Casa de Cultură din Medgidia a adus muzica şi dansul pe scena Statului Major al Forţelor Terestre

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 24.10.2016

Colonelul Florin Barbu mulţumeşte şefului Secţiei culturale a Primăriei Medgidia, Florin Constantin Oprică, şi tinerilor artişti care au evoluat pe scena SMFT

 

Cu o zi înainte de sărbătoarea Armatei României, membri ai cercurilor artistice ale Casei de Cultură "Ioan N. Roman" din Medgidia ne-au făcut un cadou inedit: un spectacol de cântece şi dansuri din toate zonele ţării.

Până acum eram obişnuiţi ca pe scena din Sala de festivităţi a Statului Major al Forţelor Terestre să urce ansamblurile Cercurilor Militare din ţară sau ale colegiilor naţionale militare de la Alba Iulia, Breaza ori Câmpulung Moldovenesc. De data aceasta, surpriza a fost... surprinzătoare! Ca o materializare a bunei colaborări dintre cele două instituţii culturale din Megidia – Casa de Cultură "Ioan N. Roman" şi Cercul Militar – interpreţii aduşi de şeful Serviciului cultural al Primăriei Medgidia, Florin Constantin Oprică, au demonstrat că cele două instituţii nu se întâlnesc doar pe tărâmul muzei Thalia, la Festivalul Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel", ci şi pe domeniile muzelor Terpshichore şi Euterpe.

Timp de peste o oră, ne-a încântat ansamblul de dansuri populare "Pandelaşu", cu jocuri din Dobrogea şi Oltenia, urmate de conoscutul dans ardelenesc "Sucitoarele" – pe cât de spectaculos,  pe atât de greu de executat – pentru a urca apoi pe hartă până în Moldova şi a încheia după aceea în ritmuri alerte şi culori vii, cu dansuri ţigăneşti.

Pauzele dintre dansuri au fost "acoperite" de trei (foarte) tinere interprete: Daniela Paraschiţa, Crina Tănase şi Laura Coman, cu interpretări de muzică populară şi muzică uşoară din repertoriul românesc. Publicul a fost darnic cu aplauzele, mai ales la cântecele Laurei Coman: "Trăiesc" al Angelei Similea, şi la piesa din zona etno-pop pe care am identificat-o a fi "Dor", a interpretei basarebence Doina Sulac. O voce puternică, clară, care a atras atenţia întregii săli.

Ansamblul "Qarasu", pe scena SMFT

Dansurile moderne, prin trupa "Magic Crew" din cadrul clubului "Pescăruşii", au fost prezente pe scenă în două reprize, iar la final a venit ansamblul de dansuri turco-tătărăşti "Qarasu", o trupă a Uniunii Democrate Turco-Tătare din România, despre care am mai scris în paginile revistei noastre în reportajele de la ediţiile Festivalului Internaţional al Muzicii Militare de la Brăila. Cele trei perechi de dansatori ne-au încântat prin măiestria interpretării, prin graţia fetelor şi prin vigoarea dansului bărbătesc. Aplauzele îndelungate ale sălii, la sfârşitul reprezentaţiei, au spus totul, comentariile sunt de prisos.

Ansamblul a luat fiinţă în Medgidia, la 15 ianuarie 1990, şi a fost reconstituit în 1996. Coregraful ansamblului este, de la înfiinţare, doamna Elis Menagi. "Ansamblul are aproximativ 50 de membri, împărţiţi pe trei grupe: Kĭșkene Qarasu – grupa mică, Mini Qarasu – grupa mijlocie şi Qarasu – grupa mare, cei din urmă fiind prezenţi astăzi pe scenă. Toţi cei care vor să participe la ansamblu sunt bineveniţi – avem şi români printre copii – şi încerc să-i învăţ dansurile tătărăşti. La început sunt stângaci, însă în cele din urmă toţi pot urca pe scenă." Doamna Elis Menagi a învăţat, la rândul dumneaei, dansurile tătărăşti şi turceşti cu doi maeştri în domeniu:  Cemile Osmanova – pentru dansurile tătărăşti din regiunea Crimeei – şi Osman Pekir – pentru dansurile turceşti. "Între dansurile tătărăşti şi cele turceşti sunt diferenţe majore, aşa cum diferită este istoria celor două popoare. Noi dansăm dansuri tătărăşti din zona Peninsulei Crimeea şi din zona Dobrogei, iar dansurile turceşti sunt cele specifice Anatoliei şi regiunilor turce din zona Mării Negre sau Mării Egee." În website-ul ansamblului sunt menţionate o serie de localităţi din ţară şi de peste hotare unde dansatorii de la Medgidia au susţinut spectacole de la înfiinţare şi până în 2011, anul ultimelor postări. Pentru perioadele mai recente, doamna Elis Menagi ne-a menţionat Festivalul Internaţional de Folclor "Ceahlăul" de la Piatra Neamţ, şi spectacole susţinute la Târgu Secuiesc, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Constanţa, iar peste hotare – în Turcia, Italia, Crimeea şi Bulgaria.

O excelentă colaborare între Casa de Cultură şi Cercul Militar din Medgidia

După cum menţionam la începutul articolului, între Cercul Militar Medgidia şi Casa de Cultură "Ion N. Roman" din localitate este o strânsă colaborare, care depăşeşte cadrul artistic. Şeful Serviciului cultural al Primăriei Medgidia, Florin Constantin Oprică, spunea că tocmai de aceea au ţinut ca de Ziua Armatei României să vină la  noi, la Statul Major al Forţelor Terestre. "Tot timpul am fost aproape de ceea ce înseamnă viaţa culturală din Medgidia şi nu puteam lipsi de la Statul Major al Forţelor Terestre, pentru a prezenta un spectacol în acest spirit, al sărbătorii Armatei. Şi aici, ca şi la Medgidia, aţi demonstrat că ne sunteţi parteneri – noi, cei din latura civilă şi dumneavoastră, din armată – şi ar fi interesant să continuăm această colaborare care dă astfel de rezultate". Colaborarea cu Cercul Militar Medgidia se materializează, în primul rând, în domeniul teatrului, întrucât Festivalul Naţional de Teatru "Tanţa şi Costel" se desfăşoară cu sprijinul Primăriei Medgidia, iar Cercul Militar, la rândul său, pune la dispoziţie Sala de spectacole pentru evenimentele culturale organizate de cercurile/ cluburile care funcţionează la Casa de Cultură "Ioan N. Roman". "Colaborare există pe toate planurile – şi tehnice şi artistice – şi credem noi că sunt multe proiecte pe care le putem dezvolta împreună. Amintesc aici Festivalul de Muzică Uşoară şi Populară pe care-l pregătim împreună şi se desfăşoară pe scena Cercului Militar. Proiectele se dezvoltă frumos, se vede această deschidere din ambele părţi, şi am dori ca, peste ani, să fie mult mai multe. La Medgidia talentul există, trebuie doar şlefuit, şi asta o putem face doar împreună".

Casa de Cultură "Ioan N. Roman" se subordonează direct Primăriei Medgidia şi Consiliului Local. Sunt mulţi copii care activează în cadrul cercurilor artistice – Florin Oprică estimează la aproximativ 400 de membri – pe diferite domenii artistice: pictură, balet, pian, dansuri populare, dansuri moderne şi altele. "Această dezvoltare cred că se datorează voinţei şi sprijinului autorităţior locale de a sprijini activitatea culturală în municipiu. Ce ne lipseşte foarte mult, şi o spun direct, Sala de spectacol este o reală problemă la Medgidia – atât a Casei de Cultură, cât şi a Cercului Militar – este lipsa căldurii, şi atunci ne este foarte greu, aproape imposibil, să organizăm evenimente constant 12 luni pe an, aşa cum ne-am propus. Activităţile sunt organizate 12 luni pe an, însă într-un spaţiu mult mai restrâns, cum este cel al nostru, de doar 100 de locuri. Sperăm ca această problemă tehnică să se rezolve. Se spune că nu este rentabil, însă cultura nu poate fi socotită ca fiind rentabilă sau nu."

Închei articolul cu speranţa că ceea ce s-a întâmplat pe scena Statului Major al Forţelor Terestre a fost doar un prim spectacol dintr-un şir pe care-l dorim a fi cât mai lung.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii