Un festival care se potriveşte oraşului • Interviu cu şefa Cercului Militar Curtea de Argeş, Cristina Anghelina

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 15.12.2014

Doamna Cristina Anghelina, şefa Cercului Militar Curtea de Argeş

În condiţiile în care, cel puţin anul acesta, au fost festivaluri unde participarea a fost extrem de redusă, pare o acţiune hazardată înfiinţarea altuia nou, mai ales că tematica este destul de "la modă", ca să nu spun "tocită".

Cu toate acestea, festivalul de la Curtea de Argeş a fost un succes: participare numeroasă, sala plină, iar publicul, în marea majoritate, a rămas pe scaune până la sfârşitul spectacolului. Am invitat-o pe doamna Cristina Anghelina la o discuţie în urma căreia să putem înţelege resortul care a stat la baza acestei iniţiative, pe cât de minunată, pe atât de îndrăzneaţă şi riscantă.

— Cum v-a venit ideea să demaraţi acest festival într-o localitate cum este Curtea de Ageş, care nu duce lipsă de activităţi culturale?
— Am participat la Festivalul de umor cazon "Podul minciunilor" de la Sibiu cu trei trupe şi am luat şi premii. Mi-a plăcut senzaţia de a fi pe scenă şi am zis că am putea face şi la Curtea de Argeş acelaşi lucru, pentru că avem ce prezenta. I-am raportat comandantului garnizoanei, locotenent-colonelul Florin Corneliu Şoltuz, iar dumnealui mi-a spus că dacă sunt sigură că pot face aşa ceva, să întreprind demersurile necesare pentru a face un festival la Curtea de Argeş. Abia de-atunci a început greul, pentru că fondurile trebuiau strânse din sponsorizări, perioada aleasă era în plin sezon de cumpărături pentru Sărbătorile de Iarnă, iar oamenii îşi rup mai greu din timp şi din bani pentru a veni la o astfel de activitate. Am avut surpriza că foarte mulţi colegi au venit la festival şi... nu de-aproape! Au venit de departe: Satu Mare, Timişoara, Arad, Brad, Gearmata, Oradea, plus colegii mei de la Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş, Piteşti, Ploieşti şi Caracal. Per total, eu sunt mulţumită de ceea ce s-a desfăşurat la prima ediţie. Bineînţeles, există întotdeauna loc şi pentru mai bine, iar la anul vom îmbunătăţi festivalul.

—De ce aţi ales altă tematică datinilor şi obiceiurilor de Crăciun?
— Tocmai datorită oraşului în care trăim! Oraşul este încărcat de tradiţie, avem o colaborare foarte bună cu Arhiepiscopia, iar Curtea de Argeş este declarată, în perioada 2-22 decembrie, oraş al colindelor. Aşa că m-am legat puţin de acest aspect şi am zis că aceasta este tema care se potriveşte oraşului nostru.

—Am remarcat colaborarea dintre cercul militar şi celelalte instituţii din oraş, în special cu Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu". Am observat că la dumneavoastră, în Curtea de Argeş, toată lumea ajută pe toată lumea. Mă înşel cumva?
— Într-adevăr, în Curtea de Argeş lumea se ajută. Suntem într-un oraş mic unde, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Cercul militar reprezintă interfaţa dintre partea militară şi societatea civilă, ca atare noi avem o colaborare foarte bună nu numai cu Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu", ci şi cu muzeul municipal, cu Arhiepiscopia, cu şcolile, cu inspectoratul şcolar judeţean... cu tot ceea ce reprezintă cultură. Pentru că Cercul Militar nu este deschis numai militarilor şi familiilor lor, ci şi tutoror cetăţenilor din Curtea de Argeş. Consider că astfel de activităţi trebuie să desfăşurăm în cercurile militare: activităţi cu copii şi pentru copii. Noi suntem în subordinea unui batalion operaţional cu problemele specifice de instrucţie, de mentenanţă a tehnicii militare şi altele, probleme care îi solicită pe militari atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic şi intelectual. Atunci, noi încercăm să desfăşurăm activităţi cu copiii angajaţilor batalionului şi astfel să vină şi dumnealor la Cercul Militar pentru câteva ore de destindere.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


Ziua Internațională a Francofoniei
Publicat pe: 22-03-2021
Afişări: 261
Spectacol de muzică populară organizat de Asociaţia Vigisstar
Spectacol de 8 Martie, la Cercul Militar Ploieşti
Publicat pe: 11-03-2021
Afişări: 320

Câștigător în campania ,,#WeAreNATO”
Publicat pe: 22-01-2021
Afişări: 257

Imnul României
Publicat pe: 29-07-2020
Afişări: 650
Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
ISTORIC "CULTUL EROILOR"
Publicat pe: 28-05-2020
Afişări: 835
Jurnalistul Mario Hadrian Balint
Fereastră spre Kandahar
Publicat pe: 11-05-2020
Afişări: 900
Între violențe, sufletul combatantului
Între violențe, sufletul combatantului
Publicat pe: 04-05-2020
Afişări: 666

Mărțișoare de revistă
Publicat pe: 02-03-2020
Afişări: 1,125

Citeşte şi:

Militarii din Compania 2 Protecţia Forţei KAF/GDA, în cooperare cu militarii americani şi din forţele de securitate afgane, interacţionează cu liderii locali din aria de responsabilitate
Publicat pe 30.03.2015
Începând cu 3 martie, Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" a început integrarea în Batalionul de Protecţia Forţei pentru Baza Militară Kandahar,...

Comentarii