Eveniment editorial la Cluj-Napoca: lansarea cărţii "Istoria Transilvaniei"

Colonel Ovidiu PURDEA-SOMEŞ
Publicat pe 31.01.2017

Eveniment editorial la Cluj-Napoca: lansarea cărţii "Istoria Transilvaniei"

Duminică, 29 ianuarie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a găzduit lansarea celei de-a II-a ediţii a cărţii „Istoria Transilvaniei”, ediţie revizuită, adăugită şi ilustrată, scrisă de istoricii clujeni Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan.

Am fost unul dintre martorii privilegiaţi ai acestui eveniment, înscris în suita de manifestări culturale dedicate împlinirii unui veac de la unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918.

Cartea, apărută sub egida Academiei Române – Centrul de Studii Transilvane, în condiţii grafice de excepţie, te îndeamnă la lectură încă de la primele pagini. Ca toate celelalte istorii, însă, după cum înşişi autorii mărturisesc: „nici aceasta nu răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului şi prezentului regiunii, dar încearcă să explice, din perspectiva întregii evoluţii, care au fost, de-a lungul timpului, locuitorii acestor meleaguri, ce structuri instituţionale au întemeiat ei, cum a fost traiul laolaltă al grupurilor etnice şi ce realizări au avut fiecare separat şi împreună”.

Cu o bibliografie impresionantă (izvoare, instrumente de lucru, sinteze istorice) şi cu rigoarea specifică unei lucrări de referinţă în domeniu, cartea te captivează aidoma unui roman istoric. În cele 394 de pagini, pământurile transilvane, de la geto-daci şi până la Marea Unire, îşi scriu faptele şi viaţa prin condeiul celor doi istorici. Ca militar, pasionat de istorie, am rămas plăcut surprins de scrierea simplă, comunicativă, cuceritoare a cărţii. Închizând coperţile, după o lectură pe nerăsuflate, am rămas cu imaginea, atât de sincer surprinsă de autori, a mărturiilor militarilor transilvăneni din armata austro-ungară despre viaţa din tranşee, a scrisorilor trimise acasă, şi a bătrânului ţăran ardelean, care, mânându-şi caii zice cu un glas de profet: „Am trimis trei feciori împăratului şi aş fi bucuros de mi s-ar întoarce măcar unul acasă”.

Scrisorile soldaţilor de pe front, dar şi scrisorile rudelor de acasă lasă să se întrevadă dimensiunile complexe ale relaţiilor familiale din timpul războiului, în cuprinsul corespondenţei fiind condensate relaţiile şi sentimentele celor din familie, precum şi aspecte de viaţă cotidiană, de pe front sau de acasă.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

La 8 decembrie 2017, România a lansat, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO, campania de comunicare publică ,,# WeAreNATO ” , menită să...

Comentarii