„Tanţa şi Costel” – a doua zi de regal teatral

Trupa de teatru „Traian Grozăvescu” a Teatrului Municipal din Lugoj, cu piesa "Pinocchio"  de Carlo Collodi

După o primă seară extraordinară, în care publicul din Medgidia şi-a desfătat sufletul cu piesele jucate de două trupe deosebite, „ArtArm” din Iaşi şi „Tethis” – cea a gazdelor, sâmbătă, 24 septembrie, a venit rândul trupelor din Lugoj, Roman, Bucureşti şi Braşov să urce pe scena  Cercului Militar Medgidia.

Micii spectatori au fost primii care s-au bucurat, căci pentru ei a fost pregătită fascinanta poveste despre o păpuşă de lemn ce trebuie să treacă prin numeroase încercări pentru a deveni copil adevărat: „Pinocchio” de Carlo Collodi. Jucată la matineu, piesa pusă în scenă de trupa de teatru „Traian Grozăvescu” a Teatrului Municipal din Lugoj s-a dovedit a fi o încântare atât pentru prichindei, cât şi pentru părinţi, bunici sau fraţi mai mari. Cu toţii s-au lăsat purtaţi,  pentru aproximativ o oră şi jumătate, în lumea basmelor, iar tăcerea cu care se aştepta rostită fiecare replică în parte a dovedit încă o dată că actorii din Lugoj sunt capabili să joace cu mare dăruire şi talent orice piesă le este încredinţată. I-am văzut în anii trecuţi jucând piese deosebite, ca „Steaua fără nume” sau „Fluturi, fluturi...” şi mă bucur pentru faptul că anul acesta s-au putut adresa cu aceeaşi măiestrie şi publicului de-o şchioapă.

„Am fost cu acest spectacol la un festival de gen din Austria, alături de trupe din zece ţări din Asia, America, iar din Europa au mai participat colegi din Spania, Italia, Germania - a ţinut să precizeze bătrânul Gepeto – Constantin Ilie. Piesele prezentate acolo au fost jucate în engleză şi germană. Acum venim de la Festivalul internaţional «TRAGOS» de la Tulcea, unde am fost primiţi cu acelaşi entuziasm.” Spectacolul pus în scenă de regizorul Dan Mirea este conceput de o manieră deosebită, astfel încât interacţiunea cu sala să fie permanentă, iar spectatorii să poată interveni cu replici care mai de care mai interesante şi inedite. Meritul cel mai mare pentru acest succes îl are „Pinocchio”, jucat cu atâta dăruire de Ileana Căprariu: „Întotdeauna este plăcut să joci pentru copii, deoarece ei sunt cei mai sinceri, iar ca şi actor nu şti niciodată la ce să te aştepţi din partea lor, fiindcă reacţiile sunt diferite; însă pot spune că aceşti copii din Medgidia sunt printre cei mai entuziaşti şi sinceri din câţi am văzut până acum.”

După o dimineaţă reuşită, trupa de teatru „Dan Alecsandrescu” a Cercului Militar din Roman a fost cea care a deschis a doua seară a Festivalului „Tanţa şi Costel”, cu o poveste de dragoste în regia Denisei Ababei  - „Tango, monsieur?”  de Aldo Castro, plină de umor dar şi de suspans, în care patru doamne sunt convocate, printr-o telegramă, la vila aceluiaşi domn. Însă ceea ce ar fi trebuit să fie o revedere romantică se transformă într-o farsă cu accente dramatice, devenind astfel o glumă tragică. Cele două soţii, logodnica şi iubita cu perspective serioase la căsătorie descoperă că cel pe care îl credeau fidel le era, de fapt, infidel tuturor patru în acelaşi timp, fără ca ele să ştie una de cealaltă. „Îniţial am crezut că este uşor să joci rolul lui Marco, bărbatul infidel – ne-a spus după spectacol actorul Sorin Cobuz. După ce am jucat această piesă de câteva ori, a început să fie mai dificil deoarece trebuie să intri în diferite stări, să transmiţi anumite emoţii, cărora trebuie să le faci faţă. În viaţa reală cred că este mult mai greu să fii într-o asemenea situaţie, dar în piesă a fost scurt, intens şi cu final dramatic.”

După o pauză de un an, trupa de teatru „Victoria Art” din Bucureşti a revenit pe scena Cercului Militar din Medgidia cu o piesă de actualitate - „Audiţia”, de Alexandr Galin, care, ruptă parcă din cotidian, i-a făcut pe mulţi spectatori să regăsească în personajele de pe scenă oameni din viaţa lor de zi cu zi.

„Am vrut să scot puţin în evidenţă  universul sumbru în care trăim, punând pe tapet o parte a lumii care nu ne face foarte mare onoare – ne-a declarat regizorul Victoria Dicu. Este prezentă, desigur, şi violenţa domestică, iar audiţiile nefondate şi cu oameni care nu au pregătirea specifică au întregit acest tablou.”

Prezenţă constantă la acest festival, trupa de teatru „Redoute” din Braşov a revenit anul acesta cu piesa lui Cornel Udrea, ce poartă un titlu surprinzător: „În cursul zilei de azi/noapte”. Povestea se bazează pe surpriză, pe ineditul situaţiei de a juca în spaţii neconvenţionale.

„Este o piesă care mă stoarce de energie. Simt aşa... o sfârşeală plăcută după fiecare reprezentaţie – ne-a declarat cu mare satisfacţie Silviu Dudescu. Este o piesă foarte nuanţată şi îndrăznesc să spun că este cea mai grea din cele peste şaizeci în care am jucat până acum. Începutul este într-o notă comică şi sfârşeşte tragic. Trecerea de la o stare la alta, într-un timp relativ scurt, te epuizează.”

Două personaje deprimate, cu depresii foarte puternice, uşor schizofrenice pe alocuri, îşi dau întâlnire în magazia unui spital. Este o întâlnire de dragoste între două persoane trecute de o anumită vârstă, care încearcă să epateze, fiecare vrând să pară altfel decât ceea ce sunt în realitate. Cunoscându-se mai bine încep să-şi descopere adevărata identitate cu problemele, fobiile şi nevrozele lor. O poveste tristă de dragoste, o iubire tragică, însă receptată cu foarte mare deschidere de publicul prezent, care a răsplătit toată această frământare a celor doi actori de pe scenă cu frenetice şi îndelungi aplauze.

Sperăm ca şi ultima seară în care vor evolua trupele „Din culise” – Reghin şi „Teatrul Spiritual” – Bucureşti se va ridica la nivelul celor trecute, iar cu mai multe amănunte, precum şi cu o galerie foto extinsă vom reveni în zilele următoare.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii