"Scorpionii Roşii", pe ecranul Festivalului Internaţional al Filmului Militar din Polonia

Radio România
Publicat pe 27.08.2016

Coperta DVD-ului cu documentarul "Bătălia de la Nassiriyah"

Un documentar video al Radio România a fost selectat de juriul Festivalului Internaţional al Filmului Istoric şi Militar din Polonia pentru participarea în competiţia desfăşurată la Varşovia, ce va desemna la mijlocul lunii septembrie cele mai bune producţii care au subiecte militare.

Festivalul se află la cea de-a şaptea ediţie, iar Radio România a fost selectat pentru a doua oară în concurs, alături de case de producţie şi televiziuni din întreaga lume. Documentarul "Bătălia de la Nassiriyah" a fost produs de Radio România Actualităţi în anul 2013, atunci când s-au împlinit zece ani de la prima luptă în care a fost angajată Armata Română după cel de-al Doilea Război Mondial. Realizat atât în varianta radiofonică, dar şi în format video, documentarul spune în premieră şi în exclusivitate povestea acestei lupte, relatată chiar de către cei care au luat parte la ea.

Documentarul, care îl are ca producător pe Nicu Popescu, a fost realizat de Ilie Pintea şi Mario Balint, după o idee de Radu Dobriţoiu, corespondent de război al Radio România, care a relatat despre această bătălie chiar de la faţa locului, din Irak, unde însoţea trupele române. Imaginea şi montajul sunt semnate de Ilie Pintea, iar documentarul a fost realizat într-o manieră în care interlocutorii spun povestea acestei lupte fără niciun element de fundal al realizatorilor. Pentru prezentarea în festival, traducerea în limba engleză a fost asigurată de Alexandru Zugravu.

Pentru realizarea acestui film, jurnaliştii s-au întâlnit cu militarii care au participat direct la această confruntare, din cadrul Batalionului ''Scorpionii Roşii'' de la Craiova, dar şi cu cel care i-a comandat pe câmpul de luptă, generalul Nicolae Ciucă – actualul şef al Statului Major General – şi cu fostul ministru al apărării, Ioan Mircea Paşcu.

După difuzarea pe site-ul Radio România, documentarul a fost preluat şi citat de către agenţii de presă şi publicaţii naţionale, de către site-urile de specialitate din domeniul militar, dar şi de către televiziuni naţionale, care au preluat fragmente din producţia Radio România Actualităţi.

"Bătălia de la Nassiriyah" nu este prima producţie video a postului naţional de radio, iar acest documentar a fost urmat de o serie de reportaje multimedia realizate în exclusivitate în ultimii trei ani în Afganistan de către corespondenţii noştri, disponibile pe site-ul Radio România Actualităţi. Prezenţa acestor documentare în festivaluri de prestigiu, cum este cel de la Varşovia, demonstrează faptul că atenţia acordată în ultimii ani de Radio România componentei multimedia poate duce la crearea unor producţii care concurează, de la egal la egal, cu studiouri de producţie TV din întreaga lume.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Câștigător în campania ,,#WeAreNATO”
Publicat pe: 22-01-2021
Afişări: 114

Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 482
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORIC "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 748
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 791
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 600

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 1,009

Două inimi, sub o țară
Publicat pe: 29-01-2020
Afişări: 646
Existența - prin ochii cărților
EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR
Publicat pe: 28-11-2019
Afişări: 1,713

Comentarii