La Timişoara se joacă teatru în ţinuta mozaic

Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 02.11.2016

Cercul Militar Timişoara, cu piesa "Jocul de-a vacanţa" de Miahai Sebastian

 

La Cercul Militar Timişoara s-a deschis cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului Formaţiilor de Teatru din Armată "Art Arm".

Chiar dacă anul acesta nu este cea mai spectaculoasă ediţie a festivalului, la Cercul Militar din Timişoara se înregistrează două noutăţi. În primul rând, festivalul s-a deschis şi celor care cochetează cu muza Thalia, dar nu fac parte din unităţi militare, iar în al doilea rând, anul acesta vor urca pe scenă şi actorii amatori de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa. Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie "Decebal" a fost prezentă în deschiderea festivalului şi, sub bagheta căpitanului Constantin Fănel,  a deschis seria spectacolelor cu un mic concert de fanfară.

Elevii de la Filologie au deschis festivalul

Aflaţi pentru prima dată pe scena Cercului Militar Timişoara şi, totodată, pe scena unui festival de gen (în afara celor şcolare), cu emoţii mari datorate atât publicului care a umplut sala, cât şi juriului care va da verdictele la sfârşitul festivalului, elevii de clasa a IX-a din Liceul Teoretic "Vlad Ţepeş" au deschis ediţia de anul acesta a festivalului cu două scenete: "Lecţie de viaţă" şi "Costică, dormi?". Chiar dacă tracul şi-a spus cuvântul, foarte tinerii actori au găsit calea spre public, iar replicile lor au adus zâmbete în sală.

Liceul Teoretic "Vlad Ţepeş" are profil umanist, cu două secţii: filologie şi ştiinţe sociale. Este un liceu tânăr, care anul acesta se mândreşte cu întâlnirea de 10 ani a primei sale promoţii de elevi. Doamna profesor Adriana Mureşan predă limba română şi i-a însoţit pe elevi la spectacolul pe care l-au susţinut la Cercul Militar şi a avut amabilitatea să ne spună câteva cuvinte despre elevii săi şi despre liceul pe care ei l-au reprezentat pe scenă: "Trupa de teatru «Agora» este de-o vârstă cu liceul, iar cei pe care i-aţi văzut astăzi pe scenă sunt «bobocii» trupei. Am fost luaţi puţin pe nepregătite, am făcut repetiţiile la «foc automat», în numai două zile, dar am fost bucuroşi să răspunem solicitării Cercului Militar şi să urcăm pe scenă. Noi avem un parteneriat cu dumnealor şi astfel participăm la mai multe activităţi culturale, ocazie cu care facem şi un schimb de experienţă". Elevii care s-au prezentat în faţa publicului sunt la profilul  filologie, iar pentru ei teatrul ar trebui să aibă o dimensiune aparte, spre deosebire de elevii care urmează profiluri reale. Bănuiala mi-a fost confirmată, de altfel, de către doamna profesor Mureşan: "Este, să spunem aşa, o activitate în care socializează şi în care sunt ei. Este o activitate pe care o fac cu plăcere, departe de catalog sau de partea formală a lecţiei. Cred că şi dacă nu am fi fost un liceu umanist, ei s-ar fi îndreptat către teatru cu aceeaşi dăruire pentru această artă, deoarece se pot desfăşura aşa cum simt şi aşa cum cred ei, chiar dacă piesele puse în scenă au fost comedii sau drame". Cu toate că "bobocii" de la liceul "Vlad Ţapeş" sunt pentru prima dată pe scenă, trupa de teatru "Agora" a fost prezentă, în timp, şi la alte manifestări şcolare de gen, precum Festivalul de teatru "Atu", organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Festivalul "Copil în Europa", precum şi la Festivalul de teatru "Thalia" organizat anual de Liceul "Waldorf".

Graiul şi portul bănăţean, prezent pe scena festivalului

Antractul a fost acoperit de două monologuri, interpretate de două tinere colaboratoare ale Cercului Militar Timişoara. Mi-a reţinut atenţia monologul în grai bănăţean pe care Iasmina Georgiana Florea l-a adus în faţa publicului, alegerea mea fiind influenţată atât de cularea graiului, cât şi a straiului popular: "Am ales să fac cursul de actorie pentru că-mi place foarte mult. Încă de mică am luat parte la toate spectacolele organizate în şcoala gimnazială sau la liceu. Astăzi am ales acest monolog la sugestia domnului profesor Bilavu şi cred că a ieşit destul de bine". Alte roluri jucate au fost Chiriţa şi Cătălina din "Luceafărul" de Mihai Eminescu, iar monologul de astăzi nu este o premieră, deoarece a mai interpretat astfel de personaje în diferite scenete. Iasmina este studentă în anul II la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, contabilitate şi informatică de gestiune, şi în afară de teatru participă cu aceeaşi plăcere şi la cursul de dansuri populare. "Îmi place foarte mult ceea ce fac şi încerc să îmbin facultatea cu cele două pasiuni ale mele. Vorbind despre teatru, cred că rolul care mi s-a potrivit cel mai bine şi pentru care am primit felicitări a fost Chiriţa, din «Chiriţa în provincie» de Vasile Alexandri. Cred că mă pot adapta oricăror roluri: pot fi şi o fată romantică, sensibilă, cuminte şi blândă, dar la fel de bine pot fi şi o scorpie". Privind-o îmbrăcată "civil", cu straiul bănăţean frumos împachetat şi gata să fie luat acasă, mă gândesc că ar putea juca chiar şi rolul Katherinei din "Îmblânzirea scorpiei" de Shakespeare. Cred c-ar fi o provocare pentru ea.

"Jocul de-a vacanţa", în variantă ultrascurtă

Pe profesorul Radu Bilavu, care ţine cursul de actorie la Cercul Militar Timişoara, m-am obişnuit să-l văd la masa juriului. De data aceasta însă am avut surpriza să-l văd pe scenă în rolul domnului Bogoiu din "Jocul de-a vacanţa" de Mihail Sebastian. Pentru a se încadra în constrângerile de timp impuse de regulamentul festivalului, profesorul Bilavu a trebuit să facă o sinteză a piesei, alegând cele mai importante momente. De aceea, ceea ce s-a petrecut pe scenă a fost dedicat, din punctul meu de vedere, mai degrabă celor care cunosc piesa lui Mihail Sebastian, iar demersul domnului Bilavu cred că s-a îndreptat mai  mult către a prezenta publicului calităţile actoriceşti ale elevilor săi.

Însă profesorul Bilavu, care este licenţiat în psihologie, nu urmăreşte ca la cursurile sale să formeze actori. Scopul său este de a-i face pe cursanţi se se cunoască pe ei înşişi, să le dezvolte capacitatea de a vorbi în public şi de a stâpâni limbajul nonverbal. "Caut să-i ajut să-şi depăşească tracul, pentru că teama de a vorbi în public este foarte mare la majoritatea persoanelor. Este un talent să poţi vorbi în public, însă, totodată, este şi o tehnică ce se poate învăţa. În plus, la cursurile de teatru participanţii îşi dezvoltă creativitatea, memoria, inteligenţa emoţională, comunicarea nonverbală."

"Jocul de-a vacanţa" a fost ales pentru că au dorit să se adreseze unui public mai larg, deoarece chiar dacă a trecut aproape un secol de când a fost scrisă, a rămas încă actuală: "Oamenii au rămas ancoraţi în goana după bani, după carieră şi au uitat să trăiască. Şi atunci, la fel ca şi acum" - explică domnul Bilavu. "Misterul" apariţiei sale pe scenă se datorează imposibilităţii unui cursant de a veni la spectacol şi a lipsei unei "rezerve" pentru protagonist. Partenerii de scenă ai domnului Bilavu au fost: Simon Florentina Simion, în rolul Corinei, Cristina Franţescu, în rolul madamei Vintilă, şi Ovidiu Andoniu, în rolul lui Ştefan Valeriu.

"Mi-am dorit să fac teatru de mică, însă nu am avut ocazia – a declarat Simona Simion. Profesoara mea de limba română m-a îndreptat către cursul domnului Bilavu acum şase luni şi aşa am început actoria". Spectacolul din seara aceasta este, pentru Simona, prima ocazie de a juca în faţa publicului, iar emoţiile, chiar dacă au fost bine stăpânite, au fost destul de mari. "Este foarte greu să joci un personaj precum Corina şi mi-ar plăcea ca următorul personaj să fie dintr-o dramă. Ar fi ceva interesant, cred". Simona este studentă la Facultatea de Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara, o disciplină de care a fost atrasă încă din clasa a IX-a.

Celălalt personaj feminin, madame Vintilă, a fost interpretat de Cristina Franţescu. Şi ea este studentă, însă ea a ales Medicina. Este în anul VI şi, cunoscând cât de mult trebuie să înveţe un medicinist, mai ales în anul terminal, am ridicat o sprâncenă a mirare, ceea ce a făcut-o să râdă: "Este o altă pasiune de-a mea şi, chiar dacă este mult de învăţat, atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat, se poate". Personajul interpretat are o fire vulcanică, spune Cristina. "Este o parte care se reflectă şi în personalitatea mea, aşa  că mi-a fost uşor să joc personajul. Pasiunea pentru teatru există demult, iar din vară mi s-a oferit ocazia să fac parte din această trupă şi astfel să urc astăzi pentru prima dată pe scenă".

Emoţia premierei l-a pătruns şi pe Ovidiu Andoiu, adică Ştefan Valeriu din "Jocul de-a vacanţa". Spre deosebire de partenerele sale de scenă, el vine dintr-o zonă pe care n-o bănuiam: este programator. Cum se împacă biţii cu scena? "N-aş putea spune că mă regăsesc prea mult în personajul Ştefan, dar cred că aici este arta: să joci ceva ce nu eşti tu. În fond, teatru jucăm oricum în viaţa de zi cu zi, numai că aici facem acest lucru în mod organizat. Să ştiţi că există o mare asemănare între teatru şi programare, pentru că ambele sunt lumi virtuale, în care poţi crea orice dacă ai imaginaţie". Spre deosebire de colegele sale, pe Ovidiu nu neapărat dragostea de teatru l-a adus la cursul domnului Bilavu. Aceasta a venit pe parcurs. "Nu am crezut că voi ieşi vreodată pe scenă. Am ales calea aceasta pentru a mă dezvolta personal şi pentru a scăpa de trac. Întotdeauna am avut o admiraţie deosebită faţă de cei care pot vorbi liber în public, mai ales faţă de actori, şi eram convins că eu nu pot face aşa ceva. Însă, bag seama, lucrurile s-au mai schimbat".

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Cu toate că numărul participanţilor la festival nu a fost mare, ceea ce s-a întâmplat pe scenă a plăcut publicului şi, pentru statutul de actori...

Comentarii