O primă bătălie câştigată pe tărâmul culturii • Interviu cu locotenent-colonelul Marian Florean

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 15.12.2014

Interviu cu repezentantul Secţiei tradiţii şi cultură militară, locotenent-colonel Marian Florean

La prima ediţie a festivalului au fost prezenţi reprezentanţii eşaloanelor sperioare care au în coordonare cercurile militare: locotenent-colonelul Marian Florean, de la Secţia de tradiţii şi cultură militară a SMG, colonelul Ionel Ionaşcu, şeful Biroului tradiţii militare şi cultură din SMFT şi căpitanul Manuela Bercea, responsabil cu tradiţiile militare şi cultură din comandamentul Diviziei 1 Infanterie "Dacica".

Secţia tradiţii şi cultură militară este structura care a analizat şi a propus spre aprobarea şefului Statului Major General organizarea şi desfăşurarea Festivalului naţional de datini şi obiceiuri de Crăciun de la Curtea de Argeş, motiv pentru care l-am rugat pe reprezentantul secţiei, locotenent-colonelul Marian Florean, să ne prezinte câteva dintre concluziile dumnealui privind modul în care s-a desfăşurat această primă ediţie a festivalului argeşean.

— Domnule locotenent-colonel, care sunt impresiile dumneavoastră asupra acestei prime ediţii a Festivalului naţional al datinilor şi obiceiurilor de Crăciun, desfăşurat la Curtea de Argeş?
— Am fost impresionat de modul de organizare şi desfăşurare a acestui festival. În primul rând, m-a onorat participarea la acest festival, din două motive: pentru invitaţia în sine – fiind şi prima ediţie a festivalului – şi pentru faptul că am reprezentat Secţia tradiţii şi cultură militară şi, implicit, Statul Major General. Ceea ce a început în acest an la Curtea de Argeş s-a făcut cu foarte multe eforturi din partea organizatorilor, eforturi care se cunosc la Statul Major General, în condiţiile în care, ştim cu toţii, nu există o susţinere financiară pentru aceste activităţi. Dar, bineînţeles, acest fapt creşte meritul celor care au curajul să plece la luptă. O luptă pentru găsirea fondurilor necesare, a sponsorilor, a spaţiilor de desfăşurare, motivarea altor instituţii din mediul de cultură civil de a participa la aceste manifestări culturale; de asemenea, promovarea festivalului în presa militară şi locală şi, nu în ultimul rând, găsirea unor artişti de marcă pe plan naţional, aşa cum a fost doamna Cristina Turcu Preda.

Din păcate, această luptă nu o câştigăm mereu şi anul acesta am avut două pierderi: festivalul de umor de la Sibiu şi cel de muzică uşoară de la Ploieşti. Însă astăzi am asistat la o mare victorie a bucuriei, am asistat la un festival care, zic eu, şi-a atins toate scopurile propuse, care a reuşit să ne prezinte toate obiceiurile şi datinile poporului român din aproape toate zonele ţării, precum şi porturile populare româneşti din zona Covasnei, Banatului de câmpie şi de munte – prezentate de cercurile militare de la Giarmata şi Timişoara – precum şi cel al moţilor din zona Bradului. Cel de la Brad a fost chiar un costum popular deosebit, de o vechime şi valoare considerabilă.

Să ştiţi că nu întâmplător am folosit mai devreme sintagma "a pleca la luptă". Pentru că, în opinia mea, în mediul militar cultura are o importanţă deosebită. Spun aceasta deoarece o armată există prin misiunile pe care le îndeplineşte, iar la baza îndeplinirii misiunilor stă, bineînţeles, instrucţia – care creează capabilităţile umane necesare – dar şi cultura, care reprezintă, de fapt, motivaţia acţiunilor; alături de tradiţii, de credinţă. Nu vreau să vorbesc mai mult decât cei care fac activităţile culturale, aşa că o să închei mulţumind, încă o dată, din partea Secţiei tradiţii şi cultură militară şi a mea, personal, celor care duc această luptă pentru promovarea culturii şi, ca să mă refer strict la festivalul de la Curtea de Argeş, mulţumesc doamnei Anghelina şi Cercului Militar Curtea de Argeş care a câştigat clar această primă bătălie şi, cred eu, le va câştiga şi pe celelalte care vor urma şi, de asemenea, le mulţumesc reprezentanţilor cercurilor militare de la Giarmata, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Satu Mare, Câmpulung Muscel, Brad, Oradea, Ploieşti şi tuturor celorlalţi care au contribuit, într-un fel sau altul, la succesul acestei manifestări culturale: domnului Nicolae Diaconu, primarul municipiului Curtea de Argeş, doamnei Simona Hirică, directoarea Centrului de Cultură şi Arte "George Topîrceanu" din localitate, şi, nu în ultimul rând, comandantului garnizoanei Curtea de Argeş, locotenent-colonel Florin-Corneliu Şoltuz. După părerea mea, toţi aceştia merită cu prisosinţă respectul şi aplauzele noastre.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Comentarii