Onor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial la Deleni

Cimitrul Militar din Deleni este locul unde odihnesc eroi ai Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917

 

Comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica" şi preşedinte al Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu", general-maior Petrică-Lucian Foca, a participat, în data de 20 octombrie, la ceremonia militară cu depunere de coroane de flori, care s-a desfăşurat la Cimitirul Militar din comuna Deleni, judeţul Iaşi.

După săvârşirea serviciului religios, în cinstea eroilor buzoieni s-au executat trei salve cu armamentul de infanterie. Pe acordurile "Imnului Eroilor" au fost depuse coroane de flori la monument, din partea autorităţilor locale din Buzău, Iaşi şi Deleni, dar şi din partea Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu". Au mai depus flori elevii din Deleni prezenţi la activitate.

Cimitrul Militar din Deleni este locul unde odihnesc eroi ai Regimentului 48 Infanterie Buzău, căzuţi la datorie în iarna anului 1916-1917, şi o poruncă din străbuni ne îndeamnă să fim demni continuatori şi păstrători ai tradiţiilor şi valorilor naţiei române. "Ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa memoriei celor căzuţi pe câmpurile de luptă, transformate în câmpuri de onoare, şi care sunt adevărate repere de identitate înscrise cu sânge de oştirea română în cartea de aur a neamului" - a transmis, în alocuţiunea sa, general-maior Petrică-Lucian Foca.

Fie ca toţi eroii neamului, cunoscuţi şi necunoscuţi, să se înregimenteze în rândul sfinţilor militari din Împărăţia lui Dumnezeu!

 *
*           *

Cimitirul Militar Deleni a fost reabilitat în octombrie 2012, la iniţiativa Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu" din Buzău, prin grija Primăriei Deleni, în amintirea şi întru pomenirea eroilor peste veacuri, a sacrificiului vieţilor lor tinere, săvârşit pentru libertatea neamului românesc.

Cimitirul are o suprafaţă de 480 metri pătraţi şi are delimitate 8 parcele cu câte două cruci fiecare, în total 16 cruci din piatră de Năieni.

Ansamblul mai cuprinde o troiţă din lemn de stejar, sculptată de Maricel Potoroaca din Iaşi, o placă comemorativă pe care stă scris: "În iarna 1916/1917, în timp ce se aflau în refacere, cantonaţi în bordeie săpate în pământ la marginea satelor Deleni şi Maxut, peste 600 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuşi de epidemiile de tifos exantematic şi febră recurentă, care au făcut ravagii în rândurile armatei române, dar mai ales în rândul populaţiei din greu încercata Moldovă. Parte dintre ei se află înhumaţi aici, în gropi comune, în şanţuri paralele săpate la marginea cimitirului comunal, ca într-o camaraderie de arme, începută odată cu Marele Război şi continuată dincolo de mormânt".

De asemenea, în cimitirul militar mai există şi Monumentul Eroilor comunei Deleni, din cel de-al Doilea Război Mondial, datat 1992.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 172
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORICUL "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 331
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 500
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 392

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 786

Două inimi, sub o țară
Publicat pe: 29-01-2020
Afişări: 455
Existența - prin ochii cărților
EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR
Publicat pe: 28-11-2019
Afişări: 1,427

25 0ctombrie - Ziua Armatei Române
Publicat pe: 24-10-2019
Afişări: 649

Citeşte şi:

Cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere, veterani de război şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale buzoiene au participat...
Exerciţiul "Gordian Knot 2015" a fost de tip comandă şi control, axat pe modul de funcţionare a fluxului informaţional, feedbackul fiind obţinut prin acţiunea celulelor de răspuns în cadrul simulării constructive CPX/CAX
Publicat pe 16.06.2015
În perioada 2-13 iunie 2015, o echipă din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" a participat la exerciţiul "Gordian Knot 2015" în...

Comentarii