PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Salonul de carte „Polemos" - Istorie, Ştiinţe Politice, Securitate şi Apărare
constantinescu.camelia@forter.ro
Publicat pe 21.10.2016

În perioada 19–22 octombrie, la Galeria Artelor a Cercului Militar Naţional are loc cea de-a XII-a ediţie a Salonului de carte „Polemos" - Istorie, Ştiinţe Politice, Securitate şi Apărare.
Prin acest eveniment, Editura Militară marchează Ziua Armatei şi 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Salonul de carte „Polemos" este organizat – sub patronajul Comandamentului Logistic Întrunit – de către Editura Militară, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Militari, având ca parteneri: Cercul Militar Naţional, Biblioteca Militară Naţională, Societatea Editorilor din România, Amplus International Ltd.
Partener media: Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.
La această ediţie participă: Editura Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu", Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, Asociaţia „Clubul Amiralilor", Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria", Editura Detectiv Literar, Fundaţia Culturală „Magazin Istoric", Revista „Gândirea Militară Românească", Editura Fundaţiei Speteanu, Grupul Editorial Corint, Editura Hasefer, Revista „Historia”, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Academia Română – Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Editura Marist, Editura Mica Valahie, Editura Militară, Editura Ministerului Afacerilor Interne, Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Editura Semne–Artemis, Editura Tritonic, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I", Societatea Editorilor din România, Societatea Scriitorilor Militari, Editura RAO, Editura Top Form, Editura Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I", Trustul Editorial „Orizonturi” şi Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale.
În cadrul Salonului sunt lansate lucrări nou-apărute pe teme de istorie, politici şi strategii de securitate, studiul conflictelor etc., prezentate de personalităţi ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti.
Cu această ocazie, Adrian Pandea, directorul Editurii Militare, a prezentat programul lansărilor de carte, tematicile abordate şi titlurile mai importante: "Mă bucur că sunteţi pregătiţi, pentru că şi noi suntem pregătiţi, aşa că, întâlnirea noastră, a expozanţilor de carte, este la a XII-a ediţie. Sunt 28 de expozanţi, o producţie impresionantă de titluri de carte, se axează pe tematica cunoscută, promovată de Salonul nostru de carte: istorie, ştiinţe politice, securitate şi apărare.
Sunt lansate, în cele trei zile, nu mai puţin de 30 de titluri de carte, ceea ce înseamnă un adevărat maraton. Din experienţa anilor trecuţi, va fi un program destul de dens, cu titluri interesante de carte şi dacă avem şi publicul cititor interesat, avid de istorie sau de alte teme de acest gen, sper că ediţia va fi extrem de benefică pentru ambele părţi.
Anul acesta, faţă de anul trecut, probabil vom avea doi expozanţi care se află la debut la Salonul de carte «Polemos»; este vorba despre Asociaţia Naţională «Cultul Eroilor», care poartă numele Reginei Maria, iar celălalt debut este al Editurii Marist; amândouă au producţie de carte axată în primul rând pe istorie militară. Cu ce aş mai putea să vă ademenesc în pragul lansărilor sunt titlurile de carte de la Editura Militară".
Miercuri, 19 octombrie, la ora 13, imediat după deschiderea oficială în care domnul general Ştefan Dănilă a evidenţiat importanţa evenimentului, aşa cum a devenit deja o tradiţie pentru Salonul de carte "Polemos", a avut loc lansarea a două cărţi ale Editurii Militare, amândouă consacrate Primului Război Mondial, amândouă scrise de autori străini. Este vorba despre cartea generalului Victor Pétin, "Drama României 1916 -1918", o lucrare "oarecum clasică pentru istoriografia românească, în special pentru cea militară" - aşa cum a prezentat-o domnul Adrian Pandea: "Pétin a avut grad de colonel, a fost şeful de Stat Major al generalului Berthelot, în timpul misiunii acestuia în Primul Război Mondial, şi foarte multă vreme această carte a constituit singura sursă pentru un punct de vedere al misiunii militare franceze referitor la participarea la Primul Război Mondial".
Cea de a doua carte lansată se numeşte „Preludiu la Blitzkrieg, Campania austro-germană în România în 1916” şi se datorează profesorului de istorie american Michael B. Barrett şi, după cum a prezentat-o domnul general în rezervă Mihail E. Ionescu: "Va fi o adevărată surpriză pentru publicul din România, ea relatând cu precizie campania din 1916. Cartea se adresează în mod special cadrelor militare, fiind o completare interesantă pentru cine vrea să înţeleagă mai bine istoria participării noastre la Primul Război Mondial, reprezentând un veritabil manual pentru tacticienii militari". Acest lucru a fost evidenţiat şi de istoricul Petre Otu, care a evocat în mod special impactul Primului Război Mondial asupra Bucureştiului.
În zilele următoare vor mai avea loc lansări interesante, este vorba de cartea lui Marian Moşneagu, dedicată primului voiaj transatlantic al bricului „Mircea” din 1979, apoi cartea de interviuri, „Confesiuni din linia intâi”, a domnului general Visarion Neagoe, autor cu state vechi al Editurii Militare. Cu titlu de noutate este prezentă cartea lui Aurel Pentelescu şi Ionuţ Constantin Petcu, „Episcopii armatei române - biografii documente 1921-1948”, o carte interesantă mai ales prin subiectul pe care îl abordează, subiect mai puţin cunoscut despre clerul din armata română.
Intrarea este liberă. Înarmaţi-vă cu cărţi!
Comentarii