O nouă ediţie a Festivalului-Concurs „Iarna Buzoiană”

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 20.12.2016

Festivalul-Concurs „Iarna Buzoiană” - plenul premianţilor

 

Sâmbătă, 17 decembrie, a avut loc la Buzău a V-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Tradiţii de Sărbători "Iarna Buzoiană", festival cu caracter intercultural şi multidisciplinar.

Festivalul, organizat de către Ministerul Tineretului şi Sportului, prin Asociaţia Judeţeană "Sportul pentru toţi" Buzău şi în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, prin Cercul Militar Buzău, are obiective precum păstrarea şi conservarea costumului tradiţional şi a obiceiurilor strămoşeşti, atât cele româneşti cât şi ale naţionalităţilor conlocuitoare, promovarea amatorilor de folclor de toate vârstele, promovarea iniţiativelor de formare continuă prin derularea de activităţi extraşcolare pentru elevi şi de timp liber pentru tineri şi adulţi.

Corespunzător diversităţii obiectivelor sale, Festivalul "Iarna Buzoiană" cuprinde mai multe secţiuni (Obiceiuri de iarnă, Colinde, Dansuri populare şi Dansuri moderne), care au adus la Buzău, şi în acest an, grupuri şi formaţii vocale, de urători/colindători, ansambluri corale sau de dansatori ale diverselor case de cultură, cercuri militare, cluburi sportive şi de specialitate, instituţii de învăţământ, ori asociaţii şi fundaţii din mai multe judeţe.

La această a V-a ediţie au fost prezenţi şi reprezentanţi sau colaboratori ai câtorva cercuri militare (Ploieşti, Buzău, Brăila), dar şi elevii Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" de la Boboc, precum şi studenţi ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa.

Din cadrul juriului au făcut parte: Mihaela Bălăceanu, membru al Consiliului Internaţional de Dans – UNESCO; Claudia Radu, şeful Cercului Militar din Buzău; căpitan Dănuţ Vulpe, şeful Muzicii Militare a Diviziei 2 Infanterie "Getica", totodată şi preşedintele juriului.

Deschis participării concurenţilor de toate vârstele, de toate naţionalităţile din ţară şi având o plajă atât de largă de secţiuni, festivalul a transformat, pentru o zi, Sala de spectacole a Consiliului Judeţean Buzău într-un loc cosmopolit, plin de energie şi culoare, în care uniformele militare erau firesc alăturate culorilor ţipătoare şi ţinutelor fistichii ale membrilor diverselor trupe sau formaţii, iar costumele tradiţionale stăteau alături de cele mai liber-imaginative creaţii vestimentare.

Rând pe rând, de la preşcolari la seniori şi iar la preşcolari, într-un adevărat maraton de manifestări artistice care mai de care mai elaborate şi mai reuşite, dar în mod evident muncite şi atent pregătite, participanţii au avut prilejul de a-şi arăta talentul în cadrul celor aproape 40 de momente din program în faţa unei săli forfotind de spectatori oarecum neutri şi răbdători, de concurenţi euforici ori de părinţi şi bunici emoţionaţi.

Un moment inedit l-a constituit pauza de jurizare, pe timpul căreia pe scenă au dansat, laolaltă, tineri de toate vârstele şi din toate trupele ori formaţiile, în costume populare, în uniforme, ori în ţinute tematice, plini de voie bună şi deloc impresionaţi de importanţa momentului care se desfăşura, nu departe, în spatele uşilor închise în urma membrilor celor desemnaţi să evalueze şi să clasifice o aşa eterogenă manifestare precum concursul abia încheiat.

Elevii de anii I şi II ai Şcolii Militare de Maiştri şi Subofiţeri de la Boboc au marcat a patra prezenţă la acest festival. Sub coordonarea profesorului Cosmin Nedelcu, ei au prezentat publicului un program de colinde şi tradiţii populare cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă, fiind, în final, câştigătorii trofeului la secţiunea Obiceiuri de iarnă şi ai locului IV la secţiunea Colinde.

Cu un moment aparte au venit, însoţiţi de locotenentul Sandu Gabriel, şi studenţii Academiei Navale, respectiv cei din grupul de folk ai acestei instituţii militare de învăţământ. Pentru prima dată la acest festival, dar având experienţa participării la Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor desfăşurat nu cu mult timp în urmă la Curtea de Argeş, studenţii constănţeni au impresionat prin naturaleţea şi talentul lor, primind locul II atât la secţiunea Colinde, cât şi la cea de Obiceiuri şi tradiţii de iarnă.

Despre elevii Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza nu se pot spune decât cuvinte frumoase, ei încântând publicul nu doar cu talentul lor, dar şi cu tinereţea, frumuseţea uniformelor şi, atunci când a fost cazul, disciplina şi buna lor organizare. Pregătiţi şi coordonaţi de către profesorul de muzică, plutonierul-adjutant în rezervă Nicolae Catrinescu şi aflaţi sub îndrumarea plutonierului-adjutant principal Lucian Cazan, elevii militari au fost nu doar pe placul spectatorilor, dar şi al juriului, câştigând locul I şi trofeul la secţiunea Colinde, dar şi locul II la secţiunea Dans – Axa Modernistă.

De amintit sunt şi alte rezultate, precum locul II la secţiunea Dansuri populare pentru Cercul Militar Brăila, cât şi trofeul obţinut de formaţia "Balada" a Colegiului Tehnic din Buzău la secţiunea Dansuri populare, ori trofeul pentru secţiunea Dans – Axa Modernistă pentru DAOR (formaţiile reunite "Onix" şi "Jo-Jo") din partea Asociaţiei Judeţene "Sportul pentru toţi" Buzău.

De departe cel mai bine reprezentat judeţ în cadrul festivalului, cu un număr impresionant de participanţi înscrişi la mai toate secţiunile, Prahova a devenit şi gazda trofeului festivalului acestei ediţii, prin reprezentanţii Cercului Militar din Ploieşti. Câştigători la mai multe secţiuni (două locuri I, un loc II şi un loc III la secţiunea Dans – Axa Modernistă), Cercul Militar din Ploieşti are, iată, o activitate culturală bogată, ca şi palmaresul său.

Finalul premierii a făcut ca scena Sălii de spectacole a Consiliului Judeţean Buzău să devină neîncăpătoare, câştigătorii nenumăratelor premii, acordate pe secţiuni şi categorii de vârstă, umplând, într-o feerie de forme şi culori, întreg "orizontul" spectatorilor, cei mai mulţi dintre ei părinţi şi bunici mândri de talentul dovedit şi recunoscut oficial, cu acest prilej, al tinerilor lor.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORICUL "CULTULUI EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 229
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 399
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 326

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 725

Două inimi, sub o țară
Publicat pe: 29-01-2020
Afişări: 384
Existența - prin ochii cărților
EXISTENȚA - PRIN OCHII CĂRȚILOR
Publicat pe: 28-11-2019
Afişări: 1,339

25 0ctombrie - Ziua Armatei Române
Publicat pe: 24-10-2019
Afişări: 618
Ultima patrula
Ultima patrulă
Publicat pe: 25-06-2019
Afişări: 1,174

Citeşte şi:

Publicat pe 24.12.2015
Ajuns la a V-a edi ţ ie, Festivalul naţional de tradiţii interculturale şi cultural-sportive "Iarna buzoiană" a deschis ş i anul acesta seria...
Ziua Unirii la Buzău
Publicat pe 24.01.2017
În data de 24 ianuarie 2017, Consiliul Judeţean Buzău, împreună cu Muzeul Judeţean Buzău, Teatrul „George Ciprian” Buzău şi Centrul Judeţean de...

Comentarii