Serbările naţionale la Ţebea

Maior Florentin LAZĂR
Publicat pe 12.09.2016

Garda de Onoare la serbările de la Ţebea

 

Duminică, 11 septembrie, la Complexul istoric din localitatea Ţebea, comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, au avut loc activităţile din cadrul manifestărilor cultural-istorice intitulate "Serbările Naţionale Ţebea – 2016".

Desfăşurate cu regularitate în luna septembrie a fiecărui an, sărbătorile de anul acesta au comemorat 144 de ani de la moartea eroului moţilor zărăndeni, Avram Iancu, figură emblematică a Revoluţiei de la 1848, supranumit şi „Crăişorul munţilor”, a cărui amintire este încă vie în conştiinţa locuitorilor Munţilor Apuseni.

Activităţile au debutat cu un ceremonial militar, susţinut de către un detaşament de onoare, alcătuit, conform tradiţiei, din militarii Batalionului 26 Vânători de Munte din garnizoana Brad, ce poartă cu mândrie numele onorific "Avram Iancu".

Pe timpul ceremonialului, al cărui fundal sonor a fost asigurat de către mica dar inimoasa muzică militară a Brigăzii 18 Infanterie "Banat", din garnizoana Timişoara, au fost depuse coroane de flori la locul unde eroul Avram  Iancu îşi doarme somnul de veci.

Din partea Ministerului Apărării Naţionale a fost depusă o coroană de flori de către locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea, însoţit de către locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general de brigadă Nicolae Tonu, şi comandantul Brigăzii 18 Infanterie "Banat", colonel Cristian Dinulică.

Continuând o tradiţie începută încă din anul 1969, şi în acest an, militarii Batalionului 26 Vânători de Munte "Avram Iancu" şi-au adus contribuţia la reuşita acestei manifestări. La finalul ceremonialului, militarii brădeni, comandaţi de maiorul Cristian David, au defilat în aplauzele participanţilor, reconfirmând aprecierea şi susţinerea de care Armata României şi vânătorii de munte în special se bucură pe meleagurile Ţării Zarandului.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

În intervalul 4-8 aprilie, la sediul Batalionului 26 Vânători de Munte ,,AVRAM IANCU” din garnizoana Brad s-a desfăşurat convocarea periodică de...

Comentarii