PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Elevii militari câmpulungeni - promotori ai portului popular
Publicat pe 29.09.2017

Începând cu luna iunie, elevii Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” s-au înscris în concursul pentru liceeni EUROSCOLA 2017, organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi Ministerul Educaţiei Naţionale.
Pentru a evidenţia rolul patrimoniului românesc în consolidarea identităţii europene, echipa de proiect a ales ca temă „opinca” – parte integrantă a costumului tradiţional din zona în care locuiesc elevii implicaţi. În acest context, liceenii militari au iniţiat o gamă largă de activităţi pentru a evidenţia şi promova, la nivel naţional şi european, valoarea de patrimoniu a opincii, pentru a identifica măsurile care trebuie întreprinse pentru conservarea unui meşteşug aflat în pericol de dispariţie.
Cel mai recent demers al echipajului „ştefănist” s-a desfăşurat în cadrul generos al reuniunii consiliilor elevilor din liceele din Câmpulung Moldovenesc. Cu acest prilej, într-un schimb de bune practici între participanţi, elevii militari au împărtăşit din experienţa lor, au prezentat filmul şi activităţile realizate în cadrul proiectului şi au distribuit pliante de informare privind obiectivele de dezvoltare europeană - Strategia „Europa 2020”.
Elevii implicaţi în proiect au fost foarte activi şi în perioada vacanţei de vară, festivalul internaţional „Întâlniri bucovinene”, desfăşurat la sfârşitul lunii iulie la Câmpulung Moldovenesc, fiind o bună oportunitate pentru a organiza un atelier de opincărit şi de a intra în contact cu meşteşugari autentici.
Din echipa de proiect a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” fac parte 24 de elevi, coordonaţi de profesorii Cătălina Gulii şi Marcela Ursachi. Activităţile iniţiate de echipa EUROSCOLA se vor desfăşura până în octombrie 2017, în tot acest timp având susţinerea asociaţiilor “Hai în Bucovina” şi “Voievodul Ştefan”, a Centrului Naţional de Promovare şi Informare Turistică şi a Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc.
Comentarii