La centenarul Armatei a 4-a de Nord, dacii s-au întâlnit cu romanii

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 22.08.2016

Membri ai Asociaţiei "Terra Dacica Aeterna", împreună cu oficialităţile prezente la ceremonia organizată cu prilejul centenarului Armatei a 4-a de Nord

O prezenţă inedită la ceremonia organizată cu ocazia centenarului Armatei a 4-a de Nord a fost detaşamentul "roman" format din membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna.

Asociaţia s-a înfiinţat oficial la 1 iunie 2007, la Cluj-Napoca, din iniţiativa unor pasionaţi de istorie antică. Potrivit celor prezentate în website-ul asociaţiei, membrii fondatori au provenit din rândurile arheologilor pasionaţi de perioada antică sau dintre studenţii care urmau Arheologia. Ei au început să studieze cu alţi ochi documentaţiile legate de echipamentele epocii respective şi au căutat modalităţi pentru crearea unor replici cât mai realiste. De asemenea, au început să urmărească fenomenul de reenactement în Europa şi în lume, acolo unde acesta este o metodă alternativă şi efectivă de predare a istoriei. În pagina de prezetare a asociaţiei se precizează că membrii acesteia au fost prezenţi în peste 100 de manifestări legate de prezentarea istoriei antice pe teritoriul României de astăzi.

Am profitat de prezenţa preşedintelui asociaţiei, Paul Cheptene, la activităţile organizate cu ocazia centenarului Armatei a 4-a de Nord, pentru a afla mai multe detalii.

"Asociaţia s-a înfiinţat la Cluj-Napoca, dar astăzi este întinsă la nivel naţional. Conceptul nostru la înfiinţare a fost să nu facem o asociaţie legată de istorie dedicată numai unui oraş sau unui judeţ, ci întregii ţări. De aici şi numele asociaţiei, «Terra Dacica Aeterna»". Scopul cu care s-a înfiinţat asociaţia, precizează Paul Cheptene, a fost acela de a aduce în atenţia publicului istoria antică daco-romană de pe teritoriul actual al ţării. "La acea dată am considerat că istoria era marginalizată şi ne-a fost oarecum ruşine că în cărţile de istorie apăreau personaje precum Andreea Esca – pe care o consider, de altfel, o profesionistă a televiziunii – în schimb, erau scoase figuri istorice precum Mihai Viteazul, Traian sau Decebal. Deci, dacă tot există libertate de opinie şi de exprimare, ne-am hotărât să facem un grup care să promoveze istoria daco-romană bazată pe surse istorice. Scenele pe care le recreăm nu sunt pur «cinematografice», ci avem foarte mulţi istorici şi arheologi în asociaţie, încercând astfel să facem o recreare a unor evenimente sau situaţii care să fie veridice din toate punctele de vedere" – a explicat preşedintele Asociaţiei "Terra Dacica Aeterna", Paul Cheptene.

În asociaţie se pot înscrie atât cetăţeni români, cât şi cetăţeni străini – sunt membri simpatizanţi chiar din Australia sau Statele Unite –, pasionaţi pentru istorie şi care să respecte prevederile statutare. "Noi suntem apolitici şi oricine doreşte, se poate înscrie. Este adevărat că mulţi se înscriu, puţini rămân. La început eram cinci, acum suntem 120, iar cu simpatizanţi ajungem la 200".  După spusele domnului Paul Cheptene, din punct de vedere profesional, în asociaţie sunt studenţi, tâmplari, judecători, şoferi de autobuz, profesori universitari, arhelologi, chiar şi câteva cadre militare în rezervă sau în activitate care, în timpul liber, participă la acţiunile de reenactement ale asociaţiei.

În afara defilării şi prezentării tacticilor de luptă ale soldaţilor Romei antice, membrii asociaţiei au organizat, în cazarma Diviziei 4 Infanterie "Gemina", două "tabere" din corturi: una romană şi una dacică. Aici, membri ai asociaţiei au căutat să reînvie câteva ocupaţii cotidiene ale familiilor dacice sau romane precum: ţesutul, olăritul, crearea de obiecte casnice etc. De remarcat că, atât "dacii" cât şi "romanii" purtau veşminte foarte apropiate de ceea ce se poate vedea fie pe Columna lui Traian, fie în reprezentările din mozaicurile de la Pompei. De aceea, am pus problema procurării materialelor pentru echipamentele luptătorilor şi ale civililor. "Avem o dotare aproape completă, în sensul că putem participa la un eveniment, în ţară sau în străinătate, având cazare proprie şi bucătărie – explică Paul Cheptene. Cazarea este făcută în corturi antice, aşa cum am găsit descrieri în izvorele istorice, respectând forma lor şi, pe cât posibil, materialele din care sunt confecţionate. Preparatele pregătite în bucătăria noastră respectă, de cele mai multe ori, reţetele romane sau dacice. Ceea ce nu înseamnă că nu gătim şi mâncăruri actuale, bazate pe cartof, pe porumb şi alte asemenea."

Resursele din care Asociaţia "Terra Dacica Aeterna" îşi procură cele necesare sunt generate, potrivit lui Paul Cheptene, din fondurile obţinute în urma participării la diferite evenimente în ţară sau în străinătate. Asociaţia este nonprofit, membrii acesteia participă la acţiuni pe bază de voluntariat şi suma care rămâne după scăderea cheltuielilor legate de deplasare şi hrănire se investeşte în materiale şi echipamente. "Cred că suntem singurul grup de free lancers din ţară care nu am fost sprijiniţi de organele administrative locale sau judeţene. Ne-am dezvoltat exclusiv din resurse proprii."

"Dacii", "romanii" şi "sarmaţii" din asociaţie participă la majoritatea festivalurilor istorice organizate în ţară, precum Festivalul Cetăţilor Dacice din judeţul Alba sau Dac Fest, festivalul dacilor care se face la Simeria, în luna septembrie, dar au fost invitaţi şi de către Primăria din Roma sau în Franţa. "Am fost foarte bine primiţi, în primul rând pentru că ei n-au mai văzut daci reconstituiţi cu atâta fidelitate, dar şi pentru că am fost serioşi din toate punctele de vedere. Când am plecat, ne-am purtat ca o delegaţie sportivă la Olimpiadă, pregătiţi cu toate cele necesare, iar această atitudine ne-a adus şi laude, şi respect" – explică preşedintele Asociaţiei "Terra Dacica Aeterna", Paul Cheptene. El subliniază, de asemenea, că în proporţie de 80% echipamentele cu care se prezintă la activităţi sunt similare celor din perioadele istorice evocate. În ceea ce priveşte obiceiurile, acestea sunt mai mult sau mai puţin apropiate de realitatea acelor vremuri, în funcţie de descrierile din izvoarele istorice la care au avut acces.

Spre deosebire de străinătate, în ţara nostră reenactement-ul nu este foarte răspândit. Din informaţiile pe care le-am găsit, am putut număra trei astfel de asociaţii, în afară de "Terra Dacica Aeterna". Acestea sunt: Deutsches Freikorps, spcializat în reconstituirea luptelor în care a fost implicată armata germană în Primul şi al Doilea Război Mondial, Datina Străbună, axată pe perioada Revoluţiei de la 1848 şi Tradiţia Militară, care promovează armata română din ultimul secol.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii