Gong de final pentru a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel"

Gong de final pentru a V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel"

A V-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „Tanţa şi Costel” s-a încheiat aşa cum a şi început, cu nenumărate surprize. Prezent în număr mare în sala Cercului Militar Medgidia, publicul aştepta cu nerăbdare evoluţia ultimelor două trupe anunţate de organizatori.

Totuşi, pentru a nu ţine publicul în suspans, încă de la început, prezentatorii au anunţat cu părere de rău că trupa bucureşteană „Teatrul Spiritual” nu este prezentă, căci, din cauza unor probleme de sănătate a îndrăgitului actor şi cântăreţ Ioan Gyuri Pascu, nu au mai putut efectua deplasarea la Medgidia.

Cu toate acestea, medgidienii au vizionat singura piesă din program, jucată de trupa „Din culise” din Reghin, o spumoasă comedie de situaţie care îşi desfăşoară acţiunea într-un spaţiu inedit, un atelier de tâmplărie.

„Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, căci despre ea este vorba, se poate spune că reprezintă un studiu dramatic despre oamenii singuri, neîmpliniţi, care nu şi-au găsit jumătatea, oameni care sunt confuzi, care nu-şi mai găsesc locul şi echilibrul. Singura lor scăpare este de a se implica serios emoţional într-o relaţie, de a-şi trăi viaţa alături de cineva. Cu toate acestea, există o piedică în calea fericirii lor: felul lor de-a fi. „Jucăm această piesă de câteva luni – ne-a mărturisit Enea German. În fiecare sală de spectacol jocul are o altă conotaţie. Nu toate scenele arată la fel. A trebuit să facem câteva  modificări, dar sperăm că nu a afectat prea mult actul în sine. De câteva luni am reuşit să reintrăm în circuitul trupelor de amatori. Nu mi-a fost greu să intru în pielea personajului deoarece, şi în viaţa reală, am o fată de măritat. Am mai avut un avantaj datorită faptului că s-a lucrat foarte mult la text, iar regizorul Luchian Pantea a preferat să punem accentul pe jocul scenic.”

A urmat festivitatea de închidere a maratonului de teatru „Tanţa şi Costel”, un moment emoţionant în care organizatorii au ţinut să mulţumească tuturor celor prezenţi: actorilor, regizorilor, echipelor tehnice şi, nu în ultimul rând, publicului pentru cele trei zile de adevărat regal teatral.

Şi, ca de fiecare dată, Ion Crişu, directorul Festivalului Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel", i-a invitat pe toţi cei prezenţi în vagoanele trenului imaginar, care va pleca din gara Medgidia şi se va întoarce abia în 2017, la a VI-a ediţie.

 

În loc de epilog

Surprizele nu au încetat să apară chiar şi după ultimul gong al celei de a V-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel". Luni, 26 septembrie, tocmai când mă pregăteam să închei articolul, o veste tristă m-a răvăşit complet:

„Actorul şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineaţă, în urma unui infarct. Artistul, în vârstă de 55 de ani, mai avusese probleme mari de sănătate, în decembrie 2010 suferind un atac cerebral vascular [...]”.

Chiar dacă piesa „4 x 4 personaje” nu se va mai putea juca în formula: Alice Nicolae, Ioana Ancea, Andrei Roşu şi Ioan Gyuri Pascu, pe scena de la Medgidia, aşa cum promisese Ion Crişu, cu siguranţă că Gyuri va privi cu admiraţie de acolo, de sus, toate celelalte ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel".

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii