanţi, au oferit spectatorilor prezenţi în număr mare în Grădina de Vară a Cercului Militar Bistriţa un adevărat regal muzical, de aproape patru ore.
În deschidere, a urcat pe scenă ansamblul "Ciuleandra" din Râmnicu Vâlcea, urmat de reprezentantul Cercului Militar Braşov. Ca şi la ediţia de anul trecut, braşovenii nu au impresionat prin numărul mare de artişti, ci prin calitatea prestaţiilor acestora. La această ediţie, tânărul de numai şaisprezece ani, Alin Man, a smuls ropote de aplauze cu interpretări de excepţie ale unor melodii foarte cunoscute. "Am venit cu două piese patriotice: «Tu, Ardeal» şi «Fraţi români», o piesă de joc: «Hai mândră la joc» şi o doină: «Balada lui Iancu»." Pe lângă timbrul vocal deosebit, el a impresionat atât cu autenticul costum popular, compus din cămaşă, şerpar, iţari şi cizme, cât şi prin prezenţa sa scenică şi modul de interpretare unic.
Horele şi sârbele muscelenilor, argeşenilor, buzoienilor cât şi ale celor din zona de sud a Moldovei au dat un plus de culoare şi dinamism, împletindu-se armonios cu doinele interpretate fără acompaniament orchestral. Publicul prezent: tineri şi bătrâni, militari şi civili nu au putut sta de-o parte şi au dansat în apropierea scenei, demonstrând încă o dată spiritul autentic românesc al Festivalului "La oglindă", care se trăieşte, nu se povesteşte.
Prezenţă constantă a festivalului, ieşenii au încheiat ediţia de anul acesta cu un impresionant program artistic al ansamblului folcloric "Hora Moldovei" al Cercului Militar Iaşi.
"Tinereţe, multă culoare, veselie" – aşa a caracterizat, în câteva cuvinte, această ediţie, binecunoscuta interpretă Cornelia Ardelean Archiudean, co-organizatoare a Festivalului "La oglindă".
"Atunci când am pornit, nu ne aşteptam să ajungem la acest nivel. Anul acesta au participat foarte mulţi artişti tineri, iar prezenţa lor a conferit festivalului un plus de valoare. Toţi s-au străduit să arate ce au mai frumos în zona din care provin, dar o surpriză deosebită au fost tinerii interpreţi, până în zece ani. Sper ca la ediţiile viitoare să găsim şi o metodă de a recompensa eforturile artiştilor. Noi, ca organizatori, întinerim de fiecare dată când vedem aceşti copii minunaţi, care îmbracă cu atâta dragoste costumele populare şi îşi îmbunătăţesc repertoriul individual, de la an la an."
Comentarii