Festivalul Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel" – a V-a ediţie

Trupa "Thetis" a Cercului Militar Medgidia, cu comedia "Carre de dame", după Gheorghe Brăescu, în regia lui Ion Crişu

 

Deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel" a avut loc vineri, 25 septembrie, pe scena Cercului Militar Medgidia, unde, în cuvântul de întâmpinare, comandantul garnizoanei Medgidia, colonelul Eugen Călin, şi-a exprimat convingerea că în cele trei zile trupele de teatru care au răspuns invitaţiei de anul acesta vor încânta sufletele spectatorilor cu măiestria lor artistică, aducând şi de această dată un plus de valoare şi de culoare în viaţa locuitorilor din Medgidia.

Aşa cum măştile râsul şi plânsul reprezintă un pretext pentru teatru, cele două personaje celebre, Tanţa şi Costel, care, în schiţa umoristică a lui Ion Băieşu, s-au întâlnit la Medgidia, au dat numele numele festivalului ajuns la a V-a ediţie, o ediţie jubiliară dedicată împlinirii a două sute de ani de teatru românesc şi a cinci sute cincizeci de ani de la naşterea marelui geniu numit William Shakespeare.

Şi dacă anul trecut gazdele au încheiat festivalul cu un omagiu adus actorului, la ediţia din acest an, trupa de teatru "Thetis" a Cercului Militar şi a Casei de cultură "I.N. Roman" din Medgidia a fost prima nominalizată să urce pe scenă.

"Analizând alcătuirea trupei noastre, am zis că s-ar potrivi să readucem în actualitate povestea lui Hamlet aşa cu ar fi văzut-o Shakespeare în vremea lui – ne-a declarat regizorul Ion Crişu. Am vrut, totuşi, să arăt un alt Hamlet, o altă Ofelie, şi mai ales, am vrut să pun accentul pe povestea de dragoste dintre cei doi, care nu a fost aşa de exploatată de celelalte puneri în scenă sau chiar de filme. Am văzut această poveste ca pe un vis al Ofeliei. Am dorit să arăt lumea ca pe un vis, o lume ideală, plină de lumină."

Totuşi, din cauza unei probleme medicale a unuia din actorii principali, spectatorii nu s-au putut bucura pe deplin de piesa "Hamlet", vizionând doar o parte din premiera acestui spectacol.

Dar trupa "Thetis" a urcat totuşi pe scenă cu o comedie de teatru scurt, "Carre de dame", după Gheorghe Brăescu, în regia aceluiaşi Ion Crişu. O piesă satirică, o comedie bufă, cu foarte multe exagerări şi ciudăţenii. Această piesă a fost aleasă şi pentru a ridica moralul trupei după vestea că un coleg de-al lor trebuie să se opereze, iar piesa "Hamlet", la care lucraseră atât de mult, nu mai putea fi jucată. "Carre de dame" a fost pregătită în doar o săptămână de lucru intens, şi a dat un nou avânt celor care joacă în trupa de la Medgidia. Dorinţa actorilor şi a regizorului de a nu dezamăgi publicul a făcut ca lucrurile să intre pe făgaşul lor şi, cu mari eforturi, actul de cultură de la Medgidia să continue.

"«Hamlet» este o piesă la care am lucrat luni întregi, s-a schimbat de multe ori distribuţia şi, în final, am reuşit să avem şi premiera. Îi dorim însănătoşire grabnică colegului nostru şi, în efectiv complet, să putem juca acestă piesă – ne-a declarat cu tremur în glas Gabriela Crişu. A fost un rol masculin, cel al groparului, care sub influenţa alcoolului, destindea puţin atmosfera, punând pe tapet, totuşi, nişte adevăruri destul de dure. În schimb, în piesa «Carre de dame» am avut ocazia să mă pun în pielea unei persoane vârstnice.” Deşi are doar douăzeci şi trei de ani, experienţa acumulată de-a lungul timpului alături de tatăl şi, în acelaşi timp, regizorul Ion Crişu, i-a oferit avantajul de a putea intra în pielea personajului trecut de a doua tinereţe. "Am pornit de la vârsta de şapte ani în trupele de copii, au urmat cele de tineri, iar acum munca în cadrul trupei «Thetis» este, pentru mine, o încununare a întregii acestei munci."

Dar să amintim şi distribuţia piesei "Carre de dame":

Dama unu – Narcisa Manganu, Dama doi – Cristina Morariu, Dama trei – Gabriela Crişu, Dama patru – Gabriela Maciac, Maiorul – Andreea Chişu, Chibiţul – Alexandra Popa, Domnul Delcescu – David Radu.

Şi dacă problemele din debutul festivalului nu erau de ajuns, din motive independente de voinţa lor, cei din trupa "ProActoria" a Teatrului Popular din Mediaş nu au putut onora invitaţia din acest an. Pregătiseră piesa "Certificatul" de Constantin Venerus Popa, în regia Marinelei Brânză. Dar nici de data aceasta publicul prezent nu a avut de suferit, deoarece pe scenă a urcat trupa de teatru "ArtArm" a Cercului Militar din Iaşi. Aşa cum ne-a obişnuit deja, regizorul Emil Gnatenco realizează surprinderea, ori de câte ori se prezintă în faţa publicului. De această dată ne-a propus spre vizionare piesa "Românie dragă, Elveţia mea!", scrisă de Cornel Udrea.

Ca de obicei, cu un decor şi o recuzită minimaliste, cu o formulă redusă de distribuţie (de data aceasta patru fete talentate: Sorana Eşeanu – în rolul Melaniei, Andreea Lungu – în rolul Alexandrei, Alexandra Maxim – în rolul Minodorei şi Andreea Andrei – în rolul Rodicăi), a reuşit să scoată în evidenţă o stare de fapt atât de actuală în societatea românească postdecembristă.

"Punerea în scenă a acestui spectacol m-a frământat de mai multă vreme, având în vedere ideea de claustrare a personajelor, pe care am găsit-o la piesa «Cu uşile închise» a lui Jean-Paul Sartre, piesă pe care am jucat-o cu ceva timp în urmă. Piesa este de actualitate, starea în care se află personajele, din punct de vedere material, se poate regăsi la mulţi dintre noi" - a declarat Emil Gnatenco.

Castingul la care participă cele trei femei "nefericite", organizat de nişte regizori nevăzuţi în piesă, se transformă într-o dezbrăcare de stare sufletească, ajungându-se la umilirea celor trei personaje feminine. Melania – modelul ţărăncuţei simple, dar cu o viaţă zdruncinată în relaţiile cu soţul ei, spera să strângă un bănuţ pentru a putea pleca undeva departe, acolo unde oamenii ştiu să iubească. Alături de ea se află "femeia uşoară", care are cu totul alte concepţii despre lume şi viaţă şi, de asemenea, o femeie mai în vârstă, bibliotecară, o altă victimă a societăţii, care, la un moment dat, ajunge să spună că viaţa ei s-a rezumat la a citi foarte mult şi suferă pentru răul cotidian care ne înconjoară. În acest context se înjgheabă o dramă profundă, iar oamenii care sperau într-un viitor mai bun realizează că nu sunt decât nişte victime ale unor speculanţi. Speranţele lor se năruie, iar sfârşitul este unul dramatic - un stupid accident îi curmă viaţa personajului principal.

Cu un talent înnăscut, aş putea spune, Sorana Eşanu a reuşit să intre în pielea personajului principal, chiar dacă anumite sentimente şi trăiri au fost doar rodul imaginaţiei sale. Cu toate acestea, în cadrul unui concurs desfăşurat cu puţin timp în urmă, ea a primit un premiu de excelenţă pentru cel mai bun rol principal feminin. Jucând rolul "femeii de moravuri uşoare", şi Andreea Lungu a trebuit să răspundă unor mari provocări. Timidă în viaţa de toate zilele, cu greu a reuşit să intre în pielea personajului îndrăzneţ, dezinvolt, adoptând chiar şi un limbaj corespunzător unei astfel de persoane.

Debutantă în trupa "ArtArm", Andreea Andrei s-a descurcat admirabil în rolul distribuit: "Am simţit multă căldură din partea publicului şi astfel m-am încărcat cu energie pozitivă". Deşi la început de drum, Andreea este hotărâtă să facă o carieră din teatru şi, de aceea, după terminarea liceului, va pleca la o facultate de profil din Anglia.

Cu siguranţă că mesajul piesei a ajuns la inimile spectatorilor, care au răsplătit prestaţia actorilor cu ropote de aplauze.

Sâmbătă, 24 septembrie, vor urca pe scena Cercului Militar Medgidia trupele de teatru din Lugoj, Roman, Bucureşti şi Braşov. Dar cu mai multe amănunte despre piesele jucate vom reveni într-un viitor articol.

 

 

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii