Jurnalul Atelierelor de creaţie literar-artistică, Breaza

Dans, teatru, film, fotografie, desen şi muzică – toate reprezintă fragmente de artă.

Elevii în uniforma militară cu lampas şi studenţii militari de la Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” şi Academia Tehnică Militară, unii dintre ei absolvenţi ai colegiilor naţionale militare şi foşti membri ai cenaclurilor literare, au dat frâu liber creaţiilor lor, imaginaţiei, sensibilităţii, sub îndrumarea dascălilor şi a cadrelor militare.

Actori principali şi, în acelaşi timp, beneficiarii acestor activităţi culturale, au demonstrat că în fiecare participant se ascunde un artist, care aşteaptă cu entuziasm să-şi împartă talentul cu ceilalţi. Pe parcursul celor câteva ore, în cadrul lucrului pe ateliere, au pus în lumină calităţi indispensabile tinerilor militari: sensibilitate, emoţie, creativitate şi pasiune.

Atelier de pictură:

„Atelierul de pictură s-a desfăşurat într-o atmosferă deosebită, elevii participanţi bucurându-se de un fundal muzical plăcut. Aceştia au combinat culori, au schiţat desene şi au pictat cele mai frumoase lucrări” - ne-a declarat elev fruntaş Justina Tancău, de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

Atelier de dans:

La Atelierul de dans au fost prezenţi elevi din toate cele patru colegii naţionale militare. Modul în care aceştia s-au afirmat poate fi descris în trei cuvinte esenţiale: dinamism, prietenie şi ambianţă.

„Atmosfera a fost plăcută, iar elevii au dat dovadă de o bună cooperare şi fair play. La finalul activităţii, aceştia au reuşit să pună în valoare calităţile cu care sunt înzestraţi, printr-un mic concurs de dans, unde toţi au fost câştigători. Activitatea s-a desfăşurat sub îndrumarea doamnei profesor de dans Cristina Sâncrăianu şi a domnului profesor Vian Bradea” - ne-a mărturisit elev caporal Raluca Oaidă, de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

Atelier de muzică:

Astăzi am avut ocazia „să ne găsim”. Noi, pasionaţii de muzică din colegiile naţionale militare, am decis să ne facem auziţi, am decis să ne exprimăm, căci muzica ne reprezintă. Ne înfăţişăm eurile în cea mai pură ipoteză, cea de artist.

Suntem emoţionaţi, suntem implicaţi şi dedicaţi, şi vrem să vă împărtăşim din bucuria noastră. Am dat frâu liber talentului! Să vedem ce a ieşit...

„Muzica este TOT, minus lumea!” – este de părere elevul fruntaş Alexandra Birtea, de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”.

Cenaclu:

Întâlnirea de cenaclu de astăzi, din cadrul Atelierelor de creaţie 2018, s-a desfăşurat sub egida Centenarului Marii Uniri. Caracterul special al manifestării a fost dat de faptul că aici s-au reunit elevi din cele patru colegii naţionale militare şi studenţi militari.

În partea a doua, tinerii militari au realizat compoziţii proprii – colaje, caligrame şi poeme dadaiste pe tema propusă, într-un melanj al tradiţiei cu modernitatea.

Pe fundal, în acorduri de chitară, participanţii au interpretat o compoziţie proprie, realizată chiar în timpul întâlnirii de cenaclu, intitulată: „România noastră dragă” de către profesor Mihaela-Steliana Lambru, de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

Lectură:

„Atelierele creaţiei desfăşurate la Breaza au prilejuit o nouă întâlnire a cluburilor de lectură din cele patru colegii naţionale militare, «Esenţe în cadenţă» . În cadrul întâlnirii, au fost supuse dezbaterii romanele citite până acum în cadrul proiectului: «Blindatele morţii» de Sven Hassel, «Flori pentru Algernon» de Daniel Keyes, sau «Jurnalul Annei Frank» , într-o atmosferă călduroasă de primăvară” - ne-a mărturisit doamna profesor Irina Grecu.

Elevii au fost provocaţi de cadrul didactic coordonator Irina Grecu la câteva exerciţii de creaţie, cum ar fi „Ghiceşte personajul” sau schimbarea finalului unui roman citit.

„Lectorii cantemirişti, albaiulieni şi ştefănişti s-au arătat extrem de încântaţi de posibilitatea de a se exprima liber într-o ambianţă caldă, cu miros de primăvară” – a încheiat doamna Grecu.

Impresii ale elevilor:

„O întâlnire de suflet, în cadrul activităţilor extracurriculare. Combină perfect atmosfera relaxată cu cea propice lărgirii orizontului literar, astfel rezultând o activitate perfectă pentru tânărul doritor de cunoaştere, ce are nevoie de o ieşire din dogma repetitivă a orelor de curs” - elev caporal Andrei Tânţăreanu, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

„Ideea de a înfiinţa un club de lectură a fost pentru elevii din colegiul nostru o gură de aer. Această şedinţă a fost ca o terapie pentru suflet. Este minunat cum, pentru câteva minute, ne îndepărtăm de rutina noastră zilnică şi insuflăm aceeaşi stare de bine, creată de simpla citire a unor cuvinte. O simplă carte poate simboliza o adevărată poartă către o lume a nemuririi, lumea minunată a lecturii, unde poţi realiza imposibilul. În clubul de lectură ideile noastre se întrepătrund, existând libertatea de a ne exprima şi de a ne bucura de atmosfera liniştitoare şi plină de armonie” - elev fruntaş Bianca Lupşă, Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”.

„În cadrul activităţilor desfăşurate, m-am bucurat de o atmosferă ce împleteşte latura artistică a fiecăruia dintre noi, într-un dialog menit să mă desprindă încet din filele realităţii, timpul rămânând o noţiune inexistentă între pereţii groşi ai încăperii încărcate de reverberaţii” - elev fruntaş Andrei Şuba, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”.

„Ceea ce ni se întâmplă se defineşte astfel: activitatea este constructivă, benefică pentru dezvoltarea morală şi artistică a elevului, o modalitate inteligentă de a depăşi programa şcolară, de a ieşi din obişnuit şi obişnuinţă, un mod plăcut de a ne petrece timpul individual cu ceilalţi membri ai clubului, care împărtăşesc aceleaşi pasiuni, valori, preferinţe, opinii” - elev fruntaş Daria-Cosmina Pop, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”.

Împarte cu prietenii tăi:

Citeşte şi:

Publicat pe 16.09.2019
Am cunoscut-o pe Rebeca în timpul liber, o tânără cantemiristă care mi-a vorbit cu o bucurie aparte despre părin ț ii ei ș i despre cei nouă fra ț i...
În seria manifestărilor tradiţionale din cadrul “Atelierelor Cantemirului”, ediţia a II-a, şi a sărbătoririi Zilei Armatei României s-a înscris...

Comentarii