PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Un festival care se potriveşte oraşului • Interviu cu şefa Cercului Militar Curtea de Argeş, Cristina Anghelina
Publicat pe 15.12.2014

În condiţiile în care, cel puţin anul acesta, au fost festivaluri unde participarea a fost extrem de redusă, pare o acţiune hazardată înfiinţarea altuia nou, mai ales că tematica este destul de "la modă", ca să nu spun "tocită".
Cu toate acestea, festivalul de la Curtea de Argeş a fost un succes: participare numeroasă, sala plină, iar publicul, în marea majoritate, a rămas pe scaune până la sfârşitul spectacolului. Am invitat-o pe doamna Cristina Anghelina la o discuţie în urma căreia să putem înţelege resortul care a stat la baza acestei iniţiative, pe cât de minunată, pe atât de îndrăzneaţă şi riscantă.
— Cum v-a venit ideea să demaraţi acest festival într-o localitate cum este Curtea de Ageş, care nu duce lipsă de activităţi culturale?
— Am participat la Festivalul de umor cazon "Podul minciunilor" de la Sibiu cu trei trupe şi am luat şi premii. Mi-a plăcut senzaţia de a fi pe scenă şi am zis că am putea face şi la Curtea de Argeş acelaşi lucru, pentru că avem ce prezenta. I-am raportat comandantului garnizoanei, locotenent-colonelul Florin Corneliu Şoltuz, iar dumnealui mi-a spus că dacă sunt sigură că pot face aşa ceva, să întreprind demersurile necesare pentru a face un festival la Curtea de Argeş. Abia de-atunci a început greul, pentru că fondurile trebuiau strânse din sponsorizări, perioada aleasă era în plin sezon de cumpărături pentru Sărbătorile de Iarnă, iar oamenii îşi rup mai greu din timp şi din bani pentru a veni la o astfel de activitate. Am avut surpriza că foarte mulţi colegi au venit la festival şi... nu de-aproape! Au venit de departe: Satu Mare, Timişoara, Arad, Brad, Gearmata, Oradea, plus colegii mei de la Câmpulung Muscel, Curtea de Argeş, Piteşti, Ploieşti şi Caracal. Per total, eu sunt mulţumită de ceea ce s-a desfăşurat la prima ediţie. Bineînţeles, există întotdeauna loc şi pentru mai bine, iar la anul vom îmbunătăţi festivalul.
—De ce aţi ales altă tematică datinilor şi obiceiurilor de Crăciun?
— Tocmai datorită oraşului în care trăim! Oraşul este încărcat de tradiţie, avem o colaborare foarte bună cu Arhiepiscopia, iar Curtea de Argeş este declarată, în perioada 2-22 decembrie, oraş al colindelor. Aşa că m-am legat puţin de acest aspect şi am zis că aceasta este tema care se potriveşte oraşului nostru.
—Am remarcat colaborarea dintre cercul militar şi celelalte instituţii din oraş, în special cu Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu". Am observat că la dumneavoastră, în Curtea de Argeş, toată lumea ajută pe toată lumea. Mă înşel cumva?
— Într-adevăr, în Curtea de Argeş lumea se ajută. Suntem într-un oraş mic unde, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Cercul militar reprezintă interfaţa dintre partea militară şi societatea civilă, ca atare noi avem o colaborare foarte bună nu numai cu Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu", ci şi cu muzeul municipal, cu Arhiepiscopia, cu şcolile, cu inspectoratul şcolar judeţean... cu tot ceea ce reprezintă cultură. Pentru că Cercul Militar nu este deschis numai militarilor şi familiilor lor, ci şi tutoror cetăţenilor din Curtea de Argeş. Consider că astfel de activităţi trebuie să desfăşurăm în cercurile militare: activităţi cu copii şi pentru copii. Noi suntem în subordinea unui batalion operaţional cu problemele specifice de instrucţie, de mentenanţă a tehnicii militare şi altele, probleme care îi solicită pe militari atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic şi intelectual. Atunci, noi încercăm să desfăşurăm activităţi cu copiii angajaţilor batalionului şi astfel să vină şi dumnealor la Cercul Militar pentru câteva ore de destindere.
Comentarii