Reverberaţii artistice, în cadenţă. Activităţile atelierelor, experienţe frumoase şi ,,minunate mereu”

Reverberaţii artistice, în cadenţă.

 

Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia a găzduit, în perioada 30.03-02.04, cea de a XIII-a ediţie a "Atelierelor de creaţie literar-artistică ale elevilor şi studenţilor militari".

La această întâlnire pe tărâmul artelor, înscrisă în rândul activităţilor culturale din Planul Statului Major al Forţelor Terestre, au participat, alături de elevii colegiului militar gazdă, elevi din  Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza, Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Naţional Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova. De asemenea, au dat curs invitaţiei organizatorilor studenţi de la Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" Braşov şi Academia Tehnică Militară Bucureşti. Şi la această ediţie, participanţii au avut ocazia de a se cunoaşte, de a schimba idei, de a împărtăşi impresii, de a lega prietenii, de a învăţa unii de la alţii, după cum afirma comandantul colegiului militar gazdă, colonel Marcel Domşa, la deschiderea ediţiei. Ne-am bucurat de prezenţa şi îndrumarea unor  profesionişti ai domeniului, reprezentanţi ai instituţiilor partenere: Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba Iulia, prin doamna Felicia Colda, poet şi om al cuvântului, Cercul Militar Alba, prin doamna Petruţa Pop, şi domnii Ghiţă Groza şi Daniel Iancu. Crâmpeie de folclor au împărtăşit elevilor şi studenţilor militari doi mari culegători şi păstrători ai culturii şi tradiţiilor româneşti: Oana Bozga-Pintea şi Ionuţ Fulea. Ritmuri contemporane sau de altădată au fost împărtăşite participanţilor de către domnul Vasile Barboş, din Cluj-Napoca.

Prima ediţie a acestei manifestări a fost găzduită de colegiul naţional militar albaiulian în anul 2004  şi s-a dovedit extrem de benefică pentru elevii şi studenţii talentaţi, aşa cum a ţinut să sublinieze doamna profesor dr. Georgiana Mîndrilă, inspector în cadrul  Statului Major al Forţelor Terestre. 

Pe holul Sălii trofeelor din colegiul gazdă au fost expuse tablourile elevului sergent Mircea Costea şi ale elevului caporal Mihai Şchiopu, ambii din colegiul militar din Alba, precum şi ale studentului Vlad Olariu, de la Academia Tehnică Militară.

Profesor dr. Cosmina Mircea consideră că "Arta, această chimie a emoţiilor, a poposit în colegiul militar din Alba Iulia şi, timp de trei zile, a transformat mediul cazon într-un univers de cunoaştere artistică. În această simfonie de culori, cântece, dans şi poezie, protagoniştii au fost elevii şi studenţii militari, unii dintre ei absolvenţi ai colegiilor militare, dar şi îndrumătorii lor. Cu toţii s-au reunit în această expresie a creativităţii, atelierul, pentru a induce o idee, un sentiment sau o trăire, prin modul lor propriu de a vedea lumea şi de a recepta lucrurile din jur. A fost o experienţă frumoasă, unică, dar «minunată mereu», care ne-a determinat pe toţi să dobândim şi să promovăm nevoia de artă şi frumos".

Ca un corolar al dăinuirii prin şi pentru frumos, spectacolele de înaltă ţinută artistică, susţinute de către cele şase instituţii de învăţământ militar au dovedit, încă o dată,  pregătirea şi preocuparea pentru artă, iar măiestria dansului, talentul vocal şi coregrafia au adus un plus de originalitate acestei ediţii. Cu aceste momente artistice s-au încheiat activităţile celei de a XIII-a ediţii a Atelierelor de creaţie literar-artistică din Cetatea Marii Uniri. Aducem mulţumiri tuturor, organizatori, colaboratori şi participanţi şi îi felicităm pentru implicarea, dăruirea şi profesionalismul manifestate în promovarea culturii şi artei.

Şi… impresiile de la final:

"Am ales să particip la ateliere pentru că îmi place foarte mult muzica, ea face parte din mine. Recunosc că sunt foarte entuziasmată să îmi revăd foştii colegi din liceu, reprezentând cu cinste colegiul militar cantemirist. De aceea, cu prilejul acestui eveniment se întâlnesc oameni plini de entuziasm şi forţă interioară şi de abia aştept să le văd reprezentaţiile scenice şi să ne bucurăm împreună de acest minunat spectacol..." (elev fruntaş Andreea Giurescu).

"În opinia mea, atelierele de creaţie reprezintă un moment special, unic, minunat, un prilej care uneşte liceele militare si academiile. Participarea la acest eveniment ne face mereu deosebită plăcere. Acest moment al anului  este şi un prilej de relaxare, de uitare a tuturor problemelor şi de a vedea momente artistice unice. Sunt onorat şi îmi face deosebită plăcere să fac parte din corul domnului profesor Emil Forfotă. În final, doresc  să îi felicit şi să le mulţumesc tuturor participanţilor şi persoanelor ce fac posibilă susţinerea acestor ateliere de creaţie" (elev plutonier-adjutant George Hariga, de la Colegiul Naţional Militar din Câmpulung Moldovenesc).

"Muzica reprezintă o metodă de eliberare, de exprimare a emoţiilor şi de refugiu, în orice fel de moment, fie el bun sau rău". De asemenea, pentru tânărul cantemirist  "…atelierele de creaţie reprezintă un apogeu al activităţii sale artistice, o modalitate prin care poate interacţiona cu ceilalţi colegi, de a învăţa lucruri noi şi de a se autoperfecţiona" – ne-a mărturisit elevul caporal Valentin Anica, de la Colegiul Naţional Miliatar "Dimitrie Catemir" Breaza.

"Atelierele de creaţie reprezintă atât un prilej de a evada din tot ceea ce ţine de viaţa cotidiană, cât şi o modalitate de a lega noi prietenii. De asemenea, sunt de părere că această activitate poate fi considerată o modalitate de a evita uniformitatea, ceea ce reflectă unicitatea fiecăruia, printr-o armonie a grupului. Alba Iulia, oraş cu o vastă însemnătate istorică, este gazda noastră pentru trei zile petrecute cu această ocazie. Oamenii sunt foarte primitori, foarte deschişi, sociabili, dornici de noi prietenii, ceea ce fructifică o adevărată conexiune între elevi şi studenţi din medii diferite. În ceea ce priveşte activitatea de cenaclu literar, poezia este singura care îmi oferă prilejul de a recrea prin cuvânt anumite aspecte care ţin strict de cultivarea zonelor tainice ale sufletului. Nu e uşor, dar nici imposibil, fapt ce mă determină să continui pe drumul deja ales" (elev sergent Denisa Balea).

"Iată că am ajuns la Colegiul Naţional Militar «Mihai Viteazul» din Alba Iulia, o unitate de învăţământ extraordinară a armatei. Sunt fericit că sunt aici alături de cei mai tineri «boboci» ai Armatei României; am asistat de-a lungul timpului la mai multe ateliere de creaţie, care mi s-au părut excelente pentru promovarea culturii româneşti şi a entităţii noastre naţionale. Mă refer aici la prezentarea costumelor naţionale, prezentarea unor picturi foarte frumoase realizate de elevii militari, precum şi muzica populară, autentică, dar şi muzica uşoară. Mi-am dat seama că militarii sunt oameni extraordinar de talentaţi, pe lângă activitatea supraomenească pe care o desfăşoară zilnic. Un elev militar este un elev amplu, complex, deosebit, care ştie să cânte, să danseze, să picteze,  ştie să fie cât se poate de serios, deschis spre a învăţa continuu" (Vasile Barboş, jurnalist militar în Trustul de presă al Ministerului Apărării Naţionale).

"E primul meu an când particip la atelierele de creaţie şi nu am experienţe din anii trecuţi. Pot spune că anul acesta a fost grozav! Activitatea de cenaclu în care am fost implicat mi-a oferit ocazia să văd cât de talentaţi în arta cuvântului sunt tinerii elevi şi studenţi militari. A fost cu adevărat o zi minunată, cu activităţi ce m-au sustras din contingent. De acum, atelierele de creaţie vor avea un loc special pe lista evenimentelor mult aşteptate, alături de vacanţe şi ultimul apel" (elev caporal Bogdan Dumitraşcu, colegiul militar gazdă).

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii