Umor şi înţelepciune cu „Iaşii în carnaval”

A IV-a ediţie a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare al Cântecului Satirico-Umoristic "Iaşii în carnaval"

Vechi centru cultural, Iaşiul găzduieşte an de an o serie de manifestări culturale de o mai mare sau mai mică amploare, cu teme din cele mai diverse, iar Festivalul Naţional de Creaţie Literară şi Interpretare a Cântecului Satirico-Umoristic „Iaşii în Carnaval” nu putea să lipsească din peisaj, aducând preţ de două zile, la jumătatea lui Brumărel, un plus de culoare şi bună dispoziţie în garnizoană.

Desfăşurat sub patronajul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” şi al Cercului Militar Iaşi, evenimentul a debutat miercuri, 19 octombrie, cu o paradă a costumelor de epocă şi un scurt concert susţinut de Muzica Militară a Garnizoanei Iaşi.

Această deosebită manifestare artistică, ajunsă la a patra ediţie, este „un nou argument că militarii participă la viaţa cetăţii – a spus în deschidere colonelul Dragoş Iacob, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate.  Ne bucurăm că avem ocazia să găzduim acest festival şi să-l punem pe harta evenimentelor culturale ale Cercurilor Militare.  Faptul că am adoptat titulatura uneia din celebrele piese ale lui Vasile Alecsandri arată cât de strânsă este legătura cu această tradiţie culturală a Iaşiului, ca oraş ce respiră prin cultură.”


"Thetis" din Medgidia a fost prima trupă care a urcat pe scenă cu o comedie de teatru scurt, "Carre de dame", după Gheorghe Brăescu, în regia lui Ion Crişu. O piesă satirică, o comedie bufă, cu foarte multe exagerări şi ciudăţenii, care a reuşit încă din debutul festivalului să descreţească frunţile spectatorilor.

Rând pe rând, artişti şi interpreţi de umor din întreaga ţară, reprezentând Cercurile Militare din Botoşani, Bârlad, Braşov, Cluj, Dej, Huşi, Galaţi, Lugoj, Medgidia, Piatra-Neamţ, Ploieşti şi Târgovişte, precum şi Academia Tehnică Militară din Bucureşti au evoluat pe scenă, iar artişti de seamă precum Nicolae Vicol, Florin Zgăvârdici sau Emil Gnatenco au încununat reuşita acestei ediţii a festivalului.

Joi, 20 octombrie, tot la Cercul Militar Iaşi a avut loc vernisajul expoziţiei graficianului Leonte Năstase din Constanţa.

Cu o desfăşurare de forţe impresionantă şi o prestaţie deosebită, studenţii de la Academia Tehnică Militară din Bucureşti  s-au prezentat în concurs, ca de fiecare dată cu o creaţie proprie, ce a surprins în mod plăcut, din nou, atât publicul, cât şi exigentul juriu. „Am venit anul acesta cu o scenetă mai complexă, care a cuprins dans, muzică, dar şi teatru, pentru a putea îmbina umorul cu arta – ne-a declarat studentul  Radu Chirilă. Mesajul cred că s-a putut desprinde uşor. Credem că am reuşit să arătăm cât de nociv poate fi timpul petrecut în faţa televizorului.”

Singură pe scenă şi fără ajutorul microfoanelor, Andreea Lungu, reprezentanta Cercului Militar de la Brad, a reuşit să se facă auzită şi să atragă atenţia cu o interpretare teatrală a două poezii de factură total diferită: „Sub linia orizontului” de Marin Sorescu şi „Idilă” de I.L. Caragiale. „Am încercat astăzi să transmit mai bine mesajul acestor două poezii cu ajutorul jocului de scenă. Acesta a fost şi motivul pentru care nu am putut să stau aproape de microfoane, dar am compensat printr-un volum mai mare al vocii şi limbajul corpului.”

Gazdele au avut o evoluţie de excepţie, propunând publicului câteva fragmente din piesa de teatru "Cuceritorul", scrisă de comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă, în regia lui Emil Gnatenco.  

Cunoscut pentru sonetele, rondelurile şi epigramele sale, Mihai Batog-Bujeniţă a decis să atace umorul şi pe un alt front. Deşi acţiunea piesei se desfăşoară în perioada anilor 104-105 al erei noastre, ea are multe trimiteri la zilele noastre, arătând că parcă nimic nu s-a schimbat de atâtea mii de ani. Cu dibăcia-i caracteristică, regizorul Emil Gnatenco a reuşit să pună în scenă această piesă, destul de grea, cu actori tineri dar foarte talentaţi.

Dar cum orice lucru frumos se termină repede, şi Festivalul de creaţie literară şi interpretare a cântecului satirico-umoristic "Iaşii în carnaval" a luat sfârşit, iar la finalul manifestării juriul a desemnat câştigătorii. Premiul I, acordat pentru interpretare artă teatrală, a revenit Academiei Tehnice Militare din Bucureşti. Premiul II a fost împărţit de  Cercul Militar Medgidia pentru interpretare teatru şi Cercul Militar Cluj-Napoca pentru interpretare monolog. Premiul III a fost acordat Cercului Militar Brad pentru interpretare poezie umoristică. Pe acelaşi loc III s-a situat  şi Cercul Militar Braşov, pentru interpretare folclorică.

În recitalul juraţilor, au delectat publicul, prin epigramele rostite, Vasile Larco, Vasile Vajoga, Petru Brumă, Ionuţ Daniel Ţucă şi invitatul acestora, Liviu Sergiu Manolache, toţi primind diplome de excelenţă din partea organizatorilor din Dealul Copoului.

Ultima filă a manifestărilor din acest an a fost intitulată: „In memoriam Maricel D. Popa”, unul dintre „generalii înţelepţi ai Armatei române, care a umplut spaţiul presei militare ani la rând, furnizând articole de excepţie, pline de înţelepciune, abordând un spectru foarte larg, de la componenta filosofică, profundă, până la cea de satirizare a relelor în societate – a ţinut să precizeze Grigore Radoslavescu, directorul festivalului. El a sprijinit acest festival încă de la prima ediţie.”

Tot acum s-a lansat şi cartea regretatului Maricel D. Popa, intitulată „De la umor la înţelepciune”, ca o firească continuare a dorinţei sale de a aduna într-un volum aforisme şi gânduri cizelate de-a lungul vieţii, ca o sfidare a destinului care nu i-a dat şansa de a o vedea finalizată.

„Evoluţiile concurenţilor din acest an s-au caracterizat prin prezenţă scenică deosebită, aplomb artistic şi o încărcătură spirituală remarcabilă, şi de aceea îndrăznesc să lansez o provocare: dacă Iaşiul nu a reuşit să ajungă Capitală Culturală Europeană, cu siguranţă că ar avea şanse de a cuceri titlul de Garnizoană Militară Culturală Europeană" - ne-a declarat cu mândrie la finalul manifestării colonelul (rez.) Grigore Radoslavescu.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 24.01.2016
Duminică, 24 Ianuarie, municipiul Iaşi a fost una dintre gazdele manifestărilor dedicate sărbătoririi celor 157 de ani de la Unirea Principatelor...

Comentarii