Asociaţia Naţională Cultul Eroilor "Regina Maria", 25 de ani de la reînfiinţare

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 18.11.2016

Adunarea festivă dedicată aniversării a 25 de ani de la reînfiinţarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria"

 

Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional a găzduit miercuri, 16 noiembrie, adunarea festivă dedicată aniversării a 25 de ani de la reînfiinţarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria".

Evenimentul a fost onorat de reprezentanţi ai preşedintelui României şi conducerii Guvernului României, ai Ministerului Apărării Naţionale, Casei Regale a României, preşedinţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor partenere şi ai filialelor judeţene ale Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" (ANCE), veterani de război, istorici. Cu toate că Biserica Ortodoxă Română are o legătură strânsă cu înfiinţarea ANCE, care a avut loc la 12 septembrie 1919, nu şi-a trimis niciun reprezentant la adunarea festivă de la Palatul Cercului Militar.

Mesaje şi distincţii cu prilejul aniversării

Evenimentul a fost un prilej de a face un bilanţ sui-generis al activităţilor desfăşurate de către Asociaţie de la înfiinţare şi până în prezent şi, totodată, de a prezenta publicului aflat în Sala de Marmură principalele repere istorice de la constituire, desfiinţare, reînfiinţare şi până în prezent.

Aniversarea celor 25 de ani de la reînfiinţarea ANCE a fost prilejul cu care au fost trimise mesaje de către preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloş, A.S.R. Principesa Margareta, ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc, şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, precum şi de către Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război şi Asociaţiile Cadrelor Militare în Retragere şi în Rezervă din Ministerul Apărării Naţionale şi din Ministerul Afacerilor Interne. O parte dintre ele au fost citite în sală, celelalte urmează să apară în publicaţia Asociaţiei - "România Eroică".

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a conferit Asociaţiei Emblema de Onoare a Armatei României, iar din partea şefului Statului Major General, general Nicolae Ciucă, a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major General. De asemenea, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Afacerilor Externe a acordat Diploma de onoare unor membri ai ANCE şi o sumă de bani redacţiei publicaţiei "România Eroică".

La rândul său, preşedintele ANCE, general-maior (rz.) Visarion Neagoe, a conferit Medalia Aniversară "25 de ani de la reînfiinţarea Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor «Regina Maria»" unor personalităţi din conducerea statului şi a Ministerului Apărării Naţionale, ori din societatea civilă, precum şi membrilor Asociaţiei care s-au remarcat prin activitatea desfăşurată.

De 15 ani se fac demersuri pentru construirea unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia

O simplă răsfoire a "Buletinului informativ" editat de ANCE îi poate face cititorului o imagine asupra activităţilor pe care Asociaţia le desfăşoară în perioada unui semestru. Acestea sunt concretizate în evenimente organizate cu ocazia diferitelor aniversări, dar şi participarea la evenimente organizate în garnizoanele unde filialele îşi au sediile, implicarea în construcţia sau întreţinerea unor monumente, iniţierea şi întreţinerea legăturilor cu organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale, precum şi o prezenţă constantă în şcoli şi licee, prin intermediul Cercurilor "Cultul eroilor".

Preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria", general-maior (rz.) Visarion Neagoe, ne-a făcut o scurtă prezentare a activităţilor desfăşurate în 2016: "Avem filiale în toate judeţele, iar în oraşe, comune şi chiar sate avem subfiliale. În total, Asociaţia noastră numără peste 80.000 de membri şi simpatizanţi. Desfăşurăm multe activităţi în baza protocoalelor pe care le-am încheiat cu diferite instituţii ale statului – asociaţii şi fundaţii care au preocupări asemănătoare cu ale noastre –, dar am organizat şi activităţi care au menirea de a reaprinde sentimentul patriotic şi de cult al eroilor în rândul cetăţenilor români, mai ales în rândul tinerei generaţii".

În această privinţă, generalul-maior (rz.) Visarion Neagoe precizează că a fost încheiat un protocol cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în baza căruia se pot înfiinţa şi  funcţiona Cercurile "Cultul Eroilor" în învăţământul preuniversitar; la ora actuală existând astfel de cercuri în peste 3.000 de unităţi şcolare. Este un protocol de succes, pentru că activităţile organizate cu aceste cercuri nu se desfăşoară numai la clasă, ca lecţii de istorie. Elevii participă la îngrijirea şi protejarea unor monumente şi cimitire ale eroilor, ori morminte ale soldaţilor români căzuţi în cele două războaie mondiale. Elevii sunt, de asemenea, implicaţi în desfăşurarea unor ceremonii organizate cu prilejul diferitelor sărbători naţionale cu semnificaţie istorică, încercându-se, în acest fel, menţinerea sentimentului patriotic în sufletul tinerei generaţii.

"Între proiectele noastre pentru anul viitor se numără implicarea Asociaţiei în desfăşurarea activităţilor organizate pentru sărbătorirea centenarului Marii Uniri şi, în acest context, vreau să subliniez preocuparea noastră şi demersurile insistente făcute încă de acum 15 ani pentru realizarea unui monument al Unirii la Alba Iulia, capitala Marii Uniri. Dorim ca, alături de Catedrala Mântuirii Neamului – simbol al marelui eveniment –, să se alăture şi partea laică, reprezentativă, europeană, modernă, care să reflecte măreţia celui mai important eveniment istoric al neamului nostru: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918".

Potrivit obiectivelor din statut, Asociaţia se implică în îngrijirea unor monumente de pe teritoriul naţional, desfăşoară activităţi internaţionale cu asociaţiile similare din ţările vecine, se implică în proiecte de realizare a unor noi monumente sau de restaurare a celor care au avut de suferit odată cu trecerea timpului.

Activităţi la nivel de filială, în judeţul Prahova

O "mostră" din ceea ce se întâmplă la nivel de filiale ne-a oferit, cu amabilitate, colonelul (rtr.) Constantin Chiper, preşedintele filialei prahovene a ANCE: "Încă din ianuarie am fost prezenţi la activităţile organizate de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, data naşterii lui Mihai Eminescu. De asemenea, am participat activ la Ziua Unirii Moldovei cu Muntenia, 24 ianuarie, iar pe plan internaţional, am acordat atenţie zilei de 27 martie, unirea Basarabiei cu România. Ziua de 9 Mai a fost, de asemenea, prinsă în calendarul nostru de activităţi şi, mai ales, Ziua Eroilor, care este evenimentul nostru de suflet. La noi, în Prahova, s-au desfăşurat cursurile de vară ale Universităţii «Nicolae Iorga», unde au participat peste 50 de membri ai Asociaţiei naţionale, împreună cu români din Basarabia, din Bucovina de Nord şi din Serbia".

Încă de la începutul lunii septembrie, spune colonelul (rtr.) Chiper, membri ai filialei prahovene au luat parte la o consfătuire cu profesori de istorie, în privinţa participării elevilor la unele activităţi organizate în preajma datelor comemorative ale evenimentelor importante din istoria noastră. De asemenea, Sala Marii Uniri a Bibliotecii Judeţene "Nicolae Iorga" din Ploieşti a fost gazda simpozionului organizat de filiala Prahova a ANCE, cu ocazia împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială.

"Ne bucură foarte mult participarea elevilor din Cercurile «Cultul eroilor» la activităţile pe care le desfăşurăm pentru cinstirea memoriei înaintaşilor noştri – ne-a declarat colonelul (rtr.) Constantin Chiper. Şi aş putea să spun că marea majoritate a colegiilor, liceelor şi şcolilor gimnaziale prahovene desfăşoară constant activităţi pentru educarea patriotică a elevilor şi cinstirea memoriei înaintaşilor noştri".

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 06.06.2019
„Neamul este etern prin c ultul e roilor” . ( Nicolae Iorga ) După încheierea R ăzboiului pentru Î ntregire statală şi eliberare naţională (1916-1919...

Comentarii