A XVIII-a ediţie a premiilor revistei "Gândirea militară românească"

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 11.11.2016

Festivitatea de decernare a premiilor "Gândirea militară românească"

 

Aşa cum se întâmplă din anul 2009, în preajma aniversării Zilei Statului Major General, la sediul instituţiei are loc ceremonia decernării Premiilor revistei "Gândirea militară românească".

Cea de-a XVIII-a ediţie a decernării premiilor revistei "Gândirea militară românească" s-a desfăşurat în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea, a şefilor de structuri din Statul Major General şi ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi a invitaţilor, unii dintre ei vechi colaboratori ai cunoscutei publicaţii de teorie militară.

Spre deosebire de anii trecuţi, festivitatea din acest an se înscrie şi în seria activităţilor organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la sfârşitul căruia s-a creat România Mare. Pentru ediţia din acest an, au fost selecţionate 37 de lucrări ştiinţifice din domeniul ştiinţei şi teoriei militare, care au văzut lumina tiparului în anul 2015. În calitatea sa de preşedinte al comisiei de selecţie, evaluare, nominalizare şi atribuire a premiilor, a precizat: "Comisia a avut de evaluat lucrări bine structurate, în marea lor majoritate originale şi de o certă valoare ştiinţifică. O mare parte dintre lucrările selecţionate abordează domeniul istoriei militare, dar am avut satisfacţia să evidenţiem şi câteva lucrări cu aplicabilitate în procesul de transformare şi operaţionalizare a instituţiei militare şi de integrare deplină a României în structurile euroatlantice".

Anual, revista "Gândirea militară românească" acordă cinci premii: "Mareşal Alexandru Averescu", "General de divizie Ştefan Fălcoianu", "General de brigadă Constantin Hârjeu", "General de corp de armată Ioan Sichitiu", "Locotenent-colonel Mircea Tomescu". Începând cu ediţia trecută a premiilor revistei "Gândirea militară românească", consiliul editorial a hotărât să recompenseze şi cele mai valoroase studii publicate în paginile revistei în anul precedent. Aşadar, şi anul acesta s-au acordat patru premii speciale ale revistei "Gândirea militară românească",  precum şi o diplomă de excelenţă pentru personalităţile sau instituţiile care s-au distins printr-o activitate deosebită la îmbogăţirea patrimoniului ştiinţei militare, pentru întreaga activitate sau pentru o carieră militară remarcabilă.

Redactorul-şef al revistei "Gândirea militară românească", colonelul Mircea Tănase, preciza că nu toţi autorii nominalizaţi pentru premiile revistei aparţin instituţiei militare şi sunt unele domenii care nu sunt legate de zona militară, dar au tangenţă cu această zonă şi pot constitui subiecte de interes pentru toţi cititorii, mai ales pentru cei care sunt pasionaţi de istoria militară. De altfel, am remarcat pe timpul festivităţii de acordare a premiilor că multe dintre lucrări au ieşit de sub tipar la Editura Militară, ceea ce confirmă încă o dată (dacă mai era necesar) nivelul ridicat al acesteia; de asemenea, am remarcat că a crescut şi numărul lucrărilor din zona istoriei militare care au fost nominalizate la premiile revistei.

"Este o muncă deosebit de laborioasă, dar foarte obiectivă, de evaluare şi de stabilire a câştigătorilor – aprecia colonelul Mircea Tănase, care face parte şi din comisia de selecţie, evaluare, nominalizare şi atribuire a premiilor. Prin conţinut, prin efortul de cercetare, prin originalitate, prin noutatea adusă în spaţiul editorial am avut foarte multe lucrări valoroase, iar comisia şi-a făcut datoria şi a aplicat criteriile care au făcut, în final, această diferenţiere. Noi ne bucurăm că aceste diferenţieri sunt foarte mici şi, în acelaşi timp, ne pare rău că regulamentul nu ne permite să acordăm mai multe premii. Sunt convins că orice autor de prestigiu îşi doreşte să aibă în palmares un asemenea premiu, chiar dacă este pur simbolic, deoarece vine ca o confirmare a unei munci anevoioase care înseamnă mult timp consumat pentru cercetare, renunţarea la alte activităţi şi, de cele mai multe ori, căutarea unei susţineri financiare deoarece cărţile se scriu din ce în ce mai greu".

Doamna Maria Georgescu, laureata premiului "General de corp de armată Ioan Sichitiu", autoarea cărţii "Cavalerişti români la Saumur", îi caracteriza pe aceşti oameni ca fiind ofiţeri de elită ai armatei române, care, începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial s-au format la Şcoala Specială de Război de la Saumur, "una dintre cele mai prestigioase instituţii nu numai franceze, dar şi europene". "Au fost buni instructori militari şi au format şcoala de cavalerie românească după standardele doctrinei militare franceze – şi nu numai – dar au reuşit să adopte şi să dapteze la condiţiile româneşti acele standarde europene" - a precizat doamna Georgescu în alocuţiunea rostită la primirea premiului.

Cartea domnului Cătălin Hentea, "Propaganda şi rudele sale. Mic dicţionar enciclopedic", se pare că a ridicat câteva valuri în mica noatră lume militară deoarece, potrivit celor spuse în alocuţiune: "Această carte  care acum a fost premiată [...], prezentarea ei, nu mai departe de această primăvară a fost considerată inoportună de către conducerea Universităţii Naţionale de Apărare, împreună cu o altă carte a mea, apărută tot în 2015, «Când se vor sătura românii de propagandă? Eseuri în contexte politice». Acestea fiind spuse, consider premiul un semn bun din partea armatei române şi, în acelaşi timp, îl consider un semn de încredere pe care Statul Major General mi-l acordă, pentru care-i mulţumesc şi sunt profund emoţionat".

Laureaţii şi nominalizările premiilor revistei "Gândirea militară românească"

Premiul "Mareşal Alexandru Averescu":
"Strategie pentru viitorul României", de general-maior dr. Victor Strâmbeanu.

Nominalizări:
"Afganistan – istorie, guvernare şi actualitate", de general-maior dr. Dumitru Scarlat;
"Aserţiuni euro-atlantice", de general-maior (rz.) dr. Visarion Neagoe.
înapoi ››

Premiul "General de divizie Ştefan Fălcoianu":
"Forţele Navale Române, 155 de ani de istorie", de Mariana Păvăloiu şi Marian Sârbu.

Nominalizări:
"Luptele Wehrmachtului în România", de Klaus Schönherr;
"Bucureştiul sub bombardamente 1941-1944", de Alexandru Armă.
înapoi ››

Premiul "General de brigadă Constantin Hârjeu":
"Organismul militar al Republicii Moldova. Construcţia militară şi securitatea statului", de colonel (rz.) dr. Constantin Manolache.

Nominalizări:
"Crearea unei armate populare. O perspectivă franceză asupra evoluţiei forţelor armate române de la 23 august 1944 până în 1975", de Christophe Midan;
"Românii în Marele Război. Anul 1915 – documente, impresii, mărturii", coordonator general-maior (rz.) dr. Mihail Ionescu.
înapoi ››

Premiul "General de corp de armată Ioan Sichitiu":
"Cavalerişti români la Saumour", de Maria Georgescu.

Nominalizări:
"Şcoala aripilor româneşti de la Tecuci. O instituţie de învăţământ aeronautic în umbra secolului XX", de comandor dr. Jenel Tănase, comandor (rz.) Dorel Chiş, locotenent-comandor Daniel Stan;
"Comandor aviator Lazăr Munteanu, cavaler al Ordinului «Mihai Viteazul». Biografie de război", de general de flotilă aeriană (rtr.) Radu Theodoru şi comandor Marian Moşneag.
înapoi ››

Premiul "Locotenent-colonel Mircea Tomescu":
"Propaganda şi rudele sale. Mic dicţionar enciclopedic", de Cătălin Hentea.

Nominalizări:
"O viaţă sub cupola de mătase. General paraşutist Grigore Baştan", de Eugen Dorin Spătaru;
"Cazacii din Dobrogea. O istorie uitată", de Mihai Tiuliumeanu.
înapoi ››

Premiul special al revistei "Gândirea militară românească":
"Cartografierea spaţiului cibernetic", de ing. Alexandra Dinulescu şi ing. Gheorghe Ursulean, în "Gândirea militară românească" nr. 2/ 2015;

"Răspunsul Alianţei Atlanticului de Nord la noile riscuri şi ameninţări din vecinătatea estică a spaţiului euroatlantic", de ing.Gheorghe Savu,  în "Gândirea militară românească" nr. 3/ 2015;

"Perspective asupra evoluţiei şi influenţei concepţiei de război hibrid", de  general de brigadă (rz.) dr. Viorel Buţa şi colonel Valentin Vasile, în "Gândirea militară românească" nr. 3, 4/ 2015;

"About Military Transformation – a Pledge for the HQ SACT", de general de brigadă Daniel Petrescu, în "Romanian Military Thinking" nr. 4/ 2015.
înapoi ››

Diplomă de excelenţă:
"Relaţiile politice şi militare româno-germane. Septembrie 1940 –august 1944", de Ottmar Traşcă.
înapoi ››

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Marţi, 6 ianuarie, a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale ceremonia oficială de învestire în funcţia de şef al Statului Major General a...
Sosire la Monumentul Eroilor Căzuţi la Datorie în Teatrele de Operaţii şi pe Teritoriul României
Publicat pe 09.07.2015
Joi, 9 iulie, în cadrul campaniei "Pentru eroul meu" a grupului "Invictus" a avut loc un triatlon lansat de către M.Ap.N şi desfăşurat cu ocazia...

Comentarii