PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Atelierele de creaţie literar-artistică, ediţia a XI-a
relatii.publice02525@forter.ro
Publicat pe 06.04.2015

În perioada 3-5 aprilie, Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" a găzduit cea de-a XI-a ediţie a Atelierelor de creaţie literar-artistică, activitate menită să încurajeze dialogul cultural şi să promoveze valorile autentice din rândul elevilor şi studenţilor militari.
Organizată anual de Statul Major al Forţelor Terestre şi desfăşurată sub generosul semn al artei, ce are drept fundament frumosul etern şi natural, manifestarea reprezintă o poartă deschisă spre creaţie prin diversitatea activităţilor propuse, care nu fac altceva decât să valorifice spiritul creator, originalitatea, pasiunea şi talentul tinerilor în uniformă din colegiile naţionale militare, instituţiile militare de învăţământ superior şi postliceal.
Vineri, 3 aprilie, comandantul Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", colonel Horia Stănescu, a declarat deschisă cea de‑a XI‑a ediţie a Atelierelor de creaţie literar-artistică, Breaza 2015. De asemenea, a scos în evidenţă faptul că "manifestarea organizată de Statul Major al Forţelor Terestre a devenit, în timp, o construcţie artistică puternică, ce ne oferă posibilitatea de a evidenţia partea romanţată a vieţii noastre cazone."
La activitate au luat parte: prof. dr. Georgiana Mândrilă – inspector în cadrul Secţiei învăţământ din Statul Major al Forţelor Terestre, locţiitorul comandantului colegiului, colonel Vasile Godeanu, directorul adjunct al instituţiei-gazdă, profesor dr. Aurel-Constantin Soare, coordonatorii instituţiilor militare de învăţământ, invitaţi, elevi şi participanţi.
Creaţie şi interpretare muzicală
Prima zi a fost dedicată spectacolelor oferite din suflet de frumoşii şi talentaţii elevi de la colegiile naţionale militare "Mihai Viteazul" şi "Dimitrie Cantemir". Din inima Ardealului şi a Munteniei, artiştii în uniformă militară au oferit publicului spectator o gamă variată de dansuri de societate, folclor, momente umoristice, dar şi interpretări de excepţie ale unor melodii celebre din repertoriul naţional şi internaţional. Fiecare spectacol prezentat a avut un farmec aparte şi o culoare deosebită, dată de varietatea costumelor, încărcătura emoţională, mişcarea scenică, tonalitatea vocală şi măiestria mânuirii instrumentelor. Au fost două ore de neuitat, în care fiecare participant a dat frâu liber creaţiei, imaginaţiei, sensibilităţii şi fanteziei, prin intermediul muzicii, dansului, teatrului şi poeziei.
Diversitate şi naturaleţe
A doua zi a fost dedicată vizitării unor obiective turistice din judeţul Prahova, iar după-amiaza ne-am reîntâlnit, sub generosul semn al artei, pe scena Sălii de festivităţi a Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir", cu elevii şi studenţii instituţiilor militare de învăţământ.
Elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" din Piteşti au avut un program deosebit, din care nu au lipsit dansul popular, un număr de pantomimă (care a reliefat o zi din viaţa unui elev de şcoală militară) şi un monolog, toate apreciate de publicul spectator.
Viitorii ingineri de la Academia Tehnică Militară au urmat pe scenă şi şi-au arătat calităţile de buni actori, într-un spectacol ce a fost aplaudat la scenă deschisă. Să faci cu uşurinţă ceea ce pentru alţii este dificil, se numeşte talent. Absolvenţi ai colegiilor militare şi foşti membri ai cenaclurilor literare, reprezentanţii Academiei Tehnice Militare au avut posibilitatea să dea frâu liber imaginaţiei şi diversităţii, în faţa colegilor mai mici şi a foştilor profesori şi instructori din colegiile naţionale militare.
Cei care au încheiat maratonul prezentărilor artistice de mare fineţe au fost elevii de la Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" care, în prag de sărbătoare, au adus gazdelor şi colegilor sudului, precum şi muntenilor şi ardelenilor, un coş plin de "bunătăţi artistice" de pe meleagurile din nordul României. Adolescenţi în paşi cadenţaţi, tineri, frumoşi şi talentaţi, elevii de la poalele Rarăului au reuşit să lase o carte de vizită proprie fiecărui participant, care ne va fi reper pentru cea de-a XII-a ediţie, ce se va desfăşura pe plaiuri bucovinene, la Câmpulung Moldovenesc.
Două zile de poveste, pline de entuziasm şi măiestrie artistică, în care tinerii ne-au pus faţă în faţă cu talentul pur, demonstrând încă o dată că disciplina cazonă şi creaţia sunt perfect compatibile.
Cuvintele sunt prea puţine pentru a descrie frumuseţea momentelor transformate într-un adevărat regal artistic, din care a ieşit la suprafaţă latura sensibilă a elevilor şi studenţilor din instituţiile militare de învăţământ.
Cu siguranţă, astfel de activităţi, desfăşurate pe tărâmul artei, au rolul de a îmbogăţi relaţiile de comunicare şi experienţa de viaţă a participanţilor, împărtăşindu-şi unii altora, cu entuziasmul caracteristic vârstei, arta.
Felicitări şi mulţumiri artiştilor în uniformă militară pentru prestaţiile de excepţie care ne-au încântat sufletul şi ne-au arătat că tinereţea înseamnă bucurie, creaţie şi frumos!
Comentarii