Militarii bănăţeni comemorează eroii căzuţi în bătălia de la Păuliş

Locotenent-colonel Daniel PÎRVU
Publicat pe 18.09.2016

Flacăra, simbol al recunoştinţei veşnice a celor de azi pentru cei care care s-au jertfit pentru libertatea noastră

 

Militarii Brigăzii 18 Infanterie "Banat" au organizat, în data de  17 septembrie, o ceremonie militară şi religioasă pentru cea de-a 72-a comemorare a Detaşamentului "Păuliş".

La manifestări au participat: comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general-maior Ioan Manci, reprezentanţi ai administraţiei arădene şi lipovene, cadre militare în activitate şi în rezervă,  invitaţi sau simpli spectatori din rândul locuitorilor.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare constituită din militari ai Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu", în ritmurile Formaţiunii Muzicii Militare a Brigăzii 18 Infanterie "Banat" şi în aplauzele celor prezenţi.

Bătălia de la Păuliş a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra nazişilor.

O mână de elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, au reuşit să ţină în loc trupele ungare şi germane, mult mai bine echipate şi mai experimentate, care îi copleşeau în proporţie de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostaşi care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puţini mai trăiesc azi.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii